Τέλος φαίνεται να μπαίνει στην υπόθεση ενδεχόμενης εγκατάστασης του πλωτού LNG στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας, αφού οι πληροφορίες από την Αθήνα εστιάζονται μόνο στο σταθμό της Αλεξανδρούπολης. Η Καβάλα είχε αντιδράσει δυναμικά στο σχεδιασμό της εγκατάστασης κορυφώνοντας τις αντιδράσεις της το καλοκαίρι του 2014 με την οργάνωση μαζικού συλλαλητηρίου. Στις αντιδράσεις είχε συμμετάσχει δυναμικά ο πρώην βουλευτής Ηλίας Ιωαννίδης, ο οποίος σχολίασε τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι όπου υπάρχουν λαϊκοί αγώνες, ενεργοί πολίτες, μαχητικές συλλογικότητες, τότε εξασφαλίζονται τα ποθητά αποτελέσματα.
Τα προβλήματα που θα προκαλούσε η εγκατάσταση στον κλειστό κόλπο της Καβάλας, σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, θα ήταν σημαντικά ενώ και οι επιπτώσεις θα ήταν ανεπανόρθωτες. Επί υπουργίας Λαφαζάνη, είχε διευκρινιστεί ότι η πολιτική ηγεσία δε σκόπευε να εγκαταστήσει το σταθμό στον καβαλιώτικο κόλπο. Η τότε προτεινόμενη εγκατάσταση σχετιζόταν και με την έλευση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή μας.
Εάν η απομάκρυνση της εγκατάστασης του LNG πιστωθεί ως επιτυχία της Καβάλας, ρωτήθηκε ο Ηλίας Ιωαννίδης αν μια παρόμοια επιτυχία μπορεί να σημειωθεί και στην υπόθεση αλλαγής της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Όπως μας εξήγησε, εάν υπάρξουν παρόμοιες δυναμικές αντιδράσεις πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων τότε δεν αποκλείεται να εξασφαλισθούν θετικές εξελίξεις. Βεβαίως, απαραίτητη είναι και η πολιτική βούληση. Πάντως ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης είχε δηλώσει ότι λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των αγροτών της Καβάλας και θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει το αίτημά τους.
Ωστόσο, ο Ηλίας Ιωαννίδης συμπλήρωσε ότι η υπόθεση του ΤΑΡ δεν είναι τόσο εύκολη διότι η πολιτική ηγεσία επείγεται να οριστικοποιήσει τη συμφωνία και δε θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, διότι η εταιρεία δε δείχνει διάθεση αλλαγής στην όδευση. Άπαντες οι τοπικοί φορείς λοιπόν με αιχμή τον αγροτικό σύλλογο θα πρέπει να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο και να πείσουν για κάτι διόλου εύκολο.
Επί της ευκαιρίας, ζητήσαμε από τον Ηλία Ιωαννίδη να μας ενημερώσει για τα νέα της Λαϊκής Ενότητας σε τοπικό επίπεδο και μας εξήγησε ότι πραγματοποιούνται τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων ανά δήμο και τα στελέχη προετοιμάζονται για την πανελλαδική τους συνάντηση. Παράλληλα, η Λαϊκή Ενότητα οδεύει και προς το ιδρυτικό της συνέδριο που προσδιορίζεται για την αρχή του 2016. Τα στελέχη προσπαθούν να είναι απόλυτα ενήμερα για τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας κι αισιοδοξούν ότι το λαϊκό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος δε θα μείνει «ορφανό». Στόχος είναι να δημιουργηθεί εκ νέου ένα αντιμνημονιακό μέτωπο που θα εκφράζει τα αιτήματα που έως ενός σημείου ανέλαβε και μ’ αυτό πορεύθηκε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, ο Ηλίας Ιωαννίδης και λόγω της ποντιακής καταγωγής του, κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη περί γενοκτονίας και τόνισε: «Το τι ακριβώς είχε συμβεί τα έμαθα από τις αφηγήσεις της γιαγιάς και του παππού μου, επομένως δεν περιμένω από τον Φίλη να μου πει εάν ήταν γενοκτονία. Τα βιώματα των παππούδων μας τα έχουμε εισπράξει από τότε που γεννηθήκαμε. Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού εκ μέρους του εμπειρότατου κ. Φίλη έπιασε τόπο, αφού ενόσω η κοινωνία συζητά για τη γενοκτονία, στη βουλή συμβαίνουν πράγματα και θαύματα. Όπως η καταψήφιση της φορολογίας των ελληνικών ζυθοποιείων από τους ΑΝΕΛ αλλά και όπως η παραχώρηση των ελληνικών αεροδρομίων σε γερμανική αεροπορία. Αυτό λοιπόν που έκανε ο Φίλης ήταν αθλιότητα επί της ελληνικής ιστορίας, ήταν όμως σκόπιμο και στοχευμένο».