Μια αρνητική εξέλιξη σημειώθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ, όπου και συζητήθηκε το θέμα έγκρισης σχεδίου και σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εκτέλεση του ερευνητικού έργου: «Σεισμολογικός Σταθμός στην περιοχή Συμβόλου – Παγγαίου», με εισηγητή το Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Γεώργιο Γερομάρκος.
Κατόπιν παρεμβάσεως του εκτελεστικού γραμματέας της απερχόμενης διοικήσεως, δεν εγκρίθηκε η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης για την προμήθεια κι εγκατάσταση του σεισμολογικού σταθμού. Την εξέλιξη αυτή χαρακτήρισε απρόσμενη ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα ως αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Έχοντας συνομιλήσει προσωπικά με τον απερχόμενο περιφερειάρχη, ο κ. Μακρόπουλος είχε εκφράσει τη θετική του άποψη για την έγκριση του έργου.
Ωστόσο, την τελευταία στιγμή αιφνιδίασε το συμβούλιο μια επιστολή με ημερομηνία 20ης Αυγούστου με την οποία ο κ. Κατσιμίχας έθετε αίτημα αναβολής του θέματος. Όταν θέτονται παρόμοιες αιτιάσεις από εκπρόσωπο της διοικήσεως και μάλιστα την τελευταία στιγμή, χωρίς δηλαδή να δίνεται το περιθώριο αντίλογου, τότε δεν εξασφαλίζεται δυνατότητα αντιδράσεως.
Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος σημείωσε ότι προσωπικά ούτε κατανόησε, αλλά ούτε και πείστηκε από τα επιχειρήματα αναβολής που άκουσε. Δεν είχε όμως άλλη επιλογή, από τη στιγμή που ένας εκπρόσωπος της διοικήσεως διαφώνησε με τον εισηγητή του θέματος, που είναι επίσης εκπρόσωπος της ίδιας διοικήσεως. Ο κ. Μαρκόπουλος απέρριψε το ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος του έργου εις βάρος της Καβάλας, με απώτερο σκοπό ο σταθμός να εγκατασταθεί σε άλλο σημείο της περιφέρειας, διότι στην ΑΜΘ λειτουργούν ήδη πέντε ή έξι παρόμοιοι σταθμοί. Ο κ. Μαρκόπουλος αναγνώρισε ότι ίσως και να υφίσταται «κρυφή πλευρά» σε επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των πανεπιστημίων. Εκείνο πάντως που θα έπρεπε να είχε πράξει η απερχόμενη διοίκηση της περιφέρειας θα ήταν η κατάθεση μιας ενιαίας εισηγήσεως, αποδεκτής από όλα τα μέλη της που θα ήταν απολύτως τεκμηριωμένη. Εικόνα αιφνιδιασμού και ασυμφωνίας εμφάνισε δηλαδή η διοίκηση Γιαννακίδη, με τον εκτελεστικό γραμματέα να εκτίθεται, αφού υποτίθεται ότι οι ημερήσιες διατάξεις και οι εισηγήσεις των θεμάτων τελούν εν γνώση του.
Η νέα διοίκηση της περιφέρειας θα επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση, παρατήρησε ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, κάτι που τοποθέτησε χρονικά τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη ή στις αρχές του Οκτώβρη, ώστε να διευθετηθούν οι αιτιάσεις οι οποίες τέθηκαν. Η επαναφορά του θέματος θα βασίζεται σε μία ενιαία εισήγηση. Η καθυστέρηση που θα σημειωθεί επομένως θα είναι μικρή και σαφώς δε θα βλάψει την ουσία του έργου, αποφάνθηκε ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.