Dark Mode Light Mode

Διαφώνησαν αλλά στο τέλος συμφώνησαν

Tο μεσημέρι βρέθηκαν στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αρχ. Γρανά, εκπρόσωποι του Δήμου Παγγαίου και της ΔΕΥΑΠ. Επρόκειτο για τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, τον αντιδήμαρχο Παγγαίου Τάκη Ηλιάδη και υπηρεσιακούς παράγοντες, από τη ΔΕΥΑ Παγγαίου. Από την άλλη πλευρά τη συζήτηση παρακολούθησαν και συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αρχ. Γρανάς. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος κι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, της ίδιας υπηρεσίας. Παρά το ότι η συζήτηση άρχισε σε υψηλούς τόνους, με φανερή τη διαφωνία ανάμεσα στη Διεύθυνση Υγείας και το Δήμο Παγγαίου, στο τέλος οι δύο πλευρές φάνηκε να συμφωνούν απόλυτα, στο τι θα γίνει από δω και πέρα.

Ο Δήμος Παγγαίου και κυρίως η ΔΕΥΑΠ θ΄ αναλάβουν να ενημερώσουν τους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων Νικήσιανης – Γεωργιανής – Αγίου Χριστόφορου, για την εφαρμογή της απόφασης Γρανά. Η απόφαση Γρανά που απαγορεύει τη χρήση νερού ύδρευσης, είναι σεβαστή από τη δημοτική επιχείρηση. Στα πλαίσια αυτού του σεβασμού προς την απόφαση, τη συμμόρφωση δηλαδή της ΔΕΥΑΠ πρέπει να γίνει ενημέρωση του κόσμου. Αυτό άρχισε ήδη από την Πέμπτη, συνεχίστηκε χθες και θα συνεχιστεί όλες τις ημέρες που θα ισχύει η απαγορευτική απόφαση.

Από κει και πέρα η Διεύθυνση Υγείας και η ΔΕΥΑ Παγγαίου θα συνεργαστούν με συνεχόμενες αναλύσεις ώστε να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα όσον αφορά το αρσενικό.

Η συνεχόμενες αναλύσεις στόχο έχουν να εμφανισθεί γρήγορα μία καινούρια εικόνα στο νερό της Νικήσιανης, του Αγίου Χριστόφορου και της Γεωργιανής και η απόφαση που απαγορεύει την χρησιμοποίηση του νερού της ύδρευσης να ανακληθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εκτίμηση πάντως των υπηρεσιακών παραγόντων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας είναι ότι τουλάχιστον 15 ακόμα ημέρες, όσο γρήγορα κι αν γίνονται οι αναλύσεις σε δείγματα νερού, η απαγορευτική απόφαση θα ισχύει. Αισιοδοξούν ότι στο τέλος του μήνα με βάση τα αποτελέσματα πάντα των αναλύσεων, μπορεί η κατάσταση να διορθωθεί.

Ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Ηλιάδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση του Δήμου Παγγαίου ότι χρησιμοποιεί το θέμα, επωφελείται του προβλήματος, «κάνει σπέκουλα» είπε χαρακτηριστικά, «για προεκλογικούς λόγους».

Ο Τ. Ηλιάδης άφησε να εννοηθεί ότι η ΔΕΥΑ Παγγαίου και ο Δήμος Παγγαίου, έχουνε παράπονα για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα τόσο η Διεύθυνση Υγείας, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς.

