Dark Mode Light Mode

Βόρεια Ελλάδα: Αναζητούνται Ροβινσώνες… Κροίσοι για ιδιωτικά νησιά – Ποια είναι και πού βρίσκονται

Φωτογραφία αρχείου

Γράφει στο Voria.gr η Λίνα Τσιρέκα

Η εικόνα του Αριστοτέλη Ωνάση με το λευκό κοστούμι, το πούρο ανά χείρας και τα μαύρα γυαλιά αποτελεί ανεξίτηλη μνήμη ενός δισεκατομμυριούχου, ιδιοκτήτη νησιού. Πόσοι και ποιοι μπορούν, όμως, να βρεθούν στη θέση του Ωνάση αποκτώντας ένα σπάνιο κομμάτι γης και πού υπάρχουν νησιά προς πώληση;

Στη Βόρεια Ελλάδα φιγουράρουν σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων τόσο ελληνικών, όσο και ξένων τουλάχιστον επτά ιδιωτικά νησιά, διαφορετικού μεγέθους που πωλούνται σε μια ευρεία γκάμα τιμών. Σημειώνεται πως στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά, τουλάχιστον, 150 ιδιωτικά νησιά, κάποια εκ των οποίων αναζητούν το νέο τους ιδιοκτήτη.

Οι λόγοι για να αποκτήσει κανείς το δικό του νησί βασίζονται στο τρίπτυχο: σημάδι εξαιρετικού πλούτου, σύμβολο αίγλης και διάθεση για απομόνωση. Ο λόγος για να μην προχωρήσει στην αγορά του, αν φυσικά δεχτούμε πως έχει την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια; Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο ενδιαφερόμενος με τη γραφειοκρατία και τις 32 άδειες που θα κληθεί να προσκομίσει.

Η ιστορία με τα ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα που βγαίνουν προς πώληση, μαγνητίζοντας κατά καιρούς πολλούς ενδιαφερόμενους, μετράει δεκαετίες. Τα ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα αποτελούν  κληρονομιά που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και οι ιδιοκτήτες τους αποφασίζουν να τα πωλήσουν, συνήθως, λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης, της φορολογίας, αλλά και της έλλειψης ρευστότητας προκειμένου να τα αξιοποιήσουν επενδυτικά.

Οι ελπίδες, μάλιστα των ιδιοκτητών νησιών ανά την Ελλάδα, τα οποία εκτιμάται ότι πωλούνται, ή υπάρχει τέτοια διάθεση, αναπτερώθηκαν, καθώς η ζήτηση για αξιοποιήσιμες εκτάσεις με στόχο τη φιλοξενία νέων luxury ξενοδοχειακών μονάδων εκτινάχθηκε τα τελευταία χρόνια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σελίδα του Private Island Inc, «τα ελληνικά νησιά είναι σχετικά προσιτά, κοστίζουν λιγότερο από ένα… σαλέ σκι στο Άσπεν». Μάλιστα επισημαίνεται πως «τα ζεστά καλοκαίρια στην Ελλάδα είναι ιδανικά για να χαλαρώσετε στο νησί σας, να πιείτε ούζο και να βουτήξετε στη Μεσόγειο».

Τα ιδιωτικά νησιά της Βόρειας Ελλάδας

Νησί 700.000 τμ, με το όνομα Κέλυφος, πωλείται 10 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται στον Τορωναίο κόλπο απέναντι από το Νέο Μαρμαρά.  Όπως αναφέρατε στη σχετική αγγελία «επιτρέπεται η κατασκευή κατοικιών και ξενοδοχείου κλασικού τύπου μέχρι 100 κλίνες».

Στην περιοχή της Παλλήνης καταπράσινο νησί «τροπικής ομορφιάς» όπως αναφέρεται στη σχετική αγγελία, σε σχήμα… καρδιάς, που εκτείνεται σε 106.500 τμ διατίθεται προς πώληση αντί του ποσού των 6,2 εκατ. ευρώ.

