Dark Mode Light Mode
Συμφώνησαν συνεργασία με την Σαμψούντα
Για την τραγική πυρκαγιά στη Μεσορόπη – Η ταχύτατη εξάπλωση μείωσε τις ελπίδες διάσωσης
Ο Μοκάκε δεν προλαβαίνει τη Δόξα Δράμας - Το παλεύει ο Ντος Σάντος

Για την τραγική πυρκαγιά στη Μεσορόπη – Η ταχύτατη εξάπλωση μείωσε τις ελπίδες διάσωσης

Πανελλήνια συγκίνηση δημιούργησε το τραγικό περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Μεσορόπη Παγγαίου. Τρία μικρά παιδιά, 15, 7 και 5 ετών έχασαν τη ζωή τους όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο σπίτι στο οποίο βρισκόταν η πολύτεκνη οικογένειά τους. Όλα τα στοιχεία έδειξαν από την πρώτη στιγμή, η φωτιά ξεκίνησε από την ξυλόσομπα. Εξετάζονται κι άλλα σενάρια, τα οποία όμως δε φαίνονται καθόλου πιθανά.

Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευθερουπόλεως μας αφηγήθηκε το περιστατικό. Η υπηρεσία έλαβε κλήση στις 4:45 σχετικά με πυρκαγιά σε κατοικία της Μεσορόπης Παγγαίου και με εγκλωβισμό παιδιών μέσα στο κτίριο. Άμεσα εκδηλώθηκε μεγάλη κινητοποίηση της υπηρεσίας ενώ όχημα έστειλε και η ΠΥ της Καβάλας. Δυστυχώς, όταν οι άνδρες της Πυροσβεστικής έφτασαν επί τόπου διαπίστωσαν πως ήταν ήδη αργά. Η στέγη του σπιτιού είχε ήδη υποχωρήσει, τα δύο άτυχα παιδιά και ο 15χρονος αδελφός τους Τηλέμαχος που επιχείρησε να τα σώσει, είχαν όλα καταπλακωθεί.

Σύμφωνα με τις υποθέσεις του κ. Παπαδόπουλου, κάποιοι στιγμή οι ένοικοι πρέπει να αντιλήφθηκαν ότι εντός του σπιτιού επικρατούσε υπερβολική ζέστη. Βάσει των πληροφοριών, η πρώτη που ξύπνησε ήταν η γιαγιά της οικογένειας και στη συνέχεια ξύπνησε και ο παππούς. Προσπάθησαν να κατασβήσουν τη φωτιά αλλά οι φλόγες εξαπλώθηκαν υπερβολικά γρήγορα. Ακόλουθα ξύπνησαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, πλην των παιδιών που τελικά πέθαναν, ενώ εξήλθαν από την κατοικία μέσω της πίσω πόρτας. Μόλις ωστόσο αντιλήφθηκαν πως τα δύο παιδιά έλειπαν, οι γονείς προσπάθησαν να επιστρέψουν για να τα απεγκλωβίσουν.

Ο 15χρονος Τηλέμαχος κινήθηκε στην έμπροσθεν πλευρά του σπιτιού από όπου εισήλθε, χωρίς να προλάβει κάποιος να τον εμποδίσει. Ανέβηκε στον δεύτερο όροφο του σπιτιού όπου όμως κάποιο βαρύ αντικείμενο έπεσε στο κεφάλι του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη λιποθυμία του νεαρού. Η μοναδική δυνατότητα συνολικής διάσωσης των μελών της οικογένειας θα μπορούσε ίσως να επιτευχθεί μόνο στην έναρξη της φωτιάς, αλλά ακόμη κι αυτό τώρα είναι μια απλή υπόθεση.

Η ανάκριση που διενεργείται έχει ως στόχο να ερευνήσει κάθε πιθανή αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η καταστροφή της κατοικίας είναι ολοσχερής, η ανάκριση θα βασιστεί και στις μαρτυρικές καταθέσεις των παππούδων και των γονέων, όταν αυτοί θα είναι ωστόσο σε θέση να μιλήσουν για το τραγικό περιστατικό.

Άμεση ήταν πάντως και η κινητοποίηση των περίοικων που προσπάθησαν με λάστιχα να τιθασεύσουν τις φλόγες. Κάτι που δε στάθηκε εφικτό. Ζημιές υπέστη και η διπλανή κατοικία, η στέγη της οποίας κατέρρευσε, ευτυχώς όμως το υπόλοιπο κτίσμα σώθηκε. Η φωτιά επεκτάθηκε και σε μία τρίτη κατοικία, η οποία έχει υποστεί τις λιγότερες δυνατές ζημιές.

Υπερβολική προσοχή απαιτείται από τους ένοικους σπιτιών με ξύλινες επιφάνειες, όπου αυτή την περίοδο χρησιμοποιούνται τα τζάκια ως μέσα θέρμανσης. Ανάλογη προσοχή απαιτείται και για τα μπουριά της σόμπας. Σοβαρός είναι ο κίνδυνος ανάφλεξης των ξύλων λόγω υπερβολικής θερμοκρασίας. Γι’ αυτό και η καθαριότητα ανάλογων θερμαντικών εστιών θα πρέπει να προγραμματίζεται δύο φορές ετησίως. Τα δε τζάκια θα πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευάζονται από εξειδικευμένους τεχνίτες και με πιστοποιημένα υλικά καλής ποιότητας.

Όπως μας ανέφερε ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, την ίδια ημέρα του τραγικού περιστατικού, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευθερουπόλεως έλαβε ειδοποίηση για νέο περιστατικό στη Νέα Πέραμο. Ευτυχώς που η μόνωση κάποιων κατασκευών είναι καλής ποιότητας κι έτσι η φωτιά δεν επεκτείνεται στο υπόλοιπο σπίτι. Από την αρχή του 2012 και μέχρι σήμερα δέκα περιστατικά πυρκαγιών από παρόμοιες αιτίες έχουν εκδηλωθεί και σε ορισμένα από αυτά κάηκαν οι σκεπές.

 

=

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Συμφώνησαν συνεργασία με την Σαμψούντα

Επόμενο άρθρο

Ο Μοκάκε δεν προλαβαίνει τη Δόξα Δράμας - Το παλεύει ο Ντος Σάντος