Dark Mode Light Mode
4 θέσεις στο Ν. Καβάλας για τη νέα ΕΡΤ
Για λογιστές & φοροτεχνικούς φέτος δεν προβλέπονται καλοκαιρινές διακοπές
Καλαντζής – Άδωνις – ΕΚΑΒ Καβάλας

Για λογιστές & φοροτεχνικούς φέτος δεν προβλέπονται καλοκαιρινές διακοπές

Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας τα μέλη του συλλόγου λογιστών – φοροτεχνικών στο κτήριο του Επιμελητηρίου Καβάλας. Οι παραβρισκόμενοι ενημερώθηκαν σχετικά με την ανεπίσημη παράταση που δόθηκε σε όλες τις προθεσμίες για την κατάθεση των δηλώσεων, ενημερώθηκαν επίσης ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων του Υπουργείου αντιδρά στις ανεπίσημες παρατάσεις επιθυμώντας να επιδείξει θετική εικόνα στα στελέχη της τρόικα. Η παράταση που εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο αφορά στα ΑΦΜ των φορολογουμένων που λήγουν στα ψηφία 1 και 2 έως και την Παρασκευή.

Πλήθος ήταν τα μέλη που παραβρέθηκαν στη γενική συνέλευση και έντονη ήταν η αγωνία τους για τις διαμορφωμένες συνθήκες, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα και ο όγκος της δουλειάς είναι ιδιαιτέρως αυξημένος. Στο παρελθόν το καλοκαίρι των λογιστών ήταν άνετο και ο χρόνος τους άφθονος, φέτος όμως τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Η έναρξη των προβλημάτων τοποθετείται την περασμένη άνοιξη, όταν δεν κατάφερε να λειτουργήσει ομαλά το TAXIS ώστε να δρομολογηθεί η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Τυπικά και σύμφωνα με το νόμο η διαδικασία κατάθεσης υποτίθεται ότι αρχίζει την 1η Φεβρουαρίου και λήγει τη 30η Ιουνίου.

Εκείνο που ειπώθηκε στη διάρκεια της συνελεύσεως ήταν πως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων στη Θάσο, στη Χρυσούπολη και στην Ελευθερούπολη δυστυχώς δε λειτουργούν ουσιαστικά. Ένας και μόνο υπάλληλος εργάζεται στο γραφείο κι αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται στην κεντρική εφορία της Καβάλας για την διεκπεραίωση των συναλλαγών τους. Επομένως, έχουν απόλυτο δίκαιο οι φοροτεχνικοί όταν υποστηρίζουν ότι είναι αδιανόητη η εξυπηρέτηση όλων των φορολογούμενων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας από μία και μόνο δημόσια οικονομική υπηρεσία.

Το νέο TAXIS αν κι έχει εγκατασταθεί στην κεντρική εφορία ακόμη δε λειτουργεί ομαλά όπως τουλάχιστον προσδοκούσαν οι πάντες. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες διόλου εύκολη υπόθεση δεν είναι πλέον η κατάθεση μιας φορολογικής δηλώσεως μέσω ηλεκτρικής μορφής.

Φαίνεται ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί θα πρέπει να σταθούν επί των επάλξεων προκειμένου να κατατεθεί το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων. Για τους φορολογούμενους που θα καταθέσουν σύντομα τη δήλωσή τους οι δόσεις καταβολής του φόρου θα είναι τρεις, η πρώτη τώρα και οι δύο επόμενες αργότερα μέσα στο έτος. Όσο όμως καθυστερεί η κατάθεση των δηλώσεων τόσο περισσότερο θα μειώνεται ο αριθμός των δόσεων που θα αναγνωρίζεται στους φορολογούμενους.

 

Προηγούμενο άρθρο

4 θέσεις στο Ν. Καβάλας για τη νέα ΕΡΤ

Επόμενο άρθρο

Καλαντζής – Άδωνις – ΕΚΑΒ Καβάλας