Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση των Λουτρών Ελευθερών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον μεν επενδυτή για αδράνεια, το δε αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο για συνεχή υπεράσπιση του επενδυτή. Η Πρωτοβουλία ζητά να χαρακτηριστούν ως μνημεία τέσσερα κτήρια της περιοχής, αλλά και να χαρακτηρισθούν ως ιστορικός τόπος όλα τα Λουτρά Ελευθερών. Με δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε άπαντες οι τοπικοί φορείς να τοποθετηθούν σχετικά, διευκρινίζοντας εάν τάσσονται υπέρ ή κατά της επένδυσης.
Η βουλευτής Αλεξάνδρα Τσανάκα που και κατά το παρελθόν διαφώνησε με τη σύμβαση και την υλοποίηση της επένδυσης, επανέλαβε την Τρίτη την αντίρρησή της. Όπως παρατήρησε, μέσω της συμβάσεως παραχωρούνται τα ιαματικά νερά προς εκμετάλλευση σε ιδιωτική εταιρεία. Η διαφωνία που για πρώτη φορά εκφράστηκε προ 3ετιας, μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συμβάσεως, παραμένει ισχυρή έως σήμερα. Η βουλευτής ζήτησε την τροποποίηση της συμβάσεως ώστε οι ιαματικές πηγές να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους. Συμπλήρωσε δε ότι δεν αρκεί να λάβουν επίσημη θέση οι φορείς και οι απλοί πολίτες, αλλά κάτι ανάλογο οφείλει να πράξει και ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης. Η κ. Τσανάκα επέρριψε μάλιστα ευθύνες στη διοίκηση της αντιπεριφέρειας και προσωπικά στο Θόδωρο Μαρκόπουλο για την καθυστέρηση της προόδου του θέματος στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Σύμφωνα με την άποψη της Αλεξάνδρας Τσανάκα, η σύμβαση δεν είναι συμφέρουσα γι’ αυτό και τελικά δε θα υλοποιηθεί. Η Πρωτοβουλία Πολιτών οφείλει να διασφαλίσει τα απαραίτητα και κυριότερα το δημόσιο χαρακτήρα του νερού, που ως αγαθό είναι αδιανόητο να το εκμεταλλεύεται κάποιος ιδιώτης. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προστατευθούν τα κτήρια των εγκαταστάσεων και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Κατά την κ. Τσανάκα, ο επενδυτής θα έπρεπε να είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο αρμόδιο συμβούλιο, κάτι όμως που δεν έπραξε κι άρα μάλλον δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με τα Λουτρά.
Ομολογουμένως, επί σειρά ετών τα Λουτρά Ελευθερών είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και κυριολεκτικά ρήμαζαν. Ούτε η διοίκηση της πρώην νομαρχίας κατάφερε να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις, ούτε καν να τις προβάλει επαρκώς, σημείωσε η κ. Τσανάκα. Τώρα, ζητείται να στηριχθεί ένας ιδιώτης επενδυτής που δεν καταθέτει σχέδιο και δε γνωστοποιεί πόσα τετραγωνικά μέτρα σκοπεύει να οικοδομήσει κι επιπλέον θα εκμεταλλεύεται συνολικά όλες τις ιαματικές πηγές.
Για το συγκεκριμένο θέμα ζητήσαμε την άποψη του πρώην νομαρχιακού συμβούλου και πρώην αντιπεριφερειάρχη τουριστικής ανάπτυξης Γιώργου Γερομάρκου, που μας θύμισε ότι η σύμβαση υπεγράφη 30/4/2012. «Αντίγραφο της συμβάσεως είχαν λάβει εντός 15 ημερών η Αλεξάνδρα Τσανάκα και οι σύντροφοί της. Τότε δεν είχε καταγραφεί οποιαδήποτε αντίδραση και αντίρρηση. Τότε κανείς δεν είχε βρει κάτι μεμπτό στη σύμβαση. Ο επενδυτής που κατέθεσε πρόταση προϋπολογισμού 8 – 15 εκατομμυρίων ευρώ είναι δυνατόν να αποδεχθεί τη συν-διαχείριση με το δημόσιο και το δήμο;
Σαφώς και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου. Επί χρόνια καθυστερούσε η αναγνώριση της ιαματικής πηγής λόγω γραφειοκρατίας και λόγω διαρκών αλλαγών στη νομοθεσία. Καθυστέρηση προκλήθηκε και λόγω της διαδικασίας του αποχαρακτηρισμού της δασικής εκτάσεως. Για την αποφυγή της καταστροφής του περιβάλλοντος επιβλήθηκε ο αποχαρακτηρισμός που δεν προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό, διαδικασία διόλου εύκολη για τα ελληνικά δεδομένα. Επιπρόσθετα, επιφυλακτικότητα σημειώνονταν εκ μέρους του επενδυτή εξαιτίας της ασαφούς πολιτικής καταστάσεως.
Δόθηκε μεγάλος αγώνας προκειμένου τα Λουτρά να φύγουν από την αρμοδιότητα του ΕΟΤ και να περάσουν στην αυτοδιοίκηση ώστε να δρομολογηθεί η αξιοποίησή τους. Μόλις το θέμα έλαβε δημοσιότητα υπήρχε άμεση αντίδραση από το Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων και προέκυψε η πρόταση για τη διατήρηση των μνημείων. Ουδέποτε ο επενδυτής δεν πρέσβευσε πως δε θα συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις του συμβουλίου και δε θα διατηρούσε τα κτίσματα που θα χαρακτηρίζονταν ως διατηρητέα. Δε θα πρέπει να λησμονούμε ότι τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ποτέ η χώρα. Άρα σταθήκαμε άτυχοι διότι το έργο συνέπεσε και με τη μεγαλύτερη επενδυτική κρίση των τελευταίων ετών. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι επιτελέσαμε το καθήκον μας. Η σύμβαση είναι πεντακάθαρη και καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας», τόνισε ο Γιώργος Γερομάρκος.
Την άποψή του για το θέμα των Λουτρών Ελευθερών διατύπωσε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ και ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, επισημαίνοντας: «Είναι δυνατόν ύστερα από τόσα χρόνια η βουλευτής Αλεξάνδρα Τσανάκα να προβάλει ως εναλλακτική λύση τη διαχείριση των Λουτρών από ένα φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης; Ακόμη κι αν αναλάμβανε ο δήμος την αξιοποίηση των Λουτρών, πάλι θα έπρεπε να καταφύγει στη συνεργασία με κάποιον ιδιώτη επενδυτή, λόγω υψηλού προϋπολογισμού. Πολύ δε περισσότερο σήμερα, που η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων.
Ας μάθουμε επιτέλους να λέμε την αλήθεια και στον εαυτό μας».