Dark Mode Light Mode
Χοροί του κόσμου 2013
Εκκρεμότητες της κοινωφελούς εργασίας
Σήμερα λαϊκή αγορά

Εκκρεμότητες της κοινωφελούς εργασίας

Το πρόγραμμα της Κοινωφελούς εργασίας επανέρχεται στη δημοσιότητα για δυο κυρίως λόγους. Πρώτα – πρώτα ο ενδιάμεσος φορέας ΠΝΟΗ, δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Οφείλει χρήματα σε 40 περίπου δικαιούχους που εργάζονταν μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο.

Δεύτερος και σοβαρότερος λόγος η κινητικότητα που υπάρχει σε επίπεδο υπουργείου εργασίας, οι πληροφορίες που έρχονται από αυτό, σύμφωνα με τις οποίες η κοινωφελής εργασία θα επαναληφθεί εντός του τρέχοντος έτους. Όπως έγινε γνωστό επιβεβαιώνονται παλαιότερες δηλώσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα με πρωτοβουλία του υπουργείου θα επαναληφθεί.

Η πολιτική και πρώτη ουσιαστική απόφαση έχει παρθεί, απομένει η δεύτερη και επίσης κρίσιμη, να βρεθούν χρήματα από τα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ.

Το υπουργείο εργασίας έχει απορροφήσει όλα τα χρήματα που προορίζονται για τέτοια προγράμματα, απηύθυνε ερώτηση στο υπουργείο οικονομικών. Το θέμα απασχόλησε τις συζητήσεις του κυρίου Στουρνάρα με την Τρόικα, η οποία συμφωνεί η κοινωφελής εργασία να επαναληφθεί άμεσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας να ανακοινωθεί το Φθινόπωρο. Τότε με την ανακοίνωση του νέου προγράμματος, θα μάθουμε τις αλλαγές, διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν, προκειμένου αυτό να είναι περισσότερο ευέλικτο.

Φημολογείται για παράδειγμα ότι δε θα υπάρχουν ενδιάμεσοι φορείς, αλλά οι άνεργοι θα απασχολούνται απευθείας μέσω του τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ΠΝΟΗ, Τηλέμαχος Βελισσαρίδης αναγνώρισε μιλώντας στην εφημερίδα μας, ότι 40 ωφελούμενοι του προγράμματος, που πάντως απολύθηκαν καθώς συμπλήρωσαν πέντε μήνες απασχόλησης το Μάρτιο του 2013, δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί. Σε κάθε έναν από αυτούς οφείλεται ποσό που πλησιάζει τα 1000 ευρώ.

Ο Τ. Βελισσαρίδης σπεύδει να μας προλάβει. Επιρρίπτει όλη την ευθύνη στην Αθήνα, όπου υπάρχει μπόλικη γραφειοκρατία, παρά το γεγονός ότι και τα χρήματα για την πληρωμή αυτών των ανθρώπων είναι εξασφαλισμένα.

Ειδικότερα είπε στην εφημερίδα τα εξής: «Φταίει όπως πάντα η γραφειοκρατία των υπηρεσιών. Εμείς έχουμε ετοιμάσει όλα τα προβλεπόμενα χαρτιά που απαιτούνται. Έχουνε ελεγχθεί και μας ειδοποίησαν ότι όλα είναι εντάξει και περιμένουμε την πληρωμή».

ΕΡ: Πόσοι άνθρωποι περιμένουν μαζί μ΄ εσάς;

ΑΠ: «Περίπου σαράντα είναι τα πρόσωπα που έχουμε εμείς σαν σύλλογος ΠΝΟΗ».

ΕΡ: Πότε έπαψαν να εργάζονται;

ΑΠ: «Τέλειωσαν την εργασία τους τέλος Μαρτίου».

ΕΡ: Πότε θα πληρωθούν;

ΑΠ: «Ελπίζουμε μέσα στο καλοκαίρι. Στις 10 Ιουλίου να έχει τελειώσει κι αυτή η εκκρεμότητα».

ΕΡ: Μήπως δεν υπάρχουνε χρήματα;

ΑΠ: «Όχι. Τα χρήματα υπάρχουν, απλά οι υπηρεσίες του δημοσίου, όπως πάντα λειτουργούν με το δικό τους τρόπο».

ΕΡ: Η «ΠΝΟΗ» έχει άλλες εκκρεμότητες μέσα από το πρόγραμμα κοινωφελής εργασία;

ΑΠ: «Όχι. Δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Χοροί του κόσμου 2013

Επόμενο άρθρο

Σήμερα λαϊκή αγορά