100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, από το τουρκικό κράτος.
Η κεντρική εκδήλωση στην Καβάλα από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή και την Αρμενική Κοινότητα Καβάλας, πραγματοποιείται την Κυριακή στις 11.00 το πρωί στο κινηματοθέατρο «Όσκαρ». Μιλά ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστήμιου Χριστόδουλος Γιαλουρίδης. Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.
Χθες ενόψει αυτής της εκδήλωσης και βέβαια της επετείου των 100 χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων, δόθηκε συνέντευξη τύπου. Παρέστησαν και μίλησαν η κα Αντρίκ Στεπανιάν, εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, η κα Μαννώ Ασυριάν, εκπρόσωπος του εθνικού κεντρικού συμβουλίου της Αρμενικής Παροικίας Ελλάδας, η κα Μαρία Καλαϊτζιάν, Πρόεδρος του Παραρτήματος «Σεβάν» του Αρμενικού Σταυρού Ελέους Καβάλας Παρόντες ήταν επίσης, ο κ. Απραάμ Ασυριάν Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Καβάλας και ο κ. Αγκόπ Καλαϊτζιάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής.
Η κα Μαννώ Ασυριάν είπε ότι η γενοκτονία των Αρμενίων προκάλεσε τεράστια διασπορά των Αρμένιων, σε όλο τον κόσμο. Σήμερα στην Ελλάδα ζούνε 40.000 Αρμένιοι. Ο δίκαιος αγώνας μας συνεχίζεται. Ζητούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας καθώς μέσω αυτής της αναγνώρισης θα γίνει και πρόληψη του εγκλήματος μιας επόμενης γενοκτονίας.
Η κα Μαρί Καλαϊτζιάν είπε ότι στην Καβάλα σήμερα ζούνε οργανωμένα 100 περίπου Αρμένιοι. Η γενοκτονία των Αρμενίων έγινε το 1915 στην Τουρκία. Οι εκδηλώσεις φέτος γίνονται στη μνήμη αυτών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Για τους Αρμενίους το 2015 είναι έτος μνήμης και απαίτησης αναγνώρισης της γενοκτονίας από την Τουρκία, αν και το καθεστώς Ερντογάν αρνείται πεισματικά κάτι τέτοιο.
Στη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία έχασαν τη ζωή τους 1.500.000 άνθρωποι.
Για την Αρμενική Κοινότητα Καβάλας η κα Μαρί Καλαϊτζιάν είπε τα εξής:
Η πρώτη Αρμενική Κοινότητα διαμορφώνεται στην Καβάλα μετά τους διωγμούς του 1894 – 96 από τον Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίντ. Δεν είναι οργανωμένη και διοικείται από μία υποτυπώδη επιτροπή.
Μετά τη Γενοκτονία του 1915 από τους Τούρκους, πολλοί Αρμένιοι, ξεριζωμένοι από τα πατρογονικά τους εδάφη, βρίσκουν καταφύγιο στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή. Ακόμη περισσότεροι έρχονται κατά κύματα το 1922 και διοικούνται πλέον από Επιτροπή, η οποία είναι αναγνωρισμένη απ΄ την ελληνική κυβέρνηση.
Η κοινότητα αποκτά την πρώτη της εκκλησία το 1912, η οποία όμως εξαιτίας των πολιτικών αλλαγών, παύει να λειτουργεί το 1913. Την ίδια εποχή λειτουργεί και το πρώτο σχολείο, σε ξύλινο παράπηγμα στην περιοχή του δημοτικού κήπου με περίπου 90 μαθητές.
Το 1932 οι Αρμένιοι αποκτούν τον Ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού, πίσω από τον Καθεδρικό ναό του Αγ. Παύλου και φυσικά έχουν και μόνιμο ιερέα. Το σχολείο μεταφέρεται στις παράπλευρες του ναού αίθουσες, η κοινότητα οργανώνεται καλύτερα και έχει πλέον και μία πνευματική εστία. Παράλληλα άρχισαν να δραστηριοποιούνται τοπικοί σύλλογοι, φιλανθρωπικοί, αθλητικοί, πολιτιστικοί, υπάρχει αρμενική νεολαία και διοργανώνονται εκδηλώσεις με θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς, αθλητικές συναντήσεις κ.λ.π.
Οι Αρμένιοι εντάσσονται ομαλά στην τοπική κοινωνία και συμβάλουν στην οικονομική της ανάπτυξη. Αξίζει ν΄ αναφέρουμε τις εταιρίες καπνού Τακβοριάν και Μισσιριάν, που έχουν δώσει εργασία σε Έλληνες και Αρμένιους, η πρώτη μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, η δεύτερη μέχρι τις μέρες μας.
Κάποια στιγμή, η Κοινότητα αναπτύσσεται οικονομικά και αριθμητικά, προσεγγίζοντας τα 1000 – 1500 άτομα. Η όλη όμως εικόνα ανατρέπεται το 1946 – 47 με το μεγάλο κύμα παλιννοστούντων στην τότε Σοβιετική Αρμενία και τη μετέπειτα μετανάστευση προς Αργεντινή, Καναδά, Αυστραλία κ.λ.π.
Σήμερα η Κοινότητα αποτελείται από ένα μικρό αριθμό Ελλήνων πολιτών αρμενικής καταγωγής, που μαζί με τους οικονομικούς μετανάστες που ήρθαν στην πόλη με τη δεκαετία του «90 και δεν ξεπερνά τα 100 άτομα. Είναι όμως οργανωμένη με την Εφορεία της Εκκλησίας, τον Ιερέα που λειτουργεί εκ περιτροπής σε όλες τις Εκκλησίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έχει έδρα την Κομοτηνή και με το παράρτημα «Σεβάν» του Αρμενικού Σταυρού Ελέους Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο ιδρύθηκε το 1932 και αποτελεί μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική, εθελοντική και φιλανθρωπική οργάνωση.
—