Dark Mode Light Mode

Για τις Γαλάζιες Σημαίες 2013 – Αυθαίρετη ανακοίνωση προκαλεί σύγχυση

Με μία εντελώς αυθαίρετη δημοσίευση, ειδησεογραφική ιστοσελίδα η οποία ισχυρίζεται ότι παρέχει καθημερινή online ενημέρωση από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκάλεσε σύγχυση σχετικά με τις βραβευμένες ακτές οι οποίες εξασφάλισαν τις Γαλάζιες Σημαίες για τη θερινή περίοδο του 2013. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής Τάσος Χατζηαναστασίου θύμισε ότι παραδοσιακά οι βραβευμένες ακτές ανακοινώνονται από τους διοργανωτές του διεθνούς προγράμματος στις 25 Μαΐου. Εξάλλου, πριν από τα μέσα του Μάη δεν αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα της βράβευσης από την Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων. Ακόμη δεν έχει λήξει καν η προθεσμία καταβολής του ποσού των 300 ευρώ που καλείται να πληρώσει ανά πλαζ ο δήμος Καβάλας.

Οι διοργανωτές εστιάζουν το μέγιστο της προσοχής τους στην καθαρότητα των νερών πριν εγκρίνουν τις προϋποθέσεις κάθε ακτής, ώστε αυτή να εξασφαλίσει το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας. Μπορεί οι δημοτικές πλαζ να μην εξασφαλίζουν το άριστο επίπεδο οργάνωσης που διαθέτουν οι ιδιωτικές παραλίες, παρόλα αυτά τα καθαρά νερά στην Καλαμίτσα, στη Ραψάνη και στο Περιγιάλι υπερκαλύπτουν τα στάνταρ της Διεθνούς Επιτροπής Κρίσεων. Το συμπέρασμα προκύπτει από τα αποτελέσματα αναλύσεων που έλαβε ο δήμος, κατόπιν των δειγματοληπτικών ελέγχων τους οποίους διεξήγαγε το πιστοποιημένο από το αρμόδιο υπουργείο μικροβιολογικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης. Ύστερα επομένως από τα θετικά αποτελέσματα, ο δήμος αναμένει τη βράβευση και των τριών δημοτικών ακτών για τη σεζόν του 2013.

Προς ενίσχυση των δηλώσεων του Τάσου Χατζηαναστασίου έρχεται η επίσημη ενημέρωση της αρμόδιας διοργανώτριας Ελληνικής Προστασίας της Φύσης, που αναφορικά με το πρόγραμμα και τα χρονοδιαγράμματα ανακοινώνει τα εξής:

 

«Το 2013 ξεκίνησε με την παραλαβή των αιτήσεων υποψηφιότητας ακτών και μαρίνων για βράβευση από το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» και την αξιολόγηση τους από τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων. Αναμένουμε τα αποτελέσματα βράβευσης από την Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων περί τα μέσα Μαΐου…»

«Η Γαλάζια Σημαία θα αποσταλεί μόνο στους διαχειριστές που θα ετοιμάσουν την βραβευμένη ακτή τους μέχρι το τέλος Ιουνίου, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2013 και θα έχουν στείλει στην ΕΕΠΦ το απαιτούμενο φωτογραφικό υλικό. Οι διαχειριστές που δεν θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές δεν θα λάβουν τη «Γαλάζια Σημαία» και η ακτή τους θα αποσυρθεί από τον κατάλογο των διαδικτυακών τόπων της ΕΕΠΦ και του Διεθνούς Συντονιστικού Γραφείου (FEE).

Χρονοδιάγραμμα:

Α) Στον χώρο της ακτής Βούλα Α θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου εκδήλωση όπου και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα βράβευσης των ακτών και μαρινών για το 2013. Η Γαλάζια Σημαία όπως κάθε χρόνο θα αποσταλεί με τη διαδικασία που αναφέρεται παρακάτω.

Β) Μέχρι 5 Ιουνίου, αποστολή του έντυπου υλικού του Προγράμματος (αφίσες – ενημερωτικά φυλλάδια κλπ.) για την ετοιμασία του Πίνακα Ανακοινώσεων.

Γ) 5 – 15 Ιουνίου, οι διαχειριστές ετοιμάζουν την ακτή και αποστέλλουν στην ΕΕΠΦ το παρακάτω φωτογραφικό υλικό που θα απεικονίζει την άρτια οργανωμένη

βραβευμένη ακτή.

Δ) 15 – 25 Ιουνίου, Αποστολή του Βραβείου «Γαλάζια Σημαία»

Με την παραλαβή του φωτογραφικού υλικού και εφόσον διαπιστωθεί ότι η ακτή είναι άρτια οργανωμένη σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος, τότε και μόνο τότε, θα αποστέλλεται στους διαχειριστές των βραβευμένων ακτών η «Γαλάζια Σημαία».

Επισημαίνουμε ότι η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί τη καλοκαιρινή περίοδο 2013 για όλες τις βραβευμένες ακτές. Οι ακτές για τις οποίες δεν θα αποσταλεί αποδεικτικό φωτογραφικό υλικό μέχρι 17/6/2013, θα αποσύρονται από το Πρόγραμμα για όλη τη χρονιά. Αυτό θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του FEE www.blueflag.org και της ΕΕΠΦ www.eepf.gr.

Ε) Η «Γαλάζια Σημαία» θα πρέπει να έχει αναρτηθεί στις βραβευμένες ακτές έως την 30η Ιουνίου 2013.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Έλεγχοι στην αγορά, πρωί – απόγευμα

Επόμενο άρθρο

Άκυρος συναγερμός - Στις 25 Μάη θα ανακοινωθούν οι Γαλάζιες Σημαίες του 2013