Ο κ. Γρανάς απαντά ότι δε μπορούσε να κάνει τίποτα το διαφορετικό. Απορρίπτει δηλαδή τις αιτιάσεις ότι δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα. Τα ίδια υποστηρίζει κι ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, που είπε τα εξής:

 

«Εκτιμώ πως η υπηρεσία έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και μάλιστα δε μπορώ να καταλάβω κάποιες κατηγορίες ότι βιαστήκαμε. Πως βιαστήκαμε ότι το πρόβλημα αυτό υπάρχει χρόνια; Εν πάση περιπτώσει συνεργαστήκαμε με το Δήμο πολλές φορές και συνεργαστήκαμε και πριν τα φίλτρα, προκειμένου να δοθεί η δέουσα λύση. Επιλέχθηκε αυτή η λύση και περιμέναμε. Είναι λογικό ν΄ αναμένει η υπηρεσία. Μάλιστα, φίλτρα δε σημαίνει τα έβαλες και τελείωσε… βάλαμε τα φίλτρα και είμαστε ήσυχοι, γιατί κι αυτά τα φίλτρα θέλουν τις αντικαταστάσεις, τον έλεγχό τους κι όλα αυτά. Εμείς από την πλευρά μας συνεχίσαμε τους ελέγχους και θα τους συνεχίζουμε, όπως κάνουμε με όλα τα νερά του νομού. Όταν λοιπόν διαπιστώνουμε υπερβάσεις, τότε θα πρέπει αναλαμβάνουμε μέτρα, ειδικά στην περίπτωση αυτή που λύση υποτίθεται ότι έχει δοθεί. Έχουμε δηλαδή τη λύση, το φίλτρα. Άρα αναμένουμε το νερό να είναι μονίμως σε σταθερή βάση πολύ κάτω από τα όρια…».

ΕΡ: Από δω και πέρα, γιατί ότι έγινε – έγινε και δεν αλλάζει, πόσο γρήγορα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και με ποιες προϋποθέσεις».

ΑΠ: «Μα και η απόφαση που βγάλαμε, η διεύθυνση υγείας και ο αντιπεριφερειάρχης, τι λέει; Εφόσον διαπιστώσουμε σε ένα μικρό βάθος χρόνου, σε σταθερή βάση, τα αποτελέσματα κρατιούνται εκεί που πρέπει να είναι, δηλαδή στα φυσιολογικά όρια, προφανώς θα ανακαλέσουμε την απόφαση αυτή. Αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε. Δηλαδή οι μετρήσεις – το έχω πει πολλές φορές – φωτογραφίζουν τη στιγμή και με βάση τις μετρήσεις αυτές, εσύ πρέπει να βγάζεις συμπεράσματα για όλο το διάστημα. Εμείς έτσι κάναμε. Είχαμε δύο μετρήσεις σε απόσταση τριών μηνών, οι οποίες ήταν αυξημένες και βγάζουμε συμπεράσματα για όλο το διάστημα, γιατί κανείς δε μπορεί να παίρνει δείγμα κάθε μέρα ή να έχει συνεχόμενη on line παρακολούθηση. Είναι αδύνατο αυτό».

ΕΡ: Έναν μίνιμουμ χρόνο που χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα είναι δέκα μέρες… δεκαπέντε;

ΑΠ: «Δε μπορώ να σας το πω. Κάποιες ημέρες, κάποιες εβδομάδες θα είναι. Το θέμα είναι να μας δώσει ο δήμος… πιστεύω ότι θα κάνει κι αυτός τον έλεγχό του για να δει τι γίνεται, γιατί είναι κάποια αποτελέσματα τα οποία είναι αρνητικά. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει… Εμείς έχουμε τα δικά μας αποτελέσματα που είναι αυξημένα. Θα κάνουμε κι εμείς τις μετρήσεις μας, θα τα συνεκτιμήσουμε όλα αυτά, σε συνεργασία με το Δήμο κι όταν δούμε ότι σε σταθερή βάση τα φίλτρα λειτουργούνε με διάρκεια και με συνεχόμενη λειτουργία, είναι καλά τα αποτελέσματα, εκεί θα το ξαναδούμε».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Αντιδράσεις στην επιστροφή Τιάκα - Η νέα διοίκηση εναρμονισμένη στην παλιά νοοτροπία

Επόμενο άρθρο

Το πλοίο μένει στο λιμάνι