Dark Mode Light Mode

Δωρεά οργάνων από ασθενή της ΜΕΘ του νοσοκομείου

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη χειρουργική αίθουσα από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Γυναίκα, ηλικίας περίπου 50 ετών, απεβίωσε, συνέπεια εγκεφαλικής αιμορραγίας. Ζωτικά όργανα του σώματός της έγιναν δωρεά από τους συγγενείς της, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν από το σώμα της και να προωθηθούν σε νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. Η 50χρονη νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας τις τελευταίες ημέρες. Έπασχε από μεγάλης έκτασης εγκεφαλική αιμορραγία.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν όπως προβλέπεται δύο τεστ εγκεφαλικού θανάτου. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Οι συγγενείς δέχτηκαν να κάνουν δωρεά οργάνων ανθρώπινου σώματος. Αφαιρέθηκαν με χειρουργική επέμβαση, όλα όσα ήταν απαραίτητα για να δώσουν ζωή σε άλλους ασθενείς νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας. Όλος αυτός ο συντονισμός έγινε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου με ευθύνη της Εύας Νάγκυ.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας τα όργανα που αφαιρέθηκαν από το σώμα της άτυχης ασθενούς, μεταφέρθηκαν οδικώς στη συμπρωτεύουσα. Για το γεγονός μίλησε στην εφημερίδα μας, η Σταυρούλα Μπουσμουκίλια, προσωρινή διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας, που είπε τα εξής:

 

«Υπήρχε ένας εγκεφαλικός θάνατος, κατά τη νοσηλεία ενός ασθενούς στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Με συναίνεση των συγγενών και σύμφωνα με όλες τις διαδικασίες, προσφέρθηκαν τα όργανα του ασθενούς για μεταμόσχευση, δηλαδή το ήπαρ, οι δύο νεφροί και οι κερατοειδείς. Έγινε η λήψη των οργάνων για να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς που τα έχουνε ανάγκη».

ΕΡ: Σε ποια νοσοκομεία θα δοθούνε;

ΑΠ: «Της Θεσσαλονίκης».

ΕΡ: Αυτή η πράξη είναι σημαντική;

ΑΠ: «Ναι, πάρα πολύ σημαντική, γιατί αυτή η δωρεά οργάνων δίνει περιθώριο σε κάποιους ανθρώπους ν΄ αρχίσουν να ζουν… να σκεφτούμε έναν νεφροπαθή που δε θα χρειάζεται να μην πηγαίνει στο τεχνικό νεφρό. Δύο άνθρωποι λοιπόν, συμπολίτες, θα χρειαστεί να πηγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στο τεχνικό νεφρό. Απ΄ ότι ξέρω και το ήπαρ θα μεταμοσχευθεί σε έναν άνθρωπο που είναι η δεύτερη φορά που θα κάνει μεταμόσχευση ήπατος, γιατί την πρώτη φορά πρόεκυψε πρόβλημα μετά με το μόσχευμα. Οι δε κερατοειδείς … φαντάζεσθε πόσο σημαντικό είναι να βλέπεις την άνοιξη με τα μάτια του και όχι με περιγραφή!»

 

Προηγούμενο άρθρο

Αρχίζει αυτή την εβδομάδα στο Νοσοκομείο μετά από καταγγελία του σωματείου νέα Ε.Δ.Ε.

Επόμενο άρθρο

Έρχεται νέο πλοίο για τον λιμενικό πυροσβεστικό σταθμό