Dark Mode Light Mode

«ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ» του Κοσμά Χαρπαντίδη

Συνεχίστηκαν οι αναγνώσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, που διοργανώνονται το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, με γενικό τίτλο: «Η νυχτερινή πλευρά του κόσμου – Το τραπέζι του Συγγραφέα» και το βράδυ της Δευτέρας, όπου ο Κοσμάς Χαρπαντίδης παρουσίασε στο κοινό το νέο ανέκδοτο μυθιστόρημά του «ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ».

Στο νέο, ανέκδοτο, μυθιστόρημα του Κοσμά Χαρπαντίδη η ζωή των ηρώων του υποχωρεί μπροστά στη ζωή της πατρίδας και τα θύματα των εποχών σωριάζονται το ένα πάνω στο άλλο για να υπηρετήσουν την ιδεολογία, το υπερβατικό και το μεταφυσικό, τα σύμβολα και τα συμφέροντα που συγκρούονται. Στο δείπνο τα θύματα παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η αφηγήτρια γυναίκα του είναι κι αυτή ένα θύμα του εγκλεισμού και εισέρχεται στο χώρο των αποκαλύψεων για να δει να καταρρέουν όλες οι βεβαιότητες και οι αγάπες της ζωής της.

Στη διάρκεια της παρουσιάσεως αποσπάσματα διαβάστηκαν από την Κατερίνα Αβριωνίδου, το Νίκο Καραγιαννακίδη, τον Θοδωρή Γκόνη και τον Κοσμά Χαρπαντίδη. Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης με την κιθάρα του παρενέβη με δυο τραγούδια και μια ανάγνωση, προκειμένου να υπενθυμίσει ότι ο συγγραφέας δεν δειπνούσε ανέκαθεν με θύματα και αίματα, αλλά διένυσε και πιο ανέμελες στιγμές στην συγγραφική του πορεία. Το ένα εκ των δύο τραγουδιών είχε γραφτεί και ερμηνευθεί στη παρουσίαση προηγούμενου βιβλίου του κ. Χαρπαντίδη και συγκεκριμένα για το μυθιστόρημα «Τα δώρα του πανικού». Ενώ το δεύτερο τραγούδι ήταν το γνωστό «Πολυτονικό» που ερμήνευσε ο Αργύρης Μπακιρτζής και περιλαμβανόταν στον πετυχημένοβδίσκο του Θόδωρου Θεοδωρίδη «Θέλω να πάρω τα βουνά».

Λίγοι και καλοί φίλοι παρακολούθησαν την εκδήλωση όπως ο Τάκης Εμμανουηλίδης, ο Μπάμπης Γαμβρέλης, ο Διαμαντής Αξιώτης, η Ρούλα Γλυκοπούλου, η Γεωργία Τριανταφυλλίδου, ο Γιάννης Καραβάς. Την παρουσίαση παρακολούθησαν και δραμινοί ασχολούμενοι με τη λογοτεχνία που είναι φίλοι των συγγραφέων της Καβάλας.

Η νέα δουλειά του Κοσμά Χαρπαντίδη η οποία και προβλήθηκε, ακόμη δεν έχει πάρει την οδό του τυπογραφείου. Έχει ως πρωταγωνιστή τον Πρόδρομο Ασλάνογλου, ήρωα του αντάρτικου και του εμφυλίου πολέμου. Η πλοκή της υποθέσεως φανερώνει τις συνθήκες υπό τις οποίες διαδραματίσθηκαν πολλά σημαντικά γεγονότα στην περιοχή μας. Η νέα δουλειά του Κοσμά Χαρπαντίδη θα είναι επομένως ένα ιστορικό μυθιστόρημα με αναφορές σε πραγματικά περιστατικά.

Με αφορμή τα κείμενα που γράφει ο συγγραφέας, στο τέλος της εκδήλωσης αναπτύχθηκε και προβληματισμός αναφορικά με την ελληνική ιστορία και πως τη διδασκόμαστε. Ο κ. Χαρπαντίδης και ο κ. Καραγιαννακίδης υποστήριξαν ότι η διδασκόμενη ιστορία είναι «κατασκευασμένη» προκειμένου να εξάρουμε το ελληνικό έθνος και να το «διαφημίσουμε» ως το καλύτερο παγκοσμίως, που απέφυγε σοβαρά σφάλματα. Με την μέθοδο της κατασκευασμένης ιστορίας όμως διαφώνησαν οι δύο άντρες παρουσιάζοντας ισχυρά επιχειρήματα.

Το θερμό χειροκρότημα της βραδιάς πάντως το εξασφάλισε ο Θόδωρος Θεοδωρίδης και τα τραγούδια του, ίσως διότι όπως επεσήμανε και ο Κοσμάς Χαρπαντίδης, η μουσική είναι αμεσότερη τέχνη και συγκινεί άμεσα το κοινό.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Άρχισαν ήδη οι αντιδράσεις

Επόμενο άρθρο

Στα γνωστά επίπεδα το πασχαλινό ωράριο