Αν και στην Καβάλα δεν ευδοκιμεί η χορηγική συνείδηση, ωστόσο η πόλη διαθέτει τους δικούς της ευεργέτες, τους οποίους και τίμησε ο δήμος Καβάλας το βράδυ της Τετάρτης στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός». Η τιμητική εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο εορταστικό πλαίσιο των 100χρονων του δήμου, οι διοργανωτές ευτύχησαν να δουν γεμάτη την αίθουσα από συγγενείς και φίλους του Βασίλη Σαμέρκα και του Τάσου Βασιλειάδη, ενώ η καλύτερη ίσως στιγμή της βραδιάς ήταν η προβολή δύο εξαιρετικών φιλμ μικρού μήκους μέσω των οποίων δημοσιοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες της ζωής και της πορείας των δύο ευεργετών.
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο δικηγόρος Αντώνης Κούφαλης και ο πρώην βουλευτής Ηλίας Παπαδόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης των 100χρονων γενικός γραμματέας του δήμου Νίκος Καραπιπερίδης και χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών αναμνηστικών συμβόλων των 100χρονων στους συγγενείς των δύο ευεργετών της πόλης. Ο κ. Σιμιτσής απένειμε το αναμνηστικό σύμβολο στη σύζυγο Σοφία και στα παιδιά Χαράλαμπο και Ξανθίππη του Βασίλη Σαμέρκα, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς ανέλαβε την απονομή στην Καλλιόπη Χαψή, κόρη του Τάσου Βασιλειάδη.
Για την ιστορία και μόνο να υπενθυμίσουμε ότι ο Βασίλης Σαμέρκας, πέρα από όλες τις υπόλοιπες φιλανθρωπικές δωρεές του, χρηματοδότησε την ανέγερση του ΚΑΠΗ Βύρωνα, σε οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει ο δήμος επί θητείας αειμνήστου Λευτέρη Αθανασιάδη. Ενώ ο Τάσος Βασιλειάδης χρηματοδότησε το τριώροφο κτίριο επί της οδού Γαληνού, που αρχικά λειτούργησε ως ξενώνας κακοποιημένων γυναικών και όπου σήμερα στεγάζεται η ανοιχτή θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΚΟΙΒΩΤΟΣ.
Οι εξαιρετικές πράξεις δημιουργούν εμπνευσμένα πρότυπα για τους υπόλοιπους ανθρώπους, σημείωσε ο κ. Καραπιπερίδης. Ο Δήμαρχος συμπλήρωσε ότι μπορεί η Καβάλα να μη διαθέτει διάσημους ευεργέτες, ευτύχησε όμως να έχει τέκνα του μόχθου, που βοήθησαν με κάθε τρόπο την πόλη τους.
Ο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
Ένα τεράστιο κεφάλαιο για την τοπική ιστορία είναι σαφώς η προσωπικότητα του Βασίλη Σαμέρκα, για τον οποίον μίλησε ο νομικός του σύμβουλος Αντώνης Κούφαλης. Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας προτίμησε κάπου εκεί στα τέλη του ’80 να αναθέσει τις νομικές υποθέσεις του στον συμμαθητή των παιδιών του και φέρελπι τότε νεαρό δικηγόρο. Άνευ όρων του παραδόθηκε ο κ. Κούφαλης από την πρώτη κιόλας επαγγελματική τους συνάντηση, όπου κι ανακάλυψε πως ο Βασίλης Σαμέρκας ήταν η χαρά της ζωής προσωποποιημένη.
Άνθρωπος άφοβος και τολμηρός σε επαγγελματικό επίπεδο, καλοφαγάς που θεωρούσε την ψαροφαγία στη «Ζαφείρα» ως ιεροτελεστία, γενναιόδωρος με τους συνανθρώπους του πολλούς από τους οποίους βοηθούσε αθόρυβα και μυστικά, εξαιρετικός οικογενειάρχης, ευφυής και με οξύτατη επιχειρηματική αντίληψη. Μπορεί ιδεολογικά οι δύο άνδρες να μην ταυτίζονταν αλλά ο Αντώνης Κούφαλης διαφυλάττει με ιδιαίτερη συγκίνηση τη σχέση του με τον Βασίλη Σαμέρκα κι επιπλέον συνεχίζει να τρέφει θαυμασμό για έναν άνθρωπο που απέδειξε εμπράκτως την αγάπη του για τα άτομα της τρίτη ηλικίας.
