Dark Mode Light Mode
Αισιοδοξία στη Θάσο
Για το «Ελληνικό Πρωινό» – Πρώτη συνάντηση ξενοδόχων και παραγωγών
Ποδηλατοπορεία στη Θάσο

Για το «Ελληνικό Πρωινό» – Πρώτη συνάντηση ξενοδόχων και παραγωγών

Στο πλαίσιο εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος και της σύνδεσης του ξενοδοχειακού κλάδου με τις τοπικές κοινωνίες και τον πρωτογενή τομέα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αποφάσισε να δρομολογήσει μια προσπάθεια για την υλοποίηση του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ελληνική γαστρονομική μας παράδοση, με στόχο κατά πρώτο λόγο να αναδείξει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας, φέρνοντας κοντά ξενοδόχους και τοπικούς παραγωγούς. Κατά δεύτερο λόγο κι εφόσον αγκαλιαστεί από τους συμμετέχοντες, να αποτελέσει κύριο στοιχείο της ταυτότητας του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος και κατ’ επέκταση εργαλείο προώθησης του ελληνικού τουρισμού.

Με βάση τα νέα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης του τουρισμού, είναι προφανές ότι κάθε τόπος για να επιβιώσει τουριστικά, θα πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να διαφοροποιηθεί και να προβάλλει τη δική του μοναδική ταυτότητα. Μια ταυτότητα που οφείλει να εστιασθεί σε αυτό που θα αναδεικνύει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του συγκεκριμένου τόπου.

H τοπική γαστρονομία κάθε τόπου δεν αποτελεί μόνον μια έκφραση γευστικής ταυτότητας, μια παράμετρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, μια ευκαιρία ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα με προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σαφέστατο συγκριτικό πλεονέκτημα και μια σημαντική πηγή πόρων για τον τουρισμό και για την τοπική οικονομία γενικότερα.

Η γαστρονομία, ακόμη και αν δεν είναι το πρώτο κριτήριο επιλογής των επισκεπτών της χώρας μας, είναι όμως από τα πρώτα κριτήρια αξιολόγησης όταν φεύγουν. Το πρόγραμμα του ΞΕΕ προβλέπει:

1. Το «Ελληνικό Πρωινό» να αποτελέσει ένα τμήμα της γαστρονομικής διπλωματίας και να προσθέσει αξία στο ξενοδοχειακό προϊόν.

2. Στόχος του θα είναι η ικανοποίηση του ξενοδοχειακού πελάτη μέσα από την γνωριμία του με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα κάθε προορισμού. Η γνωριμία αυτή θα είναι γευστική, αλλά και γνωσιακή και πολιτιστική.

3. Τη σύνδεση της ξενοδοχίας με τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών τοπικών προϊόντων θα έχει πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές θετικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον.

4. Το «Ελληνικό Πρωινό» θα είναι ένας συνδυασμός της ελληνικής κουζίνας που αποτελεί ένα τμήμα της Μεσογειακής διατροφής και των πολλών τοπικών κουζινών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στους ελληνικούς γαστρονομικούς προορισμούς.

5. Το τεχνικό εγχειρίδιο που θα δημιουργηθεί θα υπάρχουν πληροφορίες τεχνικές (συντήρηση τροφίμων, θέματα υγιεινής, θέματα διατροφικής σπουδαιότητας), προτάσεις περιεχομένου ανά περιοχή (αρτοσυσκευάσματα, τυροκομικά, αλλαντικά, πίττες, ομελέτες, φρούτα, μαρμελάδες, γλυκά κλπ), προτάσεις φιλοσοφίας παρουσίασης (αισθητικό, σήμανσης αλλά και μαθησιακό ).

6. Ένα κατάλογο, που να περιγράφει ανά περιοχή τα χαρακτηριστικά της κουζίνας που προσαρμόζεται ανά τόπο.

7. Τη δημιουργία ενός βιβλίο που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των προτάσεων, όπως και των καλύτερων εφαρμογών ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία.

Η συγκρότηση των Τοπικών Συμφώνων Ελληνικού Πρωινού είναι το κεντρικό εργαλείο, με το οποίο θα έρθουν κοντά ξενοδόχοι και παραγωγοί και μέσω αυτών θα προκύψει η παρουσίαση των «ελληνικών πρωινών» κάθε περιοχής.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ LUCY

Μια παρόμοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο LUCY ώστε οι παραγωγοί της Ανατολικής Μακεδονίας να ενημερωθούν για τις ανάγκες των καβαλιώτικων ξενοδοχείων, οι δε ξενοδόχοι να ενημερωθούν για τα ντόπια προϊόντα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στους μπουφέδες των πρωινών. Η προσπάθεια στοχεύει στην ανατροπή των στερεότυπων πρωινών που διατίθενται στους επισκέπτες και στην προσφορά προϊόντων όπως το τυρί, το γιαούρτι, η ελιά, το μέλι. Έτσι θα προβληθεί η τοπική γαστρονομία και θα αποτελέσει έναν επιπλέον πόλο έλξης για τους τουρίστες. Παρόντας στη συνάντηση ήταν ο υπεύθυνος του προγράμματος Γιώργος Πίττας

Το ΞΕΕ διεξήγαγε έρευνα κατά περιοχή ώστε να εντοπιστούν εκείνα τα προϊόντα που θα αναδείξουν τις τοπικές γεύσεις. Η προσφορά του «Ελληνικού Πρωινού» θα διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και τη δυναμικότητα κάθε ξενοδοχειακής μονάδας. Βάσει των διαδικασιών του προγράμματος, κάθε ξενοδόχος θα υποβάλει τον δικό του φάκελο και θα λαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση, προκειμένου να εξασφαλίσει την «πιστοποίηση» συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Το «Ελληνικό Πρωινό» ως πρωτοβουλία εξελίσσεται τα τελευταία δύο χρόνια και ήδη 15 τουριστικοί προορισμοί εντάχθηκαν στη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι το εγχείρημα ήδη δοκιμάζεται σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς. Στις 10 Ιουνίου προγραμματίζεται εκδήλωση προκειμένου να τιμηθούν οι εκατό συμμετέχουσες περιοχές.

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

Αισιοδοξία στη Θάσο

Επόμενο άρθρο

Ποδηλατοπορεία στη Θάσο