Με κείμενο που δημοσιεύσαμε στην Πρωινή την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάσαμε την εξέλιξη της λειτουργίας και της οργάνωσης του Βιοτεχνικού Πάρκου, το ενδιαφέρον δηλαδή του Επιμελητηρίου, να μπει μπροστά, να αναλάβει τη διαχείριση της Ανώνυμης εταιρίας «Βιοτεχνικό Πάρκο Α.Ε.». Φαίνεται ωστόσο ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν και άλλα σχετικά με το Βιοτεχνικό Πάρκο εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλές και σοβαρές εκκρεμότητες.
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση μετόχων, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Παπαδόπουλου, παρουσία του. Αποφασίστηκε από τους μετόχους, δηλαδή την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Επιμελητήριο και το Δήμο Καβάλας να ανατεθεί εκπόνηση μελέτης για την βιωσιμότητα του Βιοτεχνικού Πάρκου.
Τα οικονομικά δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση παρά το ότι 8 επαγγελματίες πληρώνουν κανονικά τα ενοίκια για τους χώρους που αγόρασαν. Οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν πληρώνουν, δεν έχουν προγραμματίσει την μεταφορά και την λειτουργία των επιχειρήσεών τους στο Βιοτεχνικό Πάρκο. Τέσσερις από τους οκτώ που πληρώνουν κανονικά τα χρήματα, υπόσχονται ότι θα εμφανιστούν στα οικόπεδα που αγόρασαν πολύ σύντομα. Ένας εξ αυτών λέει ότι θα αρχίσει να προετοιμάζει την μεταφορά του ακόμη και αυτή την εβδομάδα.
Παρόλα αυτά οικονομικά το Βιοτεχνικό Πάρκο δεν βγαίνει. Αντιμετωπίζει σοβαρά χρέη, με κυριότερο το δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο λόγω οικονομικής δυσκολίας δεν πληρώνει.
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρίας «Βιοτεχνικό Πάρκο Α.Ε.» δημιουργεί μεγάλη απροθυμία για την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς σε όσους έχουν προταθεί να μπουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, όλοι απάντησαν αρνητικά.
Μία υπάλληλο διαθέτει η εταιρία «Βιοτεχνικό Πάρκο Α.Ε.» η οποία είναι απλήρωτη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς η υπάλληλος όχι μόνο δεν πληρώνεται, αλλά κανείς δεν μπορεί να της υποσχεθεί πότε θα πληρωθεί. Σήμερα το Διοικητήριο, το μοναδικό κτήριο που υπάρχει στο Βιοτεχνικό Πάρκο, δεν έχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό για να μην τρέχουν τα έξοδα.
Όσο για το δάνειο στην Εθνική Τράπεζα, πρέπει να γίνει εκ νέου ρύθμιση αρκεί βέβαια να υπάρχουν έσοδα, ώστε η ρύθμιση που θα γίνει να μπορεί να τηρηθεί.
Με λίγα λόγια κάτι πρέπει να αλλάξει στην υπόθεση του Βιοτεχνικού Πάρκου, τόσο στην ουσία του, όσο και στην λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρίας. Σήμερα το Βιοτεχνικό Πάρκο δείχνει να αργοπεθαίνει. Οι μέτοχοι προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα στην υπόθεση, έχοντας ως ατού μια μελέτη που θα αποδεικνύει την βιωσιμότητα του Βιοτεχνικού Πάρκου. Υπήρχαν παλαιότερα αλλά και πρόσφατα σκέψεις, το Βιοτεχνικό Πάρκο να διαλυθεί ως Ανώνυμη Εταιρία. Κι αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς το έργο υλοποιήθηκε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οποιαδήποτε κατάργηση του φορέα σημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα χρήματα που πήρε για την κατασκευή των υποδομών και του κτηρίου Διοίκησης.
Εξελίξεις όλοι βιάζονται για να υπάρξουν, η Περιφέρεια ανέλαβε να αναθέσει σε ειδικό επιστήμονα την μελέτη βιωσιμότητας. Όταν αυτή εκπονηθεί και κατατεθεί τότε θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο βήμα από τους μετόχους. Δεν αποκλείεται να γίνει συνάντηση του Γιώργου Παυλίδη με τον Άγγελο Τσατσούλη, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση του Επιμελητηρίου, να μπει αυτό μπροστά και να αναλάβει τη διαχείριση της Ανώνυμης Εταιρίας.