Dark Mode Light Mode

Βροχή και αδιαφορία ματαίωσαν την κινητοποίηση

Παταγώδη αποτυχία σημείωσε το πρωί η προγραμματισμένη και οργανωμένη από τον δήμο Παγγαίου κινητοποίηση του λαού της περιοχής για να εμποδιστούν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού διοδίων στον κόμβο της Μουσθένης επί της Εγνατίας οδού αλλά και για να διατρανώσει, υποτίθεται, την αντίθεσή του στην εφαρμογή ενός ακόμη δυσβάστακτου χαρατσιού από τα πολλά που επιβλήθηκαν στους Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια. Από το απόγευμα της Τετάρτης οχήματα του δήμου Παγγαίου είχαν αποκλείσει τα μηχανήματα και τον χώρο εργασίας του εργολάβου που κατασκευάζει τον σταθμό διοδίων ώστε να μην προχωρήσουν οι εργασίες. Όμως με εντολή του Εισαγγελέα παρενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και τα δημοτικά οχήματα απομακρύνθηκαν. Δημοσιογράφοι, τοπικοί παράγοντες, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και καμιά δεκαριά άλλοι αστυνομικοί με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή κ. Μάκη Κοσκερίδη, ήταν όλοι όσοι βρέθηκαν από τις 9 χθες το πρωί στην περιοχή όπου ήδη έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και έχουν ξεκινήσει εντατικά οι σχετικές εργασίες. Ο βροχερός καιρός αλλά και η αδιαφορία των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας να αντιδράσουν έστω και για την τιμή των όπλων στην επιχειρούμενη επιβολή νέου χαρατσιού για τη χρήση του δρόμου, είχαν σαν αποτέλεσμα να «σχολάσει νωρίς ο γάμος» αφού η εικόνα και το γενικότερο κλίμα ήταν απογοητευτικά. Είναι κρίμα ένα ακόμη τόσο άδικο μέτρο που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των πολιτών, να επιβάλλεται από την κυβέρνηση με χαρακτηριστική άνεση και ευκολία, χωρίς καμιά, έστω και στοιχειώδη, αντίδραση από πλευράς της τοπικής κοινωνίας. Συνεπώς είναι ανάξια λόγου και άνευ σημασίας κάθε ατομική αντίδραση και δυσφορία που εκδηλώνεται σε παρέες, καφενεία και συζητήσεις μεταξύ τυρού και αχλαδιού ή από τον καναπέ μας ανάμεσα σε βαθιά χασμουρητά. Το μόνο που έμεινε απ’ αυτή την κινητοποίηση – παρωδία ήταν οι δηλώσεις των μοναχικών τοπικών παραγόντων που άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο πλειοδότησαν σε φρασεολογία κατά των διοδίων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιώργος Γερομάρκος: Βρίσκομαι εδώ σχεδόν καθημερινά και ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητος Καβάλας αλλά και ως άνθρωπος της περιοχής για να στηρίξω τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου. Μη ξεχνάτε ότι υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εγκατάσταση ενός και μόνον σταθμού διοδίων σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ελπίζω ότι σήμερα το μεσημέρι μπορεί να βγει κάτι καλό από την σύσκεψη που θα γίνει στην έδρα της εταιρίας «Εγνατία Οδός ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη όπου την Περιφέρειά μας θα εκπροσωπήσει ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Αρχέλαος Γρανάς. Το μόνο απογοητευτικό είναι η πολύ μικρή συμμετοχή του κόσμου παρά το γεγονός ότι υπήρξε ευρεία ενημέρωση από τον δήμο Παγγαίου αλλά και από το τοπικά ΜΜΕ. Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχει την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας.

Βασίλης Ξουλόγης: Παρά το γεγονός ότι κάναμε μεγάλη κινητοποίηση και ενημερώσαμε πολίτες, φορείς και συλλόγους, η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ μικρή. Δεν ξέρω τελικά αν οι πολίτες της περιοχής θέλουν ή δεν θέλουν τα διόδια. Έχουμε μια συνάντηση το μεσημέρι με την διοίκηση της Εγνατίας οδού ΑΕ όπου κλήθηκαν όλοι οι δήμαρχοι του νομού καθώς επίσης και ο κ. Γρανάς για να συζητήσουμε το θέμα και να βρούμε λύση. Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να μπουν διόδια στο συγκεκριμένο σημείο διότι τόσο η παλιά εθνική οδός Καβάλας – Θεσσαλονίκης όσο και η παραλιακή Εγνατία η οποία μάλιστα σχετικά προσφάτως ανακατασκευάσθηκε, μπορούν να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο την κυκλοφορία των οχημάτων τα οποία θα επιλέγουν πλέον όλα αυτές τις διαδρομές από το να πληρώνουν διόδια. Έτσι η κυκλοφορία θα είναι πολύ μικρότερη στη Εγνατία όπου ο συγκεκριμένος σταθμός διοδίων δεν θα βγάζει ούτε τα έξοδα του προσωπικού του αλλά και η κίνηση στους άλλους δύο δρόμους θα είναι πολύ αυξημένη με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα και ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων με όλες τις γνωστές αρνητικές συνέπειες.

Γιάννης Φιλόσογλου: Είμαι απογοητευμένος από την απουσία του κόσμου. Πήραμε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο να κλείσουμε με οχήματα του δήμου τα έργα αλλά με εντολή εισαγγελέα η αστυνομία τα απομάκρυνε. Φοβάμαι πως όλα έχουν τελειώσει και πως το μόνο που μένει είναι η διαπραγμάτευση με την εταιρία «Εγνατία οδός ΑΕ». Ευθύνη φέρει και η δημοτική αρχή που έπρεπε να κινηθεί πολλούς μήνες νωρίτερα όπως εμείς λέγαμε ώστε να μην έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Κώστας Μορφίδης: Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις αποφάσεις του δήμου Παγγαίου κατά της εγκατάστασης του σταθμού διοδίων αλλά με μια άλλη λογική. Την λογική δηλαδή ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν καθόλου διόδια σ’ αυτόν τον δρόμο και να επιβάλουμε κι άλλα χαράτσια στον κόσμο αλλά και γιατί αυτός ο δρόμος κατασκευάσθηκε για να ενώνει ηπείρους, να μεταφέρονται εμπορεύματα και να επικοινωνεί ο κόσμος. Βλέπεται λοιπόν ότι απαξιώνεται μέρα με την ημέρα εξαιτίας των πολλών διοδίων και εξαιτίας του υψηλού κόστους των καυσίμων στη χώρα μας. Άρα λοιπόν τζάμπα ξοδέψαμε όλα αυτά τα δισεκατομμύρια για να κατασκευαστεί αυτός ο δρόμος.

Προηγούμενο άρθρο

Επανήλθε η ηρεμία στο στρατόπεδο του ΑΟΚ - Πληρώθηκαν άπαντες – Πήραν μέρος στην προπόνηση και οι τρεις ξένοι

Επόμενο άρθρο

Αλλάζει ο ανάδοχος του έργου της Μεγάλης Λέσχης