Για έναν ακόμη χειμώνα επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου και τα προβλήματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας αφού αναγνώρισε χρονικό διάστημα δέκα περίπου ημερών, προκειμένου να ελέγξει τα καταστήματα και να προχωρήσει σε απλές συστάσεις, πέρασε πλέον στο επόμενο επίπεδο. Έτσι, το περασμένο Σαββατοκύριακο βεβαιώθηκαν οι πρώτες παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα σχετικά πρόστιμα. Υπάρχει περίπτωση καταστήματος που λόγω του «βεβαρημένου παρελθόντος», κινδυνεύει ακόμη και με λουκέτο.
Η υπηρεσία υποχρεούται να προβεί σε ελέγχους και βεβαίωση προστίμων, από τη στιγμή που έχει προηγηθεί σχετική καταγγελία. Εκείνο που προκαλεί ενδιαφέρον, είναι ότι οι πρώτες καταγγελίες αφορούν σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων, οι οποίοι ωστόσο έχουν διαμορφωθεί αναλόγως με την τοποθέτηση παραπετασμάτων, προκειμένου να προφυλάσσονται οι θαμώνες. Οι επαγγελματίες αυτονόητα διαμαρτύρονται, διότι αν και δαπάνησαν χρήματα για τις εξωτερικές κατασκευές, παρόλα αυτά ο νόμος δεν επιτρέπει το κάπνισμα εάν ο εξωτερικός χώρος δεν είναι ανοικτός από τρεις πλευρές.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος προειδοποιεί τους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και καμία επιείκεια δεν πρόκειται να αναγνωριστεί. Κανένας επαγγελματίας δε δικαιούται να ισχυρισθεί ότι δεν ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος. Κάθε χρόνο, οι καταστηματάρχες και οι θαμώνες «λησμονούν» την τήρηση του νόμου, ενώ κάποιοι εσφαλμένα πιστεύουν πως ο συγκεκριμένος νόμος έχει καταργηθεί. Ο κ. Παπαδόπουλος ωστόσο υπογραμμίζει ότι ο νόμος ισχύει, ότι θα εφαρμοστεί όπως προβλέπεται και δε θα αναγνωρισθεί οποιοδήποτε ελαφρυντικό στους καταστηματάρχες.
Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας διευκρίνισε ότι εάν ο εξωτερικός χώρος είναι κλειστός περιμετρικά, τότε δε θεωρείται υπαίθριος. Εξάλλου, η εικόνα που έχει δημιουργηθεί με την τοποθέτηση των ποικίλων παραπετασμάτων, πέρα από την άσχημη αισθητική προκαλεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των επαγγελματιών που δεν έχουν περιφράξει τους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων τους. Μάλιστα, ο Χρήστος Παπαδόπουλος γίνεται δέκτης πολλών δικαιολογημένων παραπόνων, προερχόμενων από τους επαγγελματίες οι οποίοι δεν περιέφραξαν τους δικούς τους υπαίθριους χώρους. Επιπλέον, παρέμβαση απαιτείται και από την πολεοδομία αφού κανείς δε γνωρίζει εάν και ποιες από τις εξωτερικές κατασκευές είναι νόμιμες ή παράνομες.
Ορισμένες από τις καταγγελίες που καταθέτονται στην υπηρεσία προέρχονται από ενοχλημένους θαμώνες του καταστήματος, διότι καπνίζουν οι διπλανοί πελάτες. Οποιοσδήποτε μπορεί να τηλεφωνήσει στον αριθμό 1141 που ισχύει για όλη τη χώρα ώστε να καταγγείλει ανώνυμα παρόμοιο περιστατικό. Όταν οι Έλληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό, διαπιστώνουν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται αυστηρά σε άλλες χώρες. Εκεί δηλαδή τα καταστήματα δεν λειτουργούν, ή σ’ εκείνες τις χώρες δεν υπάρχουν καπνιστές, αναρωτιέται ο κ. Παπαδόπουλος.
Επικαλούμενος σχετικές μελέτες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας μας εξήγησε ότι σε όσες χώρες εφαρμόστηκε ορθά ο νόμος, εκεί αυξήθηκε η κίνηση των καταστημάτων. Η εφαρμογή του νόμου από την υπηρεσία πάντως αντιμετωπίζει πρόβλημα, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Η διεύθυνση διαθέτει ελάχιστους εργαζόμενους και είναι υπεύθυνη για πολλαπλές αρμοδιότητες σε όλη την έκταση της περιφερειακής ενότητας.
Άρα, η τήρηση της νομοθεσίας θα πρέπει να στηριχθεί από όλους τους συναρμόδιους φορείς, όπως για παράδειγμα την αστυνομία. Πρέπει δηλαδή να δραστηριοποιηθούν κι άλλες υπηρεσίες, όπως συνέβη και πέρσι. Πέντε άτομα είναι αδύνατο να εφαρμόσουν το νόμο σε χιλιάδες καταστήματα, αλλά και σε κάθε κλειστό χώρο όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τέλος, κάτι επιβάλλεται να γίνει για τους υποτιθέμενους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.