Dark Mode Light Mode

Διαμαρτυρία στα γραφεία της «Δήμητρας»

Στις 10.00 το πρωί συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από το ξενοδοχείο Ωκεανίς 100 περίπου εργαζόμενοι, εργαζόμενοι των πετρελαίων και πρώην εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρίας «Δήμητρα». Λίγη ώρα μετά μπήκαν όλοι μαζί στην πολυκατοικία που βρίσκεται στη διασταύρωση επί των οδών Βενιζέλου και Δαγκλή, στον 1ο όροφο της οποίας λειτουργούν τα γραφεία της εταιρίας. Βρήκαν τις πόρτες κλειστές. Προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον εκπρόσωπο της εταιρίας κ. Δρόσο αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό.

Το μεσημέρι ο πρόεδρος των εργαζομένων στα πετρέλαια Μανόλης Κελαϊδάκης δέχθηκε τηλεφώνημα από την αστυνομική διεύθυνση και στη συνέχεια άκουσε τις παρατηρήσεις της εισαγγελέως Καβάλας, πάνω σε θέματα που αφορούν το πώς αντιμετωπίζει το σύνολο των εργαζομένων των πετρελαίων, την εταιρία του κ. Δρόσου.

Οι παρατηρήσεις αφορούσαν το τι διημείφθει ανάμεσα στις δύο πλευράς όταν συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Η ιστορία είναι γνωστή από το πρόσφατο παρελθόν. Η «Δήμητρα» είχε σχέση εργασίας με την Καβάλα Oil ως εργολαβική εταιρία. Στα πετρέλαια μέσω της «Δήμητρας» απασχολούνταν για πολλά χρόνια 24 άνθρωποι. Οι δύο εταιρίες Καβάλα Oil και Ενεργειακή διαφώνησαν το καλοκαίρι και τελικά χώρισαν. Μόλις αυτό οριστικοποιήθηκε η «Δήμητρα» απέλυσε τους 24 εργαζόμενους της καθώς δεν είχε αντικείμενο για να τους απασχολήσει.

Δεν τους πλήρωσε, αφού άλλο ζήτημα είναι το τι συνέβη αναμεσα στην Καβάλα Oil και τη «Δήμητρα» κι άλλο ζήτημα είναι πως η Καβάλα Oil θα πληρώσει τα χρήματα που οφείλει στην εταιρία «Δήμητρα». Ανάμεσα στις δύο εταιρίες υπάρχει οικονομική διαφορά και διαμάχη. Όσο αυτή διαρκεί οι πρώην εργαζόμενοι της «Δήμητρας» – ουσιαστικά εργαζόμενοι των πετρελαίων – μένουν απλήρωτοι.

Οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια συμπαρίστανται στους συναδέλφους τους πρώην απολυμένους της Δήμητρας, προσπαθώντας να πιέσουν την εταιρία του κ. Δρόσου, άσχετα από τις διεκδικήσεις της στα πετρέλαια από την Καβάλα Oil να πληρώσει αυτούς που απέλυσε.

Η πλευρά του κ. Δρόσου εξηγεί ότι έχει στα χέρια της υπέρ της δικαστικές αποφάσεις, πιέζεται από την Καβάλα Oil και την Ενεργειακή να εισπράξει ένα ποσό, που θεωρεί μικρό και άδικο και να παραιτηθεί από άλλες διεκδικήσεις της.

Όσο υπάρχει αυτή η σοβαρή διάσταση απόψεων ανάμεσα στις εταιρίες, που φαίνεται να είναι οριστική, κάποιοι άνθρωποι μένουν απλήρωτοι.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα πετρέλαια Μανόλης Κελαηδάκης χθες το πρωί είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Οι 24 συνάδελφοι της εταιρίας «Δήμητρα», εργολαβικοί, ήρθαν σήμερα να διαμαρτυρηθούν στον εργοδότη, τον κ. Δρόσο, μιας και είναι απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2013. Έχουνε απολυθεί τέλη Νοεμβρίου, και στο πλαίσιο καλής συνεργασίας, για το πώς θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις τους, τα δώρα τους, τα επιδόματα κι όλα αυτά που τους οφείλει η εταιρία».

