Dark Mode Light Mode

Γλιτώσαμε από τα χειρότερα – Κάηκαν 200 στρέμματα χαμηλής βλάστησης

Προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας παρέμεινε όλο το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή κοντά στη Νέα Ηρακλίτσα, εκεί όπου το πρωί της ίδιας ημέρας εκδηλώθηκε πυρκαγιά που έκαψε 200 στρέμματα με πουρνάρια και ελιές. Η φωτιά απείλησε πολλές μονοκατοικίες, αλλά ευτυχώς τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στη δράση εθελοντών και πυροσβεστών και στις ρίψεις νερού από αέρα. Δεν επιβεβαιώνονται από την ευρισκόμενη σε εξέλιξη προανάκριση οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αιτία της φωτιάς ήταν εργασίες σε μελίσσια.

Όπως μας ενημέρωσε ο Διοικητής της ΠΥ Σεραφείμ Αθανασίου, η ειδοποίηση για την πυρκαγιά στην περιοχή Νέας Ηρακλείτσας ήρθε στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης. Η κινητοποίηση ήταν φυσικά άμεση τόσο από την υπηρεσία Ελευθερουπόλεως, όσο και από τις υπηρεσίες των όμορων περιοχών. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σύντομα και απείλησε κατοικίες ωστόσο η κινητοποίηση των οχημάτων και εναερίων μέσων περιόρισε την έκταση της, χωρίς να προκληθούν καταστροφές στα σπίτια των κατοίκων.

Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία κατάσβεσης διαδραμάτισαν τα εναέρια μέσα που κλήθηκαν από την ΠΥ. Προσπάθειες κατέβαλαν οι πιλότοι των Πετζετέλ αλλά απαραίτητη κρίθηκε και η εμπλοκή δύο ελικοπτέρων, ένα από την Αλεξανδρούπολη κι ένα από τη Θεσσαλονίκη. Καμία εστία δεν αναζωπυρώθηκε στη διάρκεια της νύχτας, αν και στο σημείο παρέμειναν και το πρωί της Παρασκευής ισχυρές δυνάμεις πεζοπόρων τμημάτων. Αν και αρχικά ο αέρας ενίσχυσε το μέγεθος της πυρκαγιάς στη συνέχεια ευτυχώς κόπασε. Η επέκταση της φωτιάς εν μέρει οφείλεται και στο ανάγλυφο του εδάφους.

Οι εκρήξεις που ακούστηκαν αμέσως μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς οφειλόταν σε πυροσβεστήρες τους οποίους είχε κάτοικος της περιοχής που προσπαθούσε να αποτρέψει την επέκταση, αλλά φαίνεται ότι η ύπαρξή τους λειτούργησαν καταστροφικά.

Αρκετά ακούστηκαν αναφορικά με την αιτία της πυρκαγιάς αλλά επί του παρόντος η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης. Καταθέσεις παίρνει η ΠΟΥ Ελευθερουπόλεως, αφού η περιοχή βρίσκεται στη δική της αρμοδιότητα. Δημόσια συγχαρητήρια διατύπωσε ο Σεραφείμ Αθανασίου στις εθελοντικές ομάδες, που πρόσφεραν σημαντικότατη βοήθεια στην επιχείρηση της κατάσβεσης.

Οργανωμένα μετείχε στην κατάσβεση και η Διασωστική Ομάδα Καβάλας που συνήθως παραμένει στα σημεία των επιχειρήσεων και μετά την ολοκλήρωση παρόμοιων επιχειρήσεων, προκειμένου να βοηθήσει στον καθαρισμό. Την Πέμπτη τα μέλη της ομάδας κινήθηκαν δημιουργώντας ζώνη ώστε να αποτραπεί η επέκταση και η αναζωπύρωση, ενώ μετά τη λήξη του «συναγερμού» εκτιμήθηκαν οι συνθήκες.

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος Νίκος Σαμπρής, δέκα εκπαιδευμένα μέλη της ομάδας συμμετείχαν στην επιχείρηση της κατάσβεσης παρά το άβολο της ώρας, αφού στις 10:30 το πρωί οι εργαζόμενοι βρίσκονται στις δουλειές τους.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση αλλά επεκτάθηκε σύντομα κι αυξημένος εμφανίστηκε ο κίνδυνος απειλής κατοικιών. Το μέτωπο ήταν εκτεταμένο ωστόσο πολύτιμη ήταν η επέμβαση των εναέριων μέσων. Από τις 13:30 έως τις 18:30 είχε ολοκληρωθεί και το έργο της Διασωστικής Ομάδας.

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

Ο Καβαλιώτης επιχειρηματίας επιμένει αλλά… δε βρίσκεται λύση - Η Νίκη Βόλου ανακοίνωσε Μάνο Αποστολίδη

Επόμενο άρθρο

Δούλευαν σε νερό ενός μέτρου