Dark Mode Light Mode

Διάσημη αντιπολεμική κραυγή Οι «Τρωάδες» καταφθάνουν στο θέατρο Φιλίππων

«Σήκωσε το κεφάλι σου, δυστυχισμένη. Δεν υπάρχει πια Τροία, δεν είσαι πια βασίλισσα. Άντεξε την αλλαγή της μοίρας. Τώρα πρέπει να πας με το ρεύμα όπου σε πάει η τύχη σου. Αλίμονο μου. Και για ποια συμφορά δεν έχω κλάψει;
Η πατρίδα μου κάηκε, τα παιδιά μου και ο άντρας μου χάθηκαν. Ω, πόσο μικρή έγινε η αρχοντιά των προγόνων μου.
Τι να σιωπήσω; Τι να πω; Τι να κλάψω; Αχ, η δυστυχισμένη, με βαρύ κορμί, πως είμαι σωριασμένη! Πως κείμαι σε πέτρινο κρεβάτι! Ω, το κεφάλι μου, οι κρόταφοί μου, τα πλευρά μου! Αχ να κυλιστώ χάμω και να χτυπιέμαι καθώς θα κλαίω για τις συμφορές μου αιώνια!
Αυτό είναι το τραγούδι των δυστυχισμένων! Να κλαίνε για τα δεινά τους.
………………………………………………………………………………..
Ω, των χάλκινων Τρώων δύστυχες γυναίκες και κόρες! Καίγεται η Τροία! Ας κλάψουμε!
Κι εγώ σαν κλωσσομάνα έτσι θ’ αρχίσω να κλαίω – όχι να τραγουδώ όπως τότε που ακουμπώντας στου Πρίαμου το σκήπτρο άρχιζα το χορό πρώτη χτυπώντας ρυθμικά τα πόδια μου και υμνώντας τους θεούς».
Αυτός είναι ένας από τους διασημότερους θεατρικούς θρήνους με γνήσιο αντιπολεμικό χαρακτήρα, που βγαίνει από το στόμα της Εκάβης, βασίλισσας μιας λαμπρής πόλης που όμως κείτεται πλέον σε χαλάσματα κι αποκαΐδια.
«Τρωάδες» του Ευριπίδη, κύκλος του Τρωικού Πολέμου. Τραγωδία που αφουγκράζεται τις οιμωγές και τον κλήρο των γυναικών μιας βασιλικής γενιάς, ένα ταξίδι σ’ άλλη γη, αυτή των νικητών Ελλήνων, ένας αποχαιρετισμός μιας πατρώας γης, μιας ηλικίας, ενός ορίου από την ελευθερία στη σκλαβιά και από τη ζωή ως το θάνατο. Από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες, οι «Τρωάδες» παρουσιάζονται με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά τους.
Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του Τρωικού Πολέμου μέχρι σήμερα και δυστυχώς, δε γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Μιλάει για πόλεμο ο Ευριπίδης, για προσφυγιά και βαρβαρότητα.
Ο ποιητής, το 415 π.Χ., επέλεξε να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Έλληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα, όχι μόνο του αρχαίου δράματος μα και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τις περίφημες «Τρωάδες» του Ευριπίδη παρουσιάζει η 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιουλίου στις 21:30, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων.
Με καθυστέρηση μισάωρου έφθασαν στη συνέντευξη τύπου οι συντελεστές της παραστάσεως, ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη, όπου αντιμετώπισαν πρόβλημα με την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Παρόντας όπως το συνηθίζει πάντα ήταν ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, ο Στέλιος Μάινας, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, η Ζέτα Δούκα, η Ιωάννα Παππά. Ο θεατρικός φορέας βοήθησε το ΦΦ καλύπτοντας μια «τρύπα» που προέκυψε ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα. Τις ευχαριστίες του γι’ αυτό εξέφρασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Γκόνης.
Ο σκηνοθέτης χαίρεται κάθε φορά που έρχεται στην Καβάλα προκειμένου κάποια παράστασή του να φιλοξενηθεί στους Φιλίππους. Συνειδητή ήταν η επιλογή των «Τρωάδων» για το αντιπολεμικό τους μήνυμα, αφού έστω κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει βιώνουμε τις συνθήκες ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, ακήρυχτου μεν – οικονομικού δε. Πρόκειται για μια απλή αλλά σύγχρονη παράσταση, απολύτως εναρμονισμένη με το σήμερα. 14 εξαιρετικοί ηθοποιοί μετέχουν στο σχήμα που περιοδεύει ανά τη χώρα αλλά τηρώντας αυστηρούς όρους, σημείωσε ο Θέμης Μουμουλίδης. Κάθε καλοκαίρι, η Καβάλα και το φεστιβάλ της κάνουν τη διαφορά κι αυτό θα πρέπει κάποτε να το αναγνωρίσει και η πολιτεία, συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης.
Ο Στέλιος Μάινας εξήγησε οι άνθρωποι είναι εκείνοι που δίνουν αξία στους θεσμούς, σύστησε λοιπόν στην τοπική κοινωνία να στηρίζει εκείνα τα πρόσωπα που βοηθούν στην εξωστρέφεια του τόπου. Η Ιωάννα Παππά ευχήθηκε την αποδοχή που συνάντησε ήδη η παράσταση να δοκιμάσουν οι ηθοποιοί και στο θέατρο των Φιλίππων. Η Ζέτα Δούκα που για πρώτη φορά συμμετέχει στο Φεστιβάλ Φιλίππων ευχαρίστησε το σκηνοθέτη για την ευκαιρία που της έδωσε να ερμηνεύσει το ρόλο της Ελένης. Αποκάλυψε ότι ορισμένα από τα χορικά έχουν αντικατασταθεί από νεότερες μαρτυρίες γυναικών βασανισμένων από τα δεινά του πολέμου. Ένα δυνατό ατού της παράστασης είναι η διάρκειά της, αφού τα 80 λεπτά θα επιτρέψουν και στους ποδοσφαιρόφιλους να απολαύσουν τον αγώνα του Μουντιάλ.
Τη σκηνοθεσία των «Τρωάδων» υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και επεξεργασία κειμένου Παναγιώτας Πανταζή και Θέμη Μουμουλίδη, τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια η Παναγιώτα Κοκορού, τη μουσική ο Θύμιος Παπαδόπουλος.
Τους ρόλους και τα χορικά κείμενα ερμηνεύουν:
Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Πλαΐνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ίρις Μάρα, Ιώ Κυριακίδη (ακορντεόν).

 

Προηγούμενο άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ

Επόμενο άρθρο

Βετεράνοι καταθέτουν σήμερα πρόταση για να αναλάβουν τον ΑΟΚ