ατοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή χθες το πρωί, στο νοσοκομείο Καβάλας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου, ημερίδα με θέμα τη φυματίωση.
Είναι η δεύτερη ημερίδα που σε πανελλαδικό επίπεδο διοργάνωσε το κέντρο ελέγχου πρόληψης νοσημάτων κατ΄ εντολήν του υπουργείου υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ειδικότερα το θέμα της ημερίδας είχε να κάνει με τον έλεγχο της φυματίωσης στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που ανακύπτουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι ιστορικά η Καβάλα συνδέθηκε με τη νόσο, την οποία αντιμετώπισε με επιτυχία πριν από πολλά χρόνια. Πολλοί πίστεψαν ότι η πρόοδος της επιστήμης εξουδετέρωσε τη φυματίωση. Κάνουν λάθος, αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα της ημερίδας. Η φυματίωση επανέρχεται δριμύτερη, στηριζόμενη σε τρεις διαφορετικούς λόγους, στη φτώχεια, το AIDS, τη μετανάστευση.
Η πνευμονολόγος του νοσοκομείου Καβάλας κα Σταυρούλα Μπουσμουκίλια είπε στην εφημερίδα μας για τη χθεσινή ημερίδα τα εξής: «Στη φυματίωση δεν είναι μόνο να σκοτώσεις το μικρόβιο. Η φυματίωση κι η αντιμετώπισή της έχει κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί είναι αρρώστεια της φτώχειας, της μετανάστευσης, της ταλαιπωρίας του αποκλεισμού. Επανήλθε στο προσκήνιο για λόγους όπως η μετανάστευση από οικονομικά ασθενέστερες χώρες σε οικονομικά ευρωστότερες ή η εμφάνιση πολυανθεκτικών στελεχών, γιατί δεν υπάρχουν αντιφυματικά φάρμακα, κι επιπλέον ένας εφησυχασμός ότι έχουμε ξεμπλέξει από αυτή την ιστορία και η εμφάνιση του AIDS, επειδή αυτή η ασθένεια ρίχνει την άμυνα του οργανισμού, οι ασθενείς του AIDS παθαίνουν συχνά φυματίωση. Άρα έχουμε στον κόσμο μία δεξαμενή ασθενών οι οποίοι έχουνε φυματίωση και οι οποίοι νοσούν – κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες – κι όταν αυτοί μεταναστεύουν σε χώρες με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, κουβαλούν και τις αρρώστιες τους».
ΕΡ: Μάλλον την υποτιμήσαμε;
ΑΠ: «Ναι. Φαίνεται ότι η φυματίωση, όπως λένε και κάποια βιβλία, είναι 100 χρονών. Δηλαδή έχουνε περάσει 100 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε το μικρόβιο. Και φαίνεται πως σαν κυρία 100 χρονών φτιασιδώνεται και ξαναέρχεται. Θέλει σοβαρή αντιμετώπιση όμως, γιατί όπως είπαμε το πρόβλημα είναι και κοινωνικό κι επειδή θα διανύσουμε και οικονομικά δυσκολότερες περιόδους, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις για την αντιμετώπισή της και κεντρικός σχεδιασμός για τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που γίνεται η σημερινή (χθεσινή) ημερίδα».
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκπροσώπησε στην ημερίδα η γιατρός Γεωργία Σπάλα, που ανέφερε τα εξής: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο της πρόληψης και του ελέγχου της φυματίωσης έχει θέσει σε λειτουργία, πρόγραμμα ελέγχου και γι΄ αυτό το λόγο έχουμε ξεκινήσει ημερίδες. Η πρώτη έγινε στην Αθήνα, η δεύτερη είναι αυτή εδώ στην Καβάλα, για τη Βόρεια Ελλάδα, έτσι ώστε να καταγράψουμε τα προβλήματα, ώστε με βάση αυτά να γίνουνε στοχευμένες παρεμβάσεις».
ΕΡ: Η Καβάλα επελέγη με ποια κριτήρια;
ΑΠ: «Επελέγη γιατί βόλευε, όσον αφορά τη χιλιομετρική, είναι στο μέσον και γεωγραφικά κι όχι για τίποτε άλλο ιδιαίτερο. Έτσι κι αλλιώς θ΄ ακολουθήσουν κι άλλες ημερίδες με το ίδιο θέμα και με τον ίδιο στόχο κι αναλόγως πως είναι ευκολότερη η πρόσβαση, θα επιλέγεται αναλόγως μια πόλη».
ΕΡ: Εμείς νομίζαμε ότι με τη φυματίωση, γενικότερα η κοινωνία έχει ξεπερδέψει;
ΑΠ: «Η φυματίωση είναι ένα νόσημα που υπάρχει. Έχουνε γίνει πάρα πολλές προσπάθειες για τον έλεγχό της. Όμως παράγοντες όπως η φτώχεια, μετακινήσεις πληθυσμών, κι άλλες λοιμώξεις, είναι παράγοντες σ΄ όλον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, που επιδρούν στην επίπτωση της νόσου και γι΄ αυτό ακριβώς συνεχώς γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε με βάση τα προβλήματα τα καινούρια που εμφανίζονται ν΄ αντιμετωπισθεί η νόσος».
Σημειώνουμε ότι η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Παπαδόπουλου, ενώ μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την ημερίδα, ήταν κι ο Νίκος Ραπτόπουλος, διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.
—