Dark Mode Light Mode

Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία! Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας επικεντρώνεται στα άτομα εκείνα πολύ ζουν με την σχιζοφρένεια. Πρωτίστως στους ασθενείς, κι έπειτα στους συγγενείς, ψυχιάτρους, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στους πολιτικούς, στην κοινωνία ολόκληρη.
Η σχιζοφρένεια είναι μία ψυχωσική διαταραχή που μπορεί να παρουσιαστεί με πολλούς τρόπους. Τόσους όσα είναι και τα άτομα που υποφέρουν απ΄ αυτήν.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι οι παραληρητικές ιδέες, οι ψευδαισθήσεις, η αποδιοργάνωση του λόγου, η έντονα αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά.
Τα συναισθήματα σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζουν να απουσιάζουν , ενώ υπάρχουν φορές όπου διακρίνεται μια υπερευαισθησία που οδηγεί το άτομο στο να βιώνει με δραματικό τρόπο γεγονότα με τέτοιον τρόπο ώστε να εκπλήσσουν τον οποιονδήποτε θεατή.
Μπορεί να παρουσιαστεί επίσης τεράστια δυσκολία στο κομμάτι των διαπροσωπικών σχέσεων. Είναι πιθανό, καταστάσεις τις οποίες αξιολογούμε ως “απλές” ( όπως π.χ. να ζητήσουμε ένα ποτήρι νερό σε μία καφετέρια) να μετατραπούν σε αγχωτικές σκέψεις, καθόλου εύκολα υλοποιήσιμες.
Ο ασθενής χάνει τα όριά του και αδυνατεί να διακρίνει την εσωτερική από την εξωτερική πραγματικότητα.
Σε ό,τι αφορά στη θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια ανταποκρίνονται καλά σε αυτήν. Μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία και αντιψυχωσικη αγωγή, καθώς επίσης και ψυχοκοινωνικές θεραπείες.: ατομική κα ομαδική, οικογενειακή, συμπεριφορική, εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες, θεραπεία αποκατάστασης.
Αξίζει να σημειωθεί πως, μπορεί η αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας να έχει κόστος, όμως, σύμφωνα με αξιόπιστες μελέτες, η πρόληψη και η θεραπεία στοιχίζουν περισσότερο από τη μη αντιμετώπισή της.
Είναι άνθρωποι! Όχι απλά αριθμοί!
* 26 εκατομμύρια άτομα με σχιζοφρένεια ζουν αυτή την στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο
* 50% από αυτά τα άτομα επιχειρούν να αυτοκτονήσουν
* 5% με 10% τελικά αυτοκτονούν
* 15 έως 20 χρόνια νωρίτερα από τους μη πάσχοντες, πεθαίνουν οι ασθενείς με σχιζοφρένεια
Μία ημέρα το χρόνο δεν είναι αρκετή για να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε πάνω στην ψυχική υγεία και στη σχιζοφρένεια. Μπορεί όμως να μας θυμίσει ό,τι προσπαθούμε να απωθήσουμε τις υπόλοιπες 364: την ψυχική ασθένεια. Και είναι ικανή, μέσα από την ενημέρωση και την γνώση, να μας βοηθήσει ώστε να περιορίσουμε τις διακρίσεις που αφορούν στους ψυχικά πάσχοντες και ο καθένας με τον τροπο του να προσπαθήσει να βοηθήσει ουσιαστικά τους ανθρώπους αυτούς που δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα.
Πυραλεμίδου Χρύσα
Κλινική Ψυχολόγος
Απόφοιτος Università degli Studi di Bologna
Μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου

Προηγούμενο άρθρο

Όλοι αθώοι για την πλαζ «Σαλιάρα»

Επόμενο άρθρο

H δευτεροβάθμια περιμένει νέους φοιτητές για μεταγραφές