Dark Mode Light Mode
Τα “δεμένα” και τα “λυμένα”
Δε θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη, εάν δεν υπήρχαν τα φύκη
΄Εφθασε η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα

Δε θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη, εάν δεν υπήρχαν τα φύκη

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών στη Νέα Πέραμο, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τίτλο «Φυκολογία και Καινοτομία».

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που προβάλει αυτήν την επιστήμη, τη Φυκολογία, για την οποία όπως είπε στην εφημερίδα μας, ο καθηγητής Χρήστος Κατσαρός, δε θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη, εάν δεν υπήρχαν τα φύκη.

Το σεμινάριο διοργάνωσε με πολύ καλή δουλειά ο Σωτήρης Ορφανίδης, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Έρευνών. Στην έναρξη του σεμιναρίου παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Αρχέλαος Γρανάς, Γιώργος Γερομάρκος, ο αντιδήμαρχος του δήμου Παγγαίου Λάκης Τζιτζιός, ο εκπρόσωπος του ΤΕΙ Καβάλας Αχιλλέας Χριστοφορίδης, όπως φυσικά και ο διευθυντής του ινστιτούτου Αργύρης Καλλιανιώτης. Ήταν επίσης ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργος Χεριστανίδης, δάσκαλοι, καθηγητές, από σχολεία όλου του νομού.

Για τη Φυκολογίας ο κ. Χρήστος Κατσαρός είπε τα εξής:

 

«Το πρόγραμμα αυτό έχει αρχίζει εδώ και κάποια χρόνια. Ως γνωστόν αυτό το 3ο εκπαιδευτικό συμπόσιο Φυκολογίας και οργανώθηκε από την τοπική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Ορφανίδη στη Νέα Πέραμο. Είχαμε μεγάλη συμμετοχή. Με αυτόν τον τρόπο εμείς προσπαθούμε να περάσουμε κάποια γνώση για το αντικείμενο της Φυκολογίας στο επίπεδο των μαθητών σχολείου και των τριών βαθμίδων και η συμμετοχή η μεγάλη δείχνει ότι πράγματι αυτό επιτυγχάνεται και είμαστε ευχαριστημένοι και γι΄ αυτό και το συνεχίζουμε. Και θα συνεχιστεί κι αυτός ο θεσμός των εκπαιδευτικών συμποσίων».

ΕΡ: Θα μπορούσε να πει κάποιος που δεν ξέρει ότι τα φύκια είναι κάτι τόσο σημαντικό, έχουνε τόσο μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον;

ΑΠ: «Κι από τις παρουσιάσεις φάνηκε και το λέω, ότι τα φύκη είναι πάρα πολύ σημαντικά, σε βαθμό που η ζωή στον πλανήτη δεν θα υπήρχε εάν δεν υπήρχαν τα φύκη και κυρίως κάποια που δεν τα βλέπει ούτε το ανθρώπινο μάτι, είναι πάρα πολύ μικροσκοπικά, αλλά ζουν στους Ωκεανούς και παράγουν ενέργεια και βιομάζα που είναι απαραίτητα για τη ζωή όλων των άλλων οργανισμών. Κι εκτός από αυτό, στην Ελλάδα που έχει τόση επαφή με τη θάλασσα, θα πρέπει να αναπτυχθούν ιδέες καινούριες κι αυτός ήταν ο σκοπός αυτής της συνάντησης, που αναφέρεται στην Καινοτομία, ώστε νέοι άνθρωποι να στραφούν προς τα εκεί, για να βρούνε νέες εφαρμογές οι οποίες θα βοηθήσουν και στη δύσκολη συγκυρία που περνάει οι χώρα».

 

Για το ίδιο θέμα ο Σωτήρης Ορφανίδης, είπε τα ακόλουθα:

 

«Νομίζω ότι όλα πήγαν θαυμάσια. Είμαστε όλοι χαρούμενοι για την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης. Νομίζω ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε τρία φαινομενικά διαφορετικά πράγματα. Εκπαίδευση – Φυκολογία – Καινοτομία. Νομίζω ότι είναι τρία πράγματα τα οποία χρειάζεται ο τόπος για να ξεκινήσει την επαύριο, την επόμενη μέρα».

ΕΡ: Αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Τι θα γίνει ακριβώς από αύριο και μετά. Λέτε να υπάρχει συνέχεια από τους μαθητές, την εκπαίδευση;

ΑΠ: «Βεβαίως, είμαι σίγουρος πως θα υπάρξει συνέχεια. Το Μάρτιο του 2014 είναι η 2η φάση του συμποσίου. Εκεί περιμένουμε τους μαθητές, τους καθηγητές να μας παρουσιάσουν τις εργασίες τους και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πάρα πολλές συμμετοχές».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Τα “δεμένα” και τα “λυμένα”

Επόμενο άρθρο

΄Εφθασε η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα