Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Πρωτοδικείου Καβάλας και την ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας εορτάζονται και τιμώνται αυτό το διάστημα. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Δικηγορικό Σύλλογο. Έγιναν και θα γίνουν επιστημονικές ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις. Τον Δεκέμβρη μάλλον στην Δημοτική Καπναποθήκη θα πραγματοποιηθεί η κορυφαία εκδήλωση- έκθεση. Θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα που αφορούν τον σύλλογο και το Πρωτοδικείο. Φωτογραφίες, έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις, συμβόλαια ακόμη και αντικείμενα από τη λειτουργία του δικαστηρίου στο παλαιότερο κτίριο πλησίον των Καμαρών. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει επιστημονική ημερίδα περί της νομοθεσίας για τους μετανάστες ενώ προγραμματίζεται και προβολή ταινιών, βασικό θέμα των οποίων θα είναι η δικαιοσύνη και ο ρόλος του δικηγόρου. Οι ταινίες θα είναι οι περισσότερες από το εξωτερικό. Η επιλογή τους θα γίνει σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας.
Το απόγευμα της Δευτέρας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη έγινε ιστορική αναφορά στο χθες και στο σήμερα. Στο κτίριο των παλαιών δικαστηρίων, στο σημερινό δικαστικό μέγαρο. Όποιος κι αν ήταν ο στόχος της εκδήλωσης, στο τέλος αυτή κατέληξε στο να εκπέμψει συγκεκριμένο μήνυμα. Για την διάσωση του ιστορικού κτιρίου των παλαιών δικαστηρίων ώστε να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία. Τον Δήμο Καβάλας και τον Δικηγορικό Σύλλογο. Σε αυτή τη συζήτηση- μήνυμα έπαιξαν ρόλο οι ομιλίες του προέδρου του συλλόγου Θανάση Αθανασίου, της αρχιτεκτόνισσας Σαπφώς Αγγελούδη Ζαρκάδα, του επί σειρά ετών προέδρου του συλλόγου Γιάννη Παναγιωτόπουλου. Κάθε ένας με τον τρόπο του.
«Συλλέγουμε ψηφίδες της δικής μας ιστορίας» είπε ο κ. Αθανασίου για τις εκδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη. Για το παλαιό δικαστήριο τόνισε: «Μεγαλώσαμε και δεθήκαμε με τα παλαιά δικαστήρια. Μετά από καιρό μπήκαμε σε αυτό για να συλλέξουμε παλαιά αντικείμενα. Το κτίριο πέθαινε. Αρχίσαμε με τον κ. Σιμιτσή προσπάθεια αξιοποίησης του. Συνεχίζουμε με την κ. Τσανάκα. Όλοι μαζί πρέπει να εργαστούμε για να παραμείνει στη χρήση των καβαλιωτών».
Η κ. Αγγελούδη παρουσίασε την ιστορία του κτιρίου αυτού, την ιστορία των μύλων Νικολετόπουλου (στη θέση τους κατασκευάστηκε το σημερινό δικαστικό μέγαρο). Θύμισε ότι το Πρωτοδικείο Καβάλας ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1914, λίγο μετά την απελευθέρωση της Καβάλας. Το κτίριο των παλιών δικαστηρίων- είπε- κατασκευάστηκε τα έτη 1896-98 σε σχέδια του Γιάννη Κόρδα. Λειτούργησε ως υποδιοικητήριο αλλά και ως φυλακές. Με πολλές φωτογραφίες της εποχές έδειξε το διπλανό κτίριο (σήμερα δεν υπάρχει) όπου ήταν το Δημαρχείο της πόλης. Οι Μύλοι Νικολετόπουλου κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 30 αφού το ακίνητο βγήκε σε δημοπρασία από το Λιμενικό Ταμείο. Το 1969- συνέχισε η κ. Αγγελούδη- η επιχείρηση χρεοκόπησε και το μεγάλο βιομηχανικό κτίριο «πέρασε» στην Εθνική Τράπεζα. Η έρευνα της έδειξε ότι το ρυμοτομικό της πόλης χαρακτηρίζει τον χώρο ως δικαστήριο πρώτη φορά το 1980. Η δε πρώτη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας προς την ίδια κατεύθυνση πάρθηκε το 1998. Η κ. Αγγελούδη δεν έκρυψε τη διαφωνία της για την κατεδάφιση των Μύλων αφού όπως είπε έπρεπε να προφυλαχτούν λόγω της ιστορίας τους και να μετατραπούν σε ένα σύγχρονο κτίριο που θα διευκολύνει την πόλη. Είπε επίσης ότι για τη λειτουργία νέων δικαστηρίων έπρεπε να αποφασιστεί η αξιοποίηση παλαιών καπναποθηκών. «Εύκολα κατεδαφίστηκαν οι Μύλοι αν και ήταν τοπόσημο της Καβάλας. Το παλιό δικαστήριο ρημάζει» είπε στο τέλος της ομιλίας της, ευχόμενη εμμέσως να μην κατεδαφιστεί κι αυτό.
Ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Παναγιωτόπουλος συνέδεσε την διαδικασία για την εξεύρεση οικοπέδου για το νέο δικαστήριο με την διεκδίκηση τότε Εφετείου. Όπως τόνισε έπρεπε γρήγορα να λυθεί το στεγαστικό ώστε αμέσως μετά να γίνει προσπάθεια για Εφετείο στην Καβάλα. Μίλησε για τις διαπραγματεύσεις με τους προέδρους της Εθνικής Τράπεζας, τον θετικό ρόλο του αιρετού Νομάρχη Γιάννη Καρατζιώτη. Θυμήθηκε την πρόταση το νέο δικαστήριο της Καβάλας να γίνει στο πάρκινγκ της Ροδόπης. Όπως έδειξε συμφωνούσε με εκείνη τη πρόταση που όμως άλλοι τοπικοί φορείς τότε απέρριψαν. Και ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος συμφώνησε ότι το παλιό δικαστήριο πρέπει να προστατευτεί από τις φθορές και να επαναχρησιμοποιηθεί.
Η εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Κυρίως δικηγόροι ήταν αυτοί που την παρακολούθησαν. Μεταξύ τους ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής, οι βουλευτές Κλειτσιώτης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Γ. Πασχαλίδης. Η κ. Τσανάκα, ο κ. Μαρκόπουλος, ο κ. Σιμιτσής, οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου Κεβρεκάκης και Γ. Κλειτσιώτης κτλ.