• 29 Ιουνίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. Looking for a cutting-edge trading platform? Immediate Edge offers state-of-the-art tools for modern traders.

Διαμαρτυρία μαθητών 5ου Λυκείου

 Διαμαρτυρία μαθητών 5ου Λυκείου

Αντιπροσωπεία μαθητών του 5ου Λυκείου Καβάλας, επισκέφθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Απόστολο Βαγενά. Έθεσαν υπόψη του τον προβληματισμό τους για τα νέα δεδομένα που αφορούν το νέο λύκειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μαθητές του 5ου Λυκείου χθες εκμεταλλεύτηκαν την ημέρα της εκδρομής του μήνα Νοέμβρη, προκειμένου να μην κάνουν εκδρομή αλλά να βρεθούν όλοι μαζί στην αυλή του σχολείου και να συζητήσουν για το νέο λύκειο. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης και επισκέφθηκαν όλοι μαζί τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας που τους άκουσε υποσχέθηκε να διαβιβάσει το έγγραφό τους στο υπουργείο Παιδείας. Το κείμενο είναι το ακόλουθο:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι μαθητές του 5ου ΓΕ.Λ Καβάλας θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας και την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που βιώνουμε στα σχολεία και στη ζωή μας τα τελευταία δύο χρόνια.

Για το λόγο αυτό, αντί για κατάληψη, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε ένα μέρος του περιπάτου μας για ενημέρωση και συζήτηση πάνω στα θέματα που μας απασχολούν. Έτσι καταλήξαμε, μετά από γενική συνέλευση των μαθητών να εκφράσουμε συντονισμένα τις αγωνίες και τις ανησυχίες μας. Ζητάμε από την Πολιτεία να τις ακούσει και από την κοινωνία να τις συμμεριστεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η εντατικοποίηση των σπουδών μας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον όγκο της ύλης, την τράπεζα θεμάτων, τη σύνδεση όλων των μαθημάτων και όλων των τάξεων με τις εισαγωγικές για το Πανεπιστήμιο εξετάσεις.

Όλα τα παραπάνω κάνουν απωθητικό το σχολείο για τους μαθητές, δυσβάσταχτο οικονομικά για τους γονείς και το απομακρύνουν από τον ουσιαστικό σκοπό του που δεν είναι άλλος από την παροχή γενικής και ολοκληρωμένης Παιδείας.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού και ενημέρωσης από την πλευρά του Υπουργείου σε θέματα όπως είναι η αντιστοίχηση ομάδων προσανατολισμού και σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα είναι εμείς οι μαθητές να μη γνωρίζουμε στη Β΄ Λυκείου ποια ομάδα προσανατολισμού να ακολουθήσουμε, ώστε να εισαχθούμε στη σχολή που επιθυμούμε.

Ακόμα, η λειτουργία της τράπεζας θεμάτων για τη Β΄ Λυκείου είναι ανύπαρκτη, άρα εμείς και οι καθηγητές μας βαδίζουμε στα τυφλά.

Τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι η παραπαιδεία, η βαθμοθηρία, η στέρηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών, το κυνήγι της πληροφορίας και όχι της γνώσης, ο όγκος της ύλης που δε συμβιβάζεται με το κοινωνικό σχολείο και τελικά η απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας. Όλα τα παραπάνω πιστεύουμε πως ενισχύονται αντί να λύνονται μέσα από το «Νέο Λύκειο».

Αντιλαμβανόμαστε ότι η αλλαγή ενός εκπαιδευτικού συστήματος δε γίνεται αυτόματα, όπως επιχειρείται τώρα. Πιστεύουμε όμως πως κάποιες διορθωτικές κινήσεις είναι εφικτές.

 

Ζητούμε λοιπόν:

·         Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

·         Μείωση της ύλης ώστε να είναι διαχειρίσιμη από μαθητές  και καθηγητές  και να μη γίνεται απλώς διεκπεραίωσή της.

·         Ποιοτική διδασκαλία με αξιοποίηση σύγχρονων διδακτικών μεθόδων. Αυτό προϋποθέτει ότι το Υπουργείο Παιδείας θα φροντίσει για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολείων έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στους νέους στόχους.

·         Άμεση και έγκαιρη ενημέρωση για την αντιστοιχία ομάδων προσανατολισμού με τις Πανεπιστημιακές Σχολές

·         Αναβάθμιση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ έτσι ώστε να βρίσκουν διέξοδο οι συμμαθητές μας οι οποίοι βρίσκονται στο Γενικό Λύκειο από ανάγκη και όχι από επιλογή.

Θέλουμε ένα σχολείο που να μαθαίνει στον μαθητή πώς να μαθαίνει, πώς να δημιουργεί, πώς να συνδημιουργεί, πώς να χαίρεται τη χαρά της δημιουργίας.

Θέλουμε ένα σχολείο που να μη μας στερεί το χαμόγελο.

 

Οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας

Διαβάστε επίσης