Τρεις έμπειροι συμπολίτες δικηγόροι, η Ευγενία Παπαναστασίου, ο Σωτήρης Αδαμαντίου και ο Χάρης Δαλκίτσης, έκαναν χθες το μεσημέρι στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας, το καθιερωμένο σεμινάριο. Απευθύνθηκαν σε νέους δικηγόρους – συναδέλφους τους, που την Κυριακή θα είναι επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών σε διάφορα εκλογικά τμήματα του νομού.
Κατά γενική ομολογία αυτές οι εκλογές είναι ευκολότερες σε σχέση με τις πρόσφατες εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες.
Η κα Παπαναστασίου Ευγενία μας μίλησε για τα καθήκοντα των επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών και για τις εκλογές γενικότερα, αναφέροντας τα εξής: «Όσον αφορά τις εκλογές είναι οι ίδιοι κανόνες που είχανε λάβει χώρα το Μάιο για την ανάδειξη των δημοτικων και περιφερειακών αρχών. Δεν έχει τίποτα παραπάνω. Το μοναδικό που έχει είναι ότι δεν εχουνε συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους αυτοί που συμπληρώνουν φέτος το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουνε χάσει το δικαίωμα. Ενδεχομένως να υπάρξει ένα πρόβλημα με τους διπλογραμμένους οι οποίοι ήταν στους προηγούμενους εκλογικούς καταλόγους. Θα το δούμε. Δεν έχουμε παραλάβει ακόμη το υλικό. Στους σάκους μας μέσα θα υπάρχει το υλικό».
ΕΡ: Γι΄ αυτές τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να πούμε ότι είναι εύκολες για τους προέδρους των εφορευτικών επιτροπών;
ΑΠ: «Θεωρητικά πάντα οι εκλογές είναι ένα δύσκολο μέρος για τον δικαστικό αντιπρόσωπο, Εφόσον όμως είναι προετοιμασμένος πλήρως όσο αφορά δηλαδή τη νομοθεσία μπορεί να τις διαχειριστεί πολύ ευκολότερα από τις προηγούμενες εκλογές για το λόγο ότι οι υποψήφιοι είναι πολύ περιορισμένος αριθμός, δεν είναι όπως στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που ήταν ένας μεγάλος αριθμός και στις καταχωρήσεις υπήρχε και το πρόβλημα το μεγάλο. Ναι είναι ευκολότερες από αυτή την άποψη».
ΕΡ: Άρα λοιπόν να κάνουμε μία ειδική πρόβλεψη… οι κάλπες κλείνουν στις 7.00 η ώρα, το αποτέλεσμα σ΄ ένα εκλογικό τμήμα για τα δεδομένα του Νομού Καβάλας, πότε να το περιμένουμε, για τα κόμματα και μετά για τους υποψήφιους βουλευτές, τους σταυρού;
ΑΠ.: «Ρόλο θα παίξει το θέμα της αποχή ή όχι από τη εκλογική διαδικασία. Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη αποχή, οπότε αν στα εκλογικά τμήματα υποθέσουμε τουλάχιστον για το Δήμο της Καβάλας, ότι οι ψηφοφόροι κυμαίνονται μεταξύ 400 και 500 ανθρώπων, γύρω στις 9.30 με 12.00 θα έχουνε βγει και οι συνδυασμοί – τα κόμματα – ακόμη και οι βουλευτές και μάλιστα περισσότερο βέβαια αναφέρομαι για συναδέλφους που είναι δικαστικοί αντιπρόσωποι οι οποίοι έχουνε μία ευχέρεια επειδή επανειλημμένως έχουνε ασκήσει αυτά τα καθήκοντα».
ΕΡ: Είναι πολλοί δικηγόροι ως επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών;
ΑΠ.: «Είναι γεγονός ότι και σ΄ αυτές τις εκλογές ο αριθμός των συναδέλφων δεν είναι μεγάλος αυτών που έχουνε διορισθεί».
ΕΡ: Σε λίγη ώρα θα κάνετε εδώ ένα σεμινάριο κατά κάποιο τρόπο σε νέους συναδέλφους που θα είναι επικεφαλής στα εκλογικά τμήματα. Συνήθως τι πράγματα τους λέτε;
ΑΠ: «Τους λέμε επί τροχάδην τη νομοθεσία την οποία βέβαια είναι υποχρεωμένη να την διαβάσουν. Το υλικό όπως σας είπα θα το παραλάβουνε Παρασκευή και Σάββατο. Διαδικαστικά περισσότερα θέματα τους λέμε. Για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του δικαστικού αντιπροσώπου που ουσιαστικά είναι και ουσία εκεί μέσα, για το αν θα συμβεί μία εκλογή να είναι αδιάβλητη, να είναι όπως πρέπει, να τηρηθούνε τα ωράρια, να τηρηθούνε τα πρακτικά, να τηρηθεί ουσιαστικά ο νόμος πρώτ΄ απ΄ όλα».
—