Dark Mode Light Mode
Παρουσιάστηκε η Evro FootBall της Καβάλας
Δεν έληξε ο συναγερμός της ευλογιάς – Επιστρατεύθηκαν εθελοντικά οι συνταξιούχοι κτηνίατροι
Εθελοντική αιμοδοσία μετά την εκδήλωση

Δεν έληξε ο συναγερμός της ευλογιάς – Επιστρατεύθηκαν εθελοντικά οι συνταξιούχοι κτηνίατροι

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος, αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας και καταπολέμησης κουνουπιών ερωτήθηκε σχετικά με τους διαδοχικούς ελέγχους που διενεργούνται στα αιγοπρόβατα εξαιτίας του ιού της ευλογιάς, οι οποίοι ευτυχώς απέδειξαν ότι δεν υφίσταται πρόβλημα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης αποσαφήνισε ότι οι έλεγχοι είναι καθημερινοί, τουλάχιστον στην επιβαλλόμενη από το νομοθεσία διπλή ακτίνα προστασίας του σημείου όπου εντοπίζεται κάποιο κρούσμα. Με δεδομένο ότι προ δύο ημερών εντοπίστηκε νέο κρούσμα στη Χαλκιδική, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ο συναγερμός δεν έληξε αλλά θα διαρκέσει είκοσι ημέρες. Στη συνέχεια θα αρχίσει η σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών μέτρων προστασίας. Ελπίδες διατυπώνονται ότι δε θα εντοπισθεί κάποιο νέο κρούσμα και ότι ο κτηνοτρόφος θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία ώστε να μη μεταδοθεί ο ιός.
Πέραν επομένως της υπηρεσίας εποπτείας και των αυστηρών ελέγχων και μέτρων, θα πρέπει και οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους να αυτοπροστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους. Στο ερώτημα εάν οι αποζημιώσεις θα είναι δίκαιες, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τις αμφιβολίες του αφού από τη ζημιά ποτέ δεν προκύπτει κέρδος. Οι βελτιωμένες αποζημιώσεις διαμορφώνονται σε 140 ευρώ ανά ζώο, ενώ η αγορά ενός προβάτου υπερβαίνει τα 200 ευρώ.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που επίσης υφίσταται είναι η έλλειψη προσωπικού της υπηρεσίας σε κτηνιάτρους, στοιχείο που εντοπίσθηκε κι εξαρχής αναδείχθηκε από την ανάληψη των καθηκόντων του Σωτήρης Παπαδόπουλου. Ελάχιστοι είναι οι τρεις κτηνίατροι που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Όπως ενδεικτικά μας ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, έφτασαν στο σημείο να κινητοποιηθούν εθελοντικά ακόμη και οι συνταξιούχοι κτηνίατροι κι έτσι οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι δέχθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακόμη και για λόγους στρατηγικής. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι δε θα έρθουν ακόλουθα σε επαφή με άλλα κοπάδια, έτσι προτιμήθηκαν προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού μέσω του ανθρώπου.
Το θέμα επομένως είναι περίπλοκο, ενώ η ευλογιά ως ασθένεια είναι δύσκολη κι ένα κρούσμα θα οδηγήσει στο θάνατο όλο το κοπάδι, άρα πρέπει να υιοθετούνται προληπτικά μέτρα. Πάντως, κατά τη διάρκεια των δύσκολων ημερών της εξάρσεως, ήρθαν στην Καβάλα και κτηνίατροι της Δράμας ώστε να συνδράμουν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον κτηνοτροφικό τομέα οφείλουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, όχι μόνο οι κτηνοτρόφοι δηλαδή αλλά και οι μεταφορείς. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες πράττουν τα δέοντα.

 

Προηγούμενο άρθρο

Παρουσιάστηκε η Evro FootBall της Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Εθελοντική αιμοδοσία μετά την εκδήλωση