Dark Mode Light Mode

Δύσκολα τα πράγματα για τον Λαυρεντιάδη

Δυσκολεύουν κι άλλο τα πράγματα για το Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όσον αφορά την υπόθεση της Τράπεζας PROTON. Tις προηγούμενες ημέρες προφυλακίστηκε στενός συνεργάτης του. Email που αντήλλασσε με αυτόν είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Η υπόθεση Λαυρεντιάδη της τράπεζας PROTON επηρεάζει σαφώς τα προβλήματα στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, αφού ο επιχειρηματίας που έχει προφυλακισθεί δε θέλει να πουλήσει το εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης, ενώ από την άλλη πλευρά δε μπορεί να λύσει προβλήματα οικονομικής φύσεως που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη εταιρία.

Χθες η ιστοσελίδα capital.gr έδωσε κι άλλα στοιχεία από τη δικογραφία για την υπόθεση της Τράπεζας PROTON, στοιχεία που αφορούν το ρόλο που έπαιξε ο κ. Παπαβασιλείου, ο οποίος ήταν οικονομικός διευθυντής της Alapis και προφυλακίστηκε πρόσφατα. Το κείμενο έχει ως εξής:

Ρόλο συναυτουργού στην κατηγορία της απάτης σε βάρος της Proton Bank για τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις των 701 εκατομμυρίων ευρώ που βαρύνει τον προσωρινά κρατούμενο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, επιφυλάσσει η 2 ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, στον οικονομικό διευθυντή της Alapis, Γιάννη Παπαβασιλείου, για τον οποία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης το οποίο εκτελέστηκε το περασμένο Σάββατο.Με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά η ανακρίτρια αναδεικνύει σε δεξί χέρι του επιχειρηματία τον συγκεκριμένο οικονομικό διευθυντή, στηριζόμενη σε στοιχεία τα οποία προέκυψαν στη δικογραφία της υπόθεσης για την οποία έχουν εκδοθεί ήδη 8 εντάλματα σύλληψης, έχουν προφυλακιστεί 6 άτομα και αναζητούνται ακόμα άλλα δυο (ο Πέτρος Κυριακίδης και η νομικός Ελένη Σκούρα). Ο κ. Παπαβασιλείου συνελήφθη αιφνιδιαστικά το Σάββατο, καθώς, μέχρι εκείνη την ημέρα δεν είχε κληθεί σε απολογία. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πώς πλέον οι αρχές, τον θεωρούν ως τον “αντ΄ αυτού” του επιχειρηματία, τον άνθρωπο δηλαδή που κίνησε και εκτέλεσε όλο το σχέδιο προώθησης των χρημάτων από την Proton Bank προς τις εταιρείες που κατέληξαν τα επισφαλή δάνεια, οι οποίες θεωρούνται αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντος του κ. Λαυρεντιάδη. Χαρακτηριστικό, κατά τις αρχές, είναι το email που βρέθηκε με αποστολέα ήδη κρατούμενο μεγαλοστέλεχος και τότε μέλος του ΔΣ της τράπεζας προς τον κ. Παπαβασιλείου που με έκδηλη αγωνία φέρεται να του λέει : “Εχουν έρθει από την Τράπεζα της Ελλάδος και τρώμε πολύ βρίσιμο”. “Αντέχετε;”, φέρεται να απαντά ο κατηγορούμενος. Εκείνες τις ημέρες είχαν αρχίσει, σύμφωνα με την κατηγορία, οι εκροές χρημάτων προς τις εταιρείες.

Ο κατηγορούμενος οικονομικός διευθυντής της Alapis βρίσκεται στο στόχαστρο και του εκ των κατηγορουμένων Κωνσταντίνου Μπαλλή, ο οποίος τα Χριστούγεννα εμφανίστηκε αυτοβούλως στην ανακρίτρια και έδωσε στοιχεία για όλο τον κύκλο που έκαναν τα χρήματα τα οποία έφευγαν από την Proton Bank, για να καταλήξουν, σύμφωνα με την κατηγορία, και πάλι στον επιχειρηματία κ. Λαυρεντιάδη. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που είχε πάρει δάνεια από την Proton Bank “έδειξε” προς την πλευρά του επιχειρηματία υποστηρίζοντας πως εκείνος αποφάσιζε για τον τρόπο με τον οποίο θα διοχετεύονταν τα χρήματα και εκείνος τα διαχειριζόταν, εμφανίζοντας εαυτόν ως «αχυράνθρωπο», τον οποίο χρησιμοποιούσε ο Λαυρεντιαδης για να εισπράττει εκείνος τα δάνεια και του έδινε απλώς ένα «χαρτζιλίκι». Προφανώς βέβαια ο ίδιος αναζητεί για τον εαυτό του ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Κ. Μπαλλής (ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του), στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για ασφαλιστικές εισφορές άνω των 200.000 ευρώ που δεν είχε καταβάλλει, παρέδωσε έγγραφες εξηγήσεις στις αρχές δια του συνηγόρου του, Θέμη Σοφού, και με αυτές να λαμβάνουν θέση μηνύσεως όπως λέει, στράφηκε και πάλι κατά του Λαυρεντιάδη αλλά και του Παπαβασιλείου:

«Σας δηλώ ότι κατόπιν της άσκησης ποινικής δίωξης σωρείας κακουργηματικών πράξεων σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 27 ακόμη προσώπων που εμπλέκονται στις δανειοδοτήσεις εταιρειών του επιχειρηματία από την Proton Bank την περίοδο όπου εκείνος ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας, μεταξύ των οποίων και εγώ, εμφανίσθηκα αυθορμήτως ενώπιον της κ. Ανακρίτριας του 2ου Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος, την 28 Δεκεμβρίου 2012 και κατέθεσα την απολογία μου, εκθέτοντας το γεγονός ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος ήταν ο κατ΄ εξοχήν ιδιοκτήτης της ως άνω εταιρείας, της οποίας υπήρξα αχυράνθρωπος, ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την διοίκηση και τη λειτουργία της, για την οποία είχε ορίσει τον κ. Ιωάννη Παπαβασιλείου, Γενικό Οικονομικό Διευθυντή του, προκειμένου να διευθετεί άπασες τις φορολογικές, ασφαλιστικές, εργοδοτικές κ.α. υποχρεώσεις των εταιρειών που διοικούσε μέσω παρένθετων προσώπων, όπως και της υπό κρίση εταιρείας, ενώ εγώ ήμουν υπάλληλος της εταιρείας «Κ.ΜΠΑΛΛΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ Α.Ε.» όπως αυτή προέκυψε από τη μετονομασία της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ PRESTIGE SPA S – ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο “GEROLYMATOS PRESTIGE SPA S”, χωρίς καμία διοικητική αρμοδιότητα. Για την πράξη που μου αποδίδεται στην παρούσα προκαταρκτική εξέταση, σας δηλώ ότι αποκλειστικός υπαίτιος και υπεύθυνος για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών είναι και ο αληθής κύριος και αληθής διαχειριστής της επιχείρησης Λαυρέντης Λαυρεντιάδης””.Γι’ αυτό και ο κ. Μπαλλής, δηλώνει πως το υπόμνημά του ενέχει θέση μηνύσεως και ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των Λαυρεντιάδη και Παπαβασιλείου. (Πηγή Capital)

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Σύμφωνα με τον Β. Παππά «αόρατα χέρια» εμποδίζουν το νομοσχέδιο να φτάσει στη βουλή

Επόμενο άρθρο

Κάτι τρέχει με την ΔΕΠΑ