Dark Mode Light Mode
Πολιτισμός, τουρισμός κι εθνικισμός
Για το αρσενικό στο νερό απαιτείται μόνιμη λύση μέσω τεχνικού έργου
Αναμενόμενη κάμψη στις παραγγελίες κι εξαγωγές της ΒΦΛ

Για το αρσενικό στο νερό απαιτείται μόνιμη λύση μέσω τεχνικού έργου

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποίησε η διεύθυνση υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας αναφορικά με την περιεκτικότητα αρσενικού στο νερό υδροδότησης των δημοτικών διαμερισμάτων Νικήσιανης – Γεωργιανής – Αγίου Χριστοφόρου και προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση που έχει επιβληθεί από τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά. Επειδή θα απαιτηθούν αρκετές αναλύσεις ώστε να επανέλθουν τα δεδομένα στην πρότερη κατάσταση, εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί περίπου στις αρχές Ιουνίου.

Στο μεσοδιάστημα, πρωτοβουλία εκδήλωσαν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων στις προαναφερόμενες περιοχές και διανέμουν μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού στους μαθητές. Όπως μας ενημέρωσε ο Φραγκίσκος Σοφτάς, πρόεδρος του αντίστοιχου συλλόγου Νικήσιανης, οι σύλλογοι αποφάσισαν ότι έως την άρση της απαγόρευσης κατανάλωσης του νερού θα μεριμνούν για την προμήθεια καθαρού νερό και στο σχολείο και στις οικίες. Σύμφωνα μάλιστα με την απαγόρευση, το νερό δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ούτε για μαγείρεμα, αφού το αρσενικό σε συνθήκες βρασμού πολλαπλασιάζεται.

Την περασμένη εβδομάδα διανεμήθηκαν 4.000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού σε 310 μαθητές ενώ και σήμερα το πρωί αναμένεται νέα παράδοση ισάριθμων εμφιαλωμένων μπουκαλιών. Έκαστος μαθητής λαμβάνει 27 λίτρα νερό προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών. Με ορθή διαχείριση της ποσότητας το νερό δύναται να χρησιμοποιηθεί και για μαγείρεμα, επομένως έτσι εξυπηρετείται γενικότερα κάθε οικογένεια. Παρόλα αυτά, πολλοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης που περιέχει αρσενικό, κυρίως λόγω άγνοιας της επιβαλλόμενης απαγορεύσεως.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σοφτά, ο δήμος φρόντισε για την πλημμελή ενημέρωση των δημοτών. Επιπλέον, ο ίδιος ο Δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης από τα ΜΜΕ προτρέπει τους δημότες να συνεχίζουν την κατανάλωση του νερού. Προσφάτως, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας υποστήριζε ενώπιον πολιτών ότι ο αντιπεριφερειάρχης έκανε λάθος με την επιβολή της απαγόρευσης χρήση του νερού, υποβαθμίζοντας έτσι το γεγονός. Επιπρόσθετα, έχουν παραπλανηθεί και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την παρασκευή τροφίμων – γλυκών, κάτι που θα πρέπει να ερευνηθεί από τη διεύθυνση υγείας και την εισαγγελία.

Οι άνθρωποι που ανέλαβαν πρωτοβουλία για την προστασία της υγείας των πολιτών κατηγορούνται ότι προσπαθούν να εξοντώσουν πολιτικά τη διοίκηση του δήμου, ωστόσο ο Φραγκίσκος Σοφτάς ξεκαθάρισε ότι οι σύλλογοι γονέων δεν μπλέκονται σε πολιτικά παιχνίδια. Η εξάλειψη του αρσενικού από το πόσιμο νερό της περιοχής μόνο με υλοποίηση τεχνικού έργου δύναται να εξασφαλισθεί, αφού κατόπιν μελετών από ειδικούς ανέκυψε η άποψη πως η χρήση των φίλτρων είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Ύστερα από 3,5 χρόνια ύπαρξης του συγκεκριμένου προβλήματος θα έπρεπε ήδη να είχε δοθεί οριστική λύση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Πολιτισμός, τουρισμός κι εθνικισμός

Επόμενο άρθρο

Αναμενόμενη κάμψη στις παραγγελίες κι εξαγωγές της ΒΦΛ