Η εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής δημοσίευσε κείμενο σχετικά με την οικονομική πλευρά της υπόθεσης Κουκούδη και δημοτικών υπαλλήλων του πρώην Δήμου Παγγαίου. Αναφέρεται σε υπόθεση υπεξαίρεσης 700.000 ευρώ, υπόθεση που θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη στη διάρκεια του 2014. Το κείμενο της εφημερίδας της Κομοτηνής σημειώνει: Νέα παραπομπή των υπαλλήλων ταμείων του Δήμου για την υπεξαίρεση των 700.000 ευρώ στο τέλος του έτους. Συναλλαγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ γραμμένες σε …μπακαλοτέφτερα, και φήμες για ροή χρημάτων σε καζίνο συνθέτουν το παζλ της κατασπατάλησης δημοτικού χρήματος. Με απόφαση του ίδιου του υπουργού σταμάτησε η πληρωμή μισθών των δολοφόνων, ενώ είναι κρατούμενοι στις φυλακές. «Υπό καθεστώς βρασμού επιμένουν ότι τελέσθηκε η δολοφονία, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν ο εκφοβισμός», υποστηρίζει η πλευρά της υπεράσπισης των Σάββα Σαλτουρίδη και Ιωακείμ Μόνου που θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Εφετείου Θράκης για τη δολοφονική επίθεση στον 46χρονο δήμαρχο Παγγαίου Τριαντάφυλλο Κουκούδη πριν έξι χρόνια ακριβώς. Ο αποθανών δήμαρχος ωστόσο είναι συνυπεύθυνος στην υπεξαίρεση και για τα 700.000 ευρώ, καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο εξαντλητικό διερευνητικό πόρισμα οικονομικών επιθεωρητών που έγινε και στρέφει σε νέα δίωξη τους δύο ταμίες για υπεξαίρεση με άλλη δίκη τον Οκτώβριο του 2014. Αυτό είναι το νέο αποκλειστικό στοιχείο που φέρνει στην δημοσιότητα ο «Χ» εμπλέκοντας ουσιαστικά ως συνυπαίτιο στο οικονομικό άνοιγμα και τον ίδιο τον αποθανόντα δήμαρχο που αν ήταν εν ζωή θα βρισκόταν υπόλογος.
Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη απολύθηκαν τελικά από το δημόσιο οι Σάββας Σαλτουρίδης και Ιωακείμ Μόνος, οι οποίοι, αν και ήταν στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, συνέχιζαν να εισπράττουν μέρος του μισθού τους. Το Δεκέμβριο του 2009 δολοφόνησαν τον τότε δήμαρχο Τριαντάφυλλο Κουκούδη και καταδικάστηκαν από τη Δικαιοσύνη για το έγκλημα. Ήταν χαρακτηριστικό ότι την είδηση της απόλυσης είχε δώσει μέσω του twitter o ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ εκτός της τραγικής διάστασης της δολοφονίας η υπόθεση… έβγαλε μάτι για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των πειθαρχικών ελέγχων.
Οι καταδικασθέντες χρησιμοποίησαν κάθε έννομο μέσο για να καθυστερήσουν τη διακοπή πληρωμής του μισθού τους και την τελεσίδικη και οριστική απομάκρυνσή τους από το Δημόσιο. Τώρα θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Θράκης να λογοδοτήσουν σε δεύτερο βαθμό για το έγκλημα, επικαλούμενοι πάλι ότι δεν είχαν ανθρωποκτόνο διάθεση, αλλά απλά ήθελαν να εκφοβίσουν τον δήμαρχο για το οικονομικό άνοιγμα που ήδη αντιμετώπιζαν σε ένα περίεργο γαϊτανάκι συναλλαγών χιλιάδων ευρώ που κρατιούνταν σε μπακαλοτέφτερο κι αποκάλυπταν ροή χιλιάδων ευρώ σε ένα όργιο κατασπατάλησης.
Συνήγορος υπεράσπισης είναι ο ποινικολόγος Ξάνθης Στέργιος Γιαλάογλου και ο δικηγόρος Αθηνών Θ. Σύψας, ενώ της πολιτικής αγωγής ο δικηγόρος Καβάλας Χρυσόστομος Βελλάκης. Από την υπόθεση θα παρελάσουν πρώην δήμαρχοι, στελέχη του δήμου Παγγαίου, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κι άλλοι μάρτυρες που θα κληθούν να φωτίσουν τη σχέση των ταμείων με τον δήμαρχο και το χρονικό του θανάτου του έξω από κέντρο στη Νικήσιανη όπου είχε δοθεί το μοιραίο ραντεβού του ξεκαθαρίσματος.