Dark Mode Light Mode

Είναι ημιαργία η Μεγάλη Πέμπτη;

Συμπολίτης επισκέφθηκε στις 12 και 20 το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης το ΚΕΠ του Δήμου Καβάλας στο ισόγειο της Δημοτικής Αγοράς. Προσέγγισε με φόρα την είσοδο σίγουρος ότι η πόρτα θα ανοίξει. Έκανε λάθος. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη, το ΚΕΠ κλειστό. Προσπάθησε να διαβάσει κάποια σχετική ανακοίνωση μα δεν υπήρχε καμία. Αποχώρησε με απορία αν και το μυαλό του γρήγορα προσαρμόστηκε στα δεδομένα του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στις 12 το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης όλες σχεδόν οι υπηρεσίες στην πόλη μας διέκοψαν τη λειτουργία τους. Οι περισσότερες φρόντισαν να αφήσουν μια ανακοίνωση στην είσοδο, να ενημερώσουν τον κόσμο. Το ΚΕΠ του Δήμου στη Δημοτική Αγορά δεν το έπραξε…

Μια άλλη πινακίδα ενημερωτικού χαρακτήρα, αυτή της φωτογραφίας, υπήρχε όλες τις προηγούμενες ημέρες στην είσοδο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Εξηγούσε το… μυστήριο.

Είναι όντως η Μεγάλη Πέμπτη ημιαργία; Υπάρχουν για τον δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα ημιαργίες; Τι σημαίνει ημιαργία; Οι ερωτήσεις πολλές κι οι απαντήσεις «θολές». Όπως μάθαμε η κ. Τσανάκα έδωσε άδεια στο προσωπικό του Δήμου που την Μεγάλη Πέμπτη αποχώρησε στις 12 το μεσημέρι. Ένα ισχυρό ελληνικό έθιμο τηρήθηκε πάλι. Όχι μόνο στο Δήμο Καβάλας αλλά σε όλη την Ελλάδα αφού παντού έγιναν τα ίδια. Από Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους και όχι μόνο.

Ερευνώντας το θέμα στις σελίδες του διαδικτύου δεν βρήκαμε κάτι επίσημο, ξεκάθαρο, σαφές. Υπάρχουν διάφορες αναφορές στις αργίες. Όχι όμως στις ημιαργίες. Λογικά η ημιαργία (όπου και αν υφίσταται) αναφέρεται σε διακοπή λειτουργίας στη 1 το μεσημέρι δηλαδή δύο ώρες νωρίτερα από τη λήξη του ωραρίου. Κι αυτό δεν είναι σίγουρο. Όπως επίσης δεν είναι εξασφαλισμένο το ότι οι πολίτες ενημερώνονται, προσαρμόζονται. Η ατυχής περιπέτεια του συμπολίτη στο ΚΕΠ της Δ. Αγοράς είναι χαρακτηριστική. Γιατί ναι μεν το δημόσιο έχει τις ημιαργίες του (όπως όλα δείχνουν), οι πολίτες έχουν επίσης δικαίωμα να γνωρίζουν τι ισχύει και τι όχι. Άρα πριν οι υπάλληλοι αποχωρήσουν πρόωρα για να βάψουν τα αβγά (κάθε Μεγάλη Πέμπτη) καλό είναι να ενημερώνουν.

*Στον ηλεκτρονικό οδηγό του πολίτη βρήκαμε κι αντιγράφουμε την ακόλουθη αναφορά στις ημιαργίες: Oι ημέρες ημιαργίας είναι: H παραμονή των Xριστουγέννων και η παραμονή του Nέου Έτους. Στις ημιαργίες οι υπηρεσίες κλείνουν νωρίτερα κατά δύο (2) ώρες.

*Σε άλλη ιστοσελίδα δημοτικών αστυνομικών των Αθηνών βρήκαμε το ακόλουθο σχετικό ενημερωτικό κείμενο: Επίσης ως ημιαργίες καθορίστηκαν η παραμονή των Χριστουγέννων και η παραμονή του Νέου έτους. Στις ημιαργίες η εργασία διακόπτεται επί πενθημέρου εβδομάδος εργασίας την 13η μεταμεσημβρινή ώρα ή την 12η μεσημβρινή ώραν, εφ’ όσον δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. (περίπτωση β’ της παραγράφου 11 του άρθρου 1 της από 29 Δεκεμβρίου 1980 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο δεύτερο παράγραφο 3 του Ν. 1157/81.Η μεταξύ δύο αργιών μοναδική εργάσιμη ή ημιεργάσιμη ημέρα δύναται να ορίζεται ως ημέρα αργίας με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, με αντίστοιχη μείωση προηγουμένων ή επομένων ημιαργιών. (άρθρο 1 παρ 11 της από 29 Δεκεμβρίου 1980 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 299/30.12.80 τεύχος Α’))

Προηγούμενο άρθρο

Τα κάγκελα βρίσκουν αντίθετους τους επαγγελματίες

Επόμενο άρθρο

Δημήτρης Ανίσογλου: « Πληρώσαμε το κακό μας ξεκίνημα» - Λουκάς Μπάμπουλης: « Είχαμε άλλους στόχους, στην αρχή, αλλά δε μας… βγήκε»