Αφού το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας συζήτησε επί 1,5 ώρα το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδριάσεως για το θέμα βιωσιμότητας της ΒΦΛ, η συνεδρίαση προχώρησε με συζήτηση για το θέμα εγκατάστασης σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (L.N.G.) στην Καβάλα.
Η εκπρόσωπος του ΤΕΕ ΑΜ Θοδώρα Κουλουρά που ανέλαβε για λογαριασμό του φορέα να μελετήσει το θέμα από τον Ιούνη του 2013, όταν για πρώτη φορά έγινε λόγος για ενδεχόμενη εγκατάσταση του σταθμού στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας, παρέθεσε τη θέση του φορέα. Το ΤΕΕ ΑΜ ενημερώθηκε προφορικά από τη ΔΕΠΑ το Σεπτέμβρη του 2013 χωρίς όμως να δοθούν επιπλέον διευκρινιστικά στοιχεία. Η ομάδα του ΤΕΕ έχει συλλέξει στοιχεία από σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές αλλά και από το σταθμό της Αλεξανδρούπολης που προχωρά.
Την ερχόμενη Τρίτη η ομάδα του ΤΕΕ ΑΜ θα συσκεφθεί για να εκτιμήσει τα διαθέσιμα στοιχεία. Προς το παρόν μόνο βιβλιογραφία υπάρχει κι εκείνο που αναμένεται είναι η αποστολή συγκεκριμένων στοιχείων από τους αρμόδιους, ώστε να εκτιμηθεί το έργο. Η εκπρόσωπος πάντως ξεκαθάρισε ότι κάθε έργο είναι εντελώς διαφορετικό από τα άλλα. Η ομάδα μάλιστα έστειλε ερωτηματολόγιο στη ΔΕΠΑ ώστε να εξασφαλίσει απαντήσεις περί τεχνικών ζητημάτων.
Μακροσκελέστατη κι εξαντλητική ήταν η εισήγηση του Λάζαρου Βασιλειάδη, ο οποίος παρέθεσε τεχνικές λεπτομέρειες για το σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης. Σκότος επικρατεί γύρω από το θέμα και κατά την άποψη του κ. Βασιλειάδη η τοπική κοινωνία θα ξαφνιαστεί για μία ακόμη φορά. Κατά τα λεγόμενά του κι εξαιτίας του γεγονότος ότι η εταιρεία αποφεύγει να δώσει το παραμικρό στοιχεία για το έργο, επιβάλλεται να ανοίξει συζήτηση μέσω συνεδρίου για την αξιοποίηση του λιμανιού, έτσι ώστε να κοπεί η όρεξη σε όσους σχεδιάζουν πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων.
Η Δήμητρα Τσανάκα συμμερίστηκε την αγωνία του Λάζαρου Βασιλειάδη και ζήτησε έγκαιρη αντίδραση ώστε οι καβαλιώτες να προλάβουν, αφού η εγκατάσταση του σταθμού προωθείται με ρυθμούς fast track. Η κ. Τσανάκα συνέδεσε και το αμφίβολο βιώσιμο μέλλον της ΒΦΛ με την πιθανή εγκατάσταση του σταθμού. Ζήτησε λοιπόν να απομακρυνθεί από την περιοχή μας αυτή η βόμβα, με άμεση κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος και την διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων.
Την αντίθεση της Συμπαράταξης Πολιτών εξέφρασε ο Άρης Βέρρος όχι μόνο στην εγκατάσταση του σταθμού αλλά και γενικότερα ενάντια σε κάθε παρόμοια επένδυση. Μια γενικόλογη κι ασαφή θέση της ΔΕΠΑ μετέφερε ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης που παραβρέθηκε στη συζήτηση, δήλωσε όμως ότι θα εναρμονισθεί με την άποψη της τοπικής κοινωνίας. Η Αναστασία Ιωσηφίδου ως κάτοικος της Νέας Καρβάλης κυριολεκτικά ξέσπασε και μετέφερε την καθολική άρνηση της τοπικής κοινωνίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η εγκατάσταση του σταθμού και είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και η ταφόπλακα του δημοτικού διαμερίσματος. Σκαραμαγκάς θα καταντήσει η Καβάλα στην περίπτωση που θα εγκατασταθεί ο σταθμός στο θαλάσσιο κόλπο, υπογράμμισε ο Βαγγέλης Παππάς, γι’ αυτό και αρνήθηκε κάθετα το έργο.
Ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής αναφέρθηκε στην κρυψίνοια και στη μυστικοπάθεια που περιβάλει την επένδυση κι αναρωτήθηκε για ποιο λόγο άραγε να επικρατούν εάν το έργο είναι θετικό. Απέρριψε ακόμη και την ιδέα να προκύψει το παραμικρό ενδεχόμενο κινδύνου ενώ προέβλεψε ότι θα χρησιμοποιηθούν και τα γνωστά επιχειρήματα των αντισταθμιστικών οφελών. Κάθετα και κατηγορηματικά αρνητικοί είναι οι καβαλιώτες έστω κι αν η ΔΕΠΑ προχωρά μυστικά κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Ο κ. Σιμιτσής ζήτησε από την κ. Ιωσηφίδου να ετοιμάσει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου μέσω του οποίου θα καλούνται όλοι οι φορείς της περιφερειακής ενότητας Καβάλας σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα. Κάτι που εγκρίθηκε ομόφωνα.