Νησί 90.000 τμ απέναντι από το ακρωτήρι Ελεύθερα στην περιοχή Σταγείρων – Ακάνθου πωλείται προς 4,5 εκατ. ευρώ. Αυτόνομη νησίδα έκτασης 75 στρεμμάτων με πανέμορφες παραλίες και 1.000 ελαιόδεντρα πωλείται στο Στρατώνι αντί 3 εκατ. ευρώ.

Νησί 21.000 τμ, στον όρμο Παναγίας, στη Σιθωνία  πωλείται προς 5,7 εκατ. ευρώ. Η σχετική αγγελία αναφέρει πως είναι «είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ιδανικό για ήπια τουριστική μονάδα – ξενοδοχείο». Τόσο από Έλληνες μεσίτες, όσο και από ξένους έχει δημοσιευτεί αγγελία για την πώληση ιδιωτικού νησιού στην Νέα Ηρακλείτσα του δήμου Ελευθερών Καβάλας.

Πρόκειται για το γνωστό Φιδονήσι ή Ξερονήσι, έκτασης περίπου 130.000 τ.μ., το οποίο πωλείται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίζεται και σε ιστοσελίδες του εξωτερικού με την τιμή του στα 3,5 εκατ. ευρώ. Το νησί Αστρίδα, στην περιοχή της Θάσου, με έκταση 16.000 τμ πωλείται αντί του ποσού των 2 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν και ιδιωτικά νησιά, ανά τη χώρα που πωλούνται… ιδιωτικά, χωρίς να υπάρχουν αναρτημένες αγγελίες. Οι 32 άδειες για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας Οι αγοραπωλησίες νησιών εξελίσσονται σε «επικίνδυνη» αποστολή για παίκτες με ….ισχυρή θέληση, αποπνέουν αέρα μυστηρίου και απαιτούν αντοχές για όσους αναλαμβάνουν να τις φέρουν σε πέρας λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας που σπάει κάθε ρεκόρ, καθώς απαιτούνται 32 άδειες από σειρά υπουργείων και υπηρεσιών.

Ποιο είναι το σύνηθες αποτέλεσμα; Οι ισχυροί του χρήματος που είχαν επιλέξει τη χώρα μας απογοητεύτηκαν και χάραξαν ρότα για άλλα, πιο… φιλικά νερά. Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής νησιού πρέπει να ξεκινήσει υποβάλλοντας το ενδιαφέρον του εγγράφως σε μεσιτικό γραφείο που διαθέτει φακέλους νησιών προς πώληση.

Αν και για την αγοραπωλησία απαιτείται από αγοραστές και ιδιοκτήτες εμπιστευτικότητα, η διαδικασία δεν απέχει από αυτή της αγοράς ενός σπιτιού με το πρόσθετο βάρος της τεράστιας γραφειοκρατίας και των πολλών αδειών που απαιτούνται. Εκτός από την έγκριση τεσσάρων υπουργείων, απαιτείται επίσης έγκριση από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Το τίμημα της πώλησης καθορίζεται από την προσβασιμότητα, την απόσταση από τη στεριά καθώς και αν υπάρχει καθορισμός αιγιαλού και αρχαία. Το ύψος του τιμήματος επηρεάζεται και από τις παροχές, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει ηλεκτρισμός και νερό. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης του νησιού μπορεί να επενδύσει σε εγκαταστάσεις που θα του εξασφαλίζουν αυτονομία, όπως π.χ. μονάδα αφαλάτωσης.

πηγή: voria.gr

Προηγούμενο άρθρο

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η ψήφος στην αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ είναι το πραγματικό μήνυμα απέναντι στην αλαζονεία»

Επόμενο άρθρο

Κυπελλούχος ΕΚΑΣΑΜΑΘ η ομάδα νέων της Καβάλας