ΕΡ: Έκαναν δηλαδή τόσο καιρό υπομονή;

ΑΠ: «Όχι μόνο υπομονή, εξαντλήσανε υπεράνθρωπα όρια και φτάσανε στο σημείο τώρα, να χρειαστεί να κάνουν δύσκολα χριστούγεννα, καθώς τώρα λαμβάνει χώρα μία διαμάχη, ένας πόλεμος της Καβάλα Oil και της Δήμητρας, ώστε το 1.200.000 ευρώ που βεβαιωμένα μας έχει στείλει ότι αναγνωρίζει ως χρέος της η Καβάλα Oil προς την «Δήμητρα» και της λέει έλα να στο δώσω αυτό το ποσό, δεν φτάνει αυτό, τώρα τα παιδιά «εισπράττουν» ότι η «Δήμητρα» θέλει να κρατήσει δικαίωμα και διεκδικήσει τόκους γι΄ αυτές τις οφειλές, για όλα τα προηγούμενα χρόνια και το ποσό να φτάσει στα 1.600.000 ευρώ και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας αυτή η διαμάχη θα καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες».

ΕΡ: Όσο λοιπόν αυτή η διαμάχη δεν καταλήγει κάπου, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται;

ΑΠ: «Δεν πληρώνονται.. Εδώ το τραγελαφικό είναι αυτό. Θάπρεπε δηλαδή η «Δήμητρα» να πει, σας πληρώνω εσάς, σέβομαι τις υποχρεώσεις μου απέναντί σας, μιας κι έχει λήξει η συνεργασία μας κι από κει και πέρα εγώ έχω μπροστά μου όλα τα χρόνια να κυνηγήσω όσο χρειαστεί την Καβάλα Oil, να διεκδικήσω ότι πιστεύω πως είναι νόμιμο να διεκδικήσω».

 

Ένας από τους 24 εργαζόμενους της «Δήμητρας» που απολύθηκαν αλλά δεν πληρώθηκαν, ο Βίκτωρας Αντωνιάδης, είπε τα εξής: «Είμαστε απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες. Τα τελευταία τρία χρόνια ως εργαζόμενοι στην εταιρία πάντα κάθε μήνα σε κάθε πληρωμή είχαμε πρόβλημα και οφειλές προς τα πίσω, περνούσε ένα τρίμηνο παίρναμε ένα μισθό, ξαναπερνούσε ένα τρίμηνο, ξανά ένα μισθό… ζούσαμε συνέχεια αυτή τη διαδικασία με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα».

ΕΡ: Το θέμα είναι ότι άλλο η διαμάχη της «Δήμητρας» με τα πετρέλαια…

ΑΠ: «…Κι εμείς αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε… να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να πάρουμε τα χρήματά μας, γιατί είμαστε όλοι πολύ δύσκολη θέση. Υπάρχουν οικογένειες και παιδιά, ορισμένοι έχουνε χάσει ανθρώπους της οικογένειάς τους – μπορεί να έπαιξε και το ρόλο της όλη αυτή η κατάσταση – και το πρώτο μας μέλημα είναι να βρεθεί η άκρη, ώστε εμείς οι εργαζόμενοι να πάρουμε τα χρήματά.

Έγινε μία πρόταση κάποια στιγμή από την Ενεργειακή για να κοιτάξουμε το κομμάτι των εργαζομένων να εξοφληθεί κι ότι διαμάχη μεταξύ των εταιριών μετά να συνεχισθεί και όσο χρόνο πάρει να τα βρούνε οι εταιρίες, μέσα σ΄ αυτό το διάστημα, δεν έγινε κάτι τέτοιο εφικτό και από κει και μετά πήραμε την απόφαση να έρθουμε εδώ και να κάνουμε τον αγώνα μας, για να μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Κι άλλος υποψήφιος δήμαρχος;

Επόμενο άρθρο

Η ανάπτυξη του Παγγαίου μέσα από συνεργασίες