Ο Ηλίας Παπαδόπουλος μίλησε για τον ίδιο ευεργέτη αποκαλώντας τον «Βασιλάκη» αφού έτσι συνήθιζε να τον λέει. Θυμήθηκε ότι το 18ο παιδί της οικογένειας ήταν εκείνο που οδήγησε το πρώτο ταξί στην Καβάλα και δημιούργησε το «3660», ότι ο δραστήριος επιχειρηματίας, ήρθε από την Άγκυρα κι εγκαταστάθηκε στην Παναγία, ότι ακόλουθα περιπλανήθηκε στα Γιαννιτσά – στη Γερμανία – στη Σερβία, ότι κυκλοφορούσε πάντοτε «τσίλικος» και ατσαλάκωτος, ότι ασχολήθηκε ακόμη και με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Καβάλας εξαιτίας του αείμνηστου Χρήστου Μπάτση, αναλαμβάνοντας ακόμη και προεδρικά χρέη στη διοίκηση του ΑΟΚ.
ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΝΟΣ
Ο Τάσος Βασιλειάδης, γεννημένος το 1917 ήταν ένας άνθρωπος ακόμη πιο χαμηλών τόνων. Κλασικό παράδειγμα μικροεπαγγελματία που διατηρούσε το κατάστημά του στρατιωτικών ειδών στην πλατεία Νικοτσάρα με περιορισμένο κύκλο εμπορικών δραστηριοτήτων ήταν ο καβαλιώτης ευεργέτης, που γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης και ήρθε στην πόλη το 1922. Ο πατέρας του ήταν δήμαρχος Σηλυβρίας. Ο Τάσος Βασιλειάδης έζησε σαράντα χρόνια παντρεμένος με τη δασκάλα Μάγδα και υιοθέτησε το 1994 την Καλλιόπη Χαψή.
Δημοκρατικών πεποιθήσεων και μέλος του ΠΑΣΟΚ, στενότατος φίλος του αείμνηστου δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη, ο Τάσος Βασιλειάδης ζούσε την ήσυχη ζωή του και αίφνης κάποια στιγμή κληρονόμησε μια περιουσία τριάντα εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενη από την αδελφή της συζύγου του που βρισκόταν στην Αμερική. Το απροσδόκητο ποσό θα μπορούσε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να διευκολύνει τη ζωή του. Αντ’ αυτού, ένα βράδυ παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προσφέρει το προαναφερόμενο ποσό, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα μέριμνας των κακοποιημένων γυναικών. Η δωρεά έγινε μετά τον θάνατο της συζύγου του και φυσικά υπέρ της μνήμης της. Ο Τάσος Βασιλειάδης πέθανε σε ηλικία 81 ετών.
Το τριώροφο κτίριο σήμερα στεγάζει την ανοιχτή θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΚΟΙΒΩΤΟΣ. Εκεί «γιατρεύονται οι πληγές» των εξαρτημένων ατόμων, πολλά από τα οποία βρισκόταν στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προκειμένου να τιμήσουν κι εκείνα με τη σειρά τους τον έμμεσο ευεργέτη τους. Έναν άνθρωπο που μπορεί να μην τον έπιανε το μάτι σου, αλλά στην κρίσιμη στιγμή αποκαλύφθηκε κι έδειξε σε όλους το πολύτιμο μέταλλο της ψυχής του. Ο Τάσος Βασιλειάδης ήταν ένας απλός άνθρωπος που αγαπούσε υπερβολικά την πόλη του κι είχε ως μεγάλη του έγνοια τους αναξιοπαθούντες.
Μπορεί οι ευεργέτες να «χαράζουν» τις ευεργεσίες τους πάνω στην άμμο και να «χάνονται», ωστόσο οι ευεργετούμενοι θα πρέπει να γράφουν τα ονόματα των ευεργετών τους στο μάρμαρο, προκειμένου να μένουν ως μνημεία και φωτεινά παραδείγματα μίμησης για τις μελλοντικές γενιές.
ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
=