Dark Mode Light Mode

Δηλώσεις Ρήγα για γεωτρήσεις και φυσικό αέριο

Η ιστοσελίδα energypress αναδημοσίευσε χθες κι ανήρτησε φυσικά στο διαδίκτυο συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Caspian Energy,  ο Μαθιός Ρήγας διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου. Από τη συνέντευξη ξεχωρίζει η απάντηση του κ. Ρήγα για το πώς η εταιρία ξεπέρασε τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Ρήγας επανέρχεται και δεσμεύεται για 15 γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας την επόμενη διετία. Αλλά και η υπενθύμιση της πρότασης της Ενεργειακής να μετατρέψει το εξαντληθέν κοίτασμα της Νότιας Καβάλας σε αποθήκη αερίου. Μια πρόταση που η Ενεργειακή είχε καταθέσει πρώτη φορά στην κυβέρνηση το 2011.

Το πρώτο απόσπασμα αναφέρει τα εξής:

 

Η Energean εφήρμοσε πολύ πριν την πετρελαϊκή κρίση ένα πρόγραμμα μείωσης του κόστους που είχε ως αποτέλεσμα να μπορεί να παράγει πετρέλαιο επικερδώς με βάση μια τιμή στα 30 δολάρια το βαρέλι. Σε συνδυασμό με την λειτουργική μόχλευση και τη χρήση εγκαταστάσεων που μπορούν να αναλάβουν παραγωγή 30.000 βαρελιών ανά ημέρα δίχως πρόσθετες επενδύσεις, σημαίνει ότι η Energean μπορεί να συνεχίσει να επενδύει στον Πρίνο παρά την πτώση των τιμών. Επιπλέον, καταφέραμε να μειώσουμε τα κόστη εξόρυξης κατά 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα προ της κρίσης. Από κοινού με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο που λειτουργεί στον Πρίνο, μας προσφέρει την ευελιξία ώστε να διενεργούμε φθηνές γεωτρήσεις και να κρατάμε χαμηλά τα κόστη. Καταλήγοντας, η προετοιμασία πριν την κρίση, η αντίδραση στην κρίση μέσω της μείωσης του κόστους και η μακροπρόθεσμη στάση των μετόχων επιτρέπουν στην Energean να είναι η μόνη εταιρεία στην περιοχή που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει 15 γεωτρήσεις μέσα στην επόμενη διετία.

Το δεύτερο απόσπασμα αναφέρει τα εξής:

Η Energean έχει προτείνει από το 2011 στην ελληνική κυβέρνηση την μετατροπή του εξαντληθέντος κοιτάσματος της Νοτίου Καβάλας σε πρώτη αποθήκη αερίου της χώρας, η οποία θα βρίσκεται στο σταυροδρόμι αγωγών όπως ο TAP και ο IGB και θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 1 δις. κ.μ. αερίου ετησίως. Αυτό θα προσφέρει ασφάλεια εφοδιασμού στη χώρα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη στρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα και η Αν. Μεσόγειος θα λάβουν ποσότητες αερίου καθώς διάφορες οδοί θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά του από τα κοιτάσματα προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Οι νέες υποδομές, όπως οι αγωγοί, το LNG, το CNG και η αποθήκευση, πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν εγκαίρως και είναι βέβαιο πως δεν θα καταφέρουν να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Ο Σ. Τσαρίδης για την έλλειψη φαρμάκων χημειοθεραπειών: «Δεν φταίει η διοίκηση του Νοσοκομείου»

Επόμενο άρθρο

Πρόβλημα με τις ασφαλτοστρώσεις