Dark Mode Light Mode

Δεν αναμένεται ομαλοποίηση στα δικαστήρια

Προοιωνίζονται κινητοποιήσεις και για το νέο έτος

Σε διακοπή των εργασιών τους από τις 9:00 έως τις 12:00 προχώρησαν  το πρωί οι δικαστικοί υπάλληλοι Καβάλας προκειμένου να διατυπώσουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα αλλά και για να πραγματοποιήσουν τη γενική συνέλευση του συνδικαλιστικού τους οργάνου, όπου έλαβαν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι του δικαστικού μεγάρου καθώς και οι συνάδελφοί τους των περιφερειακών ειρηνοδικείων. Οι δικαστικοί υπάλληλοι τόνισαν τις ιδιαίτερες συνθήκες του κλάδου τους, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατόπιν των κυβερνητικών μέτρων, τα κενά που υφίστανται στις δικαστικές υπηρεσίες και την κάλυψή τους μέσω των μετατάξεων για τις οποίες τόσο μεγάλη συζήτηση διεξάγεται το τελευταίο διάστημα.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισε τυπικά το νέο δικαστικό έτος ωστόσο επί της ουσίας ελάχιστες είναι οι υποθέσεις που εκδικάζονται και κυρίως εκείνες που έχουν πλησιάσει στο όριο της παραγραφής των αδικημάτων. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η αποχή του δικηγορικού κλάδου καθώς και η διακοπή εργασιών των δικαστικών λειτουργών. Ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Καβάλας Δημήτρης Μπακόλας ρωτήθηκε εάν μετά την περίοδο των εορτών αναμένεται η ομαλοποίηση των συνθηκών. Μας απάντησε ότι έως τις 19 Ιανουαρίου οι συνάδελφοί του ακολουθούν μειωμένο ωράριο και δικάζουν από τις 9:00 μέχρι τις 12:00. Ο κ. Μπακόλας δεν εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την έναρξη του 2013, επομένως δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η εκδίκαση των έκτακτων μόνο υποθέσεων.

Το δικαστικό μέγαρο της Καβάλας προετοιμάζεται προκειμένου από την 1/1/2013 να υποδεχθεί το Ειρηνοδικείο Χρυσουπόλεως το οποίο και συγχωνεύθηκε. Αναμένεται η μεταφορά των αρχείων στο κτίριο της Καβάλας, ενώ οι τρεις εργαζόμενοι θα επιβαρυνθούν με το κόστος της καθημερινής τους μετακινήσεως από τη Χρυσούπολη και μάλιστα χωρίς να λαμβάνουν τα ανάλογα οδοιπορικά. Εξάλλου, ένα από τα αιτήματα του κλάδου είναι να επανέρθει σε ισχύ το επίδομα μετακινήσεων των δικαστικών επιμελητών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας προς τους πρωτοβάθμιους τοπικούς συλλόγους αναφέρονται μεταξύ άλλων τα αιτήματα για τα οποία αγωνίζεται ο κλάδος:

– Να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στις πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης των εργαζομένων.

– Να γνωστοποιήσουμε και πάλι την ιδιαιτερότητα του κλάδου και τις ειδικές συνθήκες εργασίας μας, που αγνοούνται από την Κυβέρνηση.

– Να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι τα κενά που υπάρχουν σήμερα στις Δικαστικές Υπηρεσίες της χώρας και ξεπερνούν το 50% των οργανικών θέσεων, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την άμεση κάλυψη μέρους αυτών, με πρόσληψη όλων των επιτυχόντων του τελευταίου διαγωνισμού, εκπέμπουμε S.O.S η γραμματεία των δικαστηρίων βάλτωσε και σε λίγο δεν θα μπορεί να λειτουργεί.

– Η απαράδεκτη και επιλεκτική αδράνεια των αρμοδίων Υπουργείων στο θέμα της αποζημίωσης – οδοιπορικών των επιμελητών δικαστηρίων, οι οποίοι ουσιαστικά χρηματοδοτούν το Ελληνικό Δημόσιο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με τη χρήση των ατομικών τους μέσων μεταφοράς, σε βάρος του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

Η δράση μας αυτή είναι η αρχή, οι παραπέρα ενέργειές μας θα καθοριστούν αμέσως μετά και θα είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου μας και στο πλαίσιο των απαιτήσεων των καιρών.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Συλλήψεις για κατοχή, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών

Επόμενο άρθρο

Υποψήφιοι πρόεδροι στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