Dark Mode Light Mode

Διάβρωση ακτών σε Παληό – Τόσκα – Περιγιάλι

Στο περιθώριο χθεσινής συνάντησης σε ξενοδοχείο της πόλης για το πρόγραμμα Mare Nostrum μίλησε στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Συλαίος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος μηχανικών περιβάλλοντος του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιου Θράκης. Συμμετέχει στο πρόγραμμα, γνωρίζοντας ποιο είναι το κέρδος του Δήμου Καβάλας, τι μπορεί να παρακολουθεί το παρατηρητήριο που δημιουργείται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Για παράδειγμα εξηγεί ότι έχει ήδη προκύψει μεγάλος ρυθμός διάβρωσης της ακτής σε περιοχές όπου το πρόγραμμα εφαρμόστηκε, στο Παληό, την Τόσκα και το Περιγιάλι.

Σ΄ αυτές τις ακτές κι όχι μόνο υποχωρεί γρήγορα η ακτογραμμή. Μέσα από το πρόγραμμα λειτουργεί παρατηρητήριο, ένα γραφείο που θα λειτουργεί τουλάχιστον τρία χρόνια με ευθύνη του Δήμου, για να παρακολουθεί το τι συμβαίνει στην παράκτια ζώνη της περιοχής.

Ο κ. Συλαίος είναι αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει την Καβάλα. Λειτουργεί δε πιλοτικά για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Στην εφημερίδα μας, είπε τα εξής: «Το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Είναι ένα πρόγραμμα τριών ετών που χρηματοδοτείται από το μεσογειακό πρόγραμμα τακτικής συνεργασίας, που ουσιαστικά θέλει να δει με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες καλύτερης διαχείρισης του πρωτοκόλλου για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης σε μεσογειακό επίπεδο και ο Δήμος Καβάλας θεωρώ ότι είναι πρωτοποριακό γεγονός ότι αποτελεί έναν δήμο όπου για πρώτη φορά θα δημιουργήσει εδώ ένα παρατηρητήριο για την παράκτια ζώνη. Δηλαδή ένα γραφείο στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι σημερινές και μελλοντικές δράσεις του δήμου πάνω στην παράκτια ζώνη, αλλά και οι σημερινές και μελλοντικές πιέσεις που θα ασκηθούν στην παράκτια ζώνη, σε συνδυασμό με μία σειρά από ιστορικά και σημερινά δεδομένα, όπως είναι περιβαλλοντικά δεδομένα, δεδομένα τα οποία προέρχονται από τη φυσική εξέλιξη, κοινωνικά, οικονομικά στοιχεία…και όλα αυτά θ΄ αποτελούν το λεγόμενο παρατηρητήριο παράκτιας ζώνης του Δήμου Καβάλας».

ΕΡ: Αυτό είναι το κέρδος του Δήμου Καβάλας;

ΑΠ: «Αυτό είναι το κέρδος για το Δήμο Καβάλας, το οποίο εάν πετύχει στην περίπτωση του, θα πολλαπλασιασθεί και θα εφαρμοστεί σε όλους τους υπόλοιπους δήμους της Μεσογείου, ως ένα πρότυπο, εργαλείο διαχείρισης και βελτίωσης της παράκτιας ζώνης σε τοπικό επίπεδο».

ΕΡ: Αντικείμενο του παρατηρητηρίου θα είναι η παράκτια ζώνη αρμοδιότητας του Δήμου Καβάλας;

ΑΠ: «Βεβαίως. Μόνο για την παράκτια ζώνη αρμοδιότητας του Δήμου Καβάλας και περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε γειτνίαση με αυτήν και επηρεάζουν την παράκτια ζώνη του Δήμου Καβάλας και παράλληλα θ΄ ασχοληθούμε και με περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από την παράκτια ζώνη, αλλά επηρεάζουν, π.χ. μέσω πλημμυρών τις διαδικασίες τις παράκτιες στην περιοχή της ακτογραμμής του Δήμου Καβάλας».

Προηγούμενο άρθρο

«Θέλουμε μόνιμη λύση του προβλήματος»

Επόμενο άρθρο

Δήμος Φιλιππίδης: « Κάθε παιχνίδι και ένας τελικός, μέχρι το τέλος»