Μιλώντας σε εργαζόμενους των πετρελαίων της Καβάλα Oil, την περασμένη Παρασκευή, ο επικεφαλής της Ενεργειακής Αιγαίου Μαθιός Ρήγας, άνοιξε πάλι τη συζήτηση σχετικά με τα νέα κοιτάσματα στην χώρα και τις αιτήσεις που έχει κάνει να συμμετέχει στις έρευνες γι΄ αυτά, η εταιρία που δραστηριοποιείται στην Καβάλα.
Ο τύπος των Αθηνών επανήλθε στο θέμα, γράφοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας, για το Ιόνιο, το Κατάκολο κ.λ.π. Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» αναφέρεται συγκεκριμένα και στην Ενεργειακή Αιγαίου, ότι έχει πολλές πιθανότητες να πάρει κάποιες ή όλες από αυτές τις δουλειές. Αναλυτικά:
Μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται να ανακοινωθούν οι κοινοπραξίες – ανάδοχοι που θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο σε τρεις περιοχές μετά το καλοκαίρι: στην περιοχή των Ιωαννίνων, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς κονταροχτυπιούνται δύο εταιρείες για καθεμία από τις τρεις περιοχές για τις οποίες, συνολικά, υπολογίζεται ότι μπορεί να «κρύβουν» έως και 250-300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Ειδικά για τον Πατραϊκό Κόλπο, αναμένεται σκληρή μάχη, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δοθεί παλαιότερα από τον πρώην υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, υπολογίζεται ότι στον Πατραϊκό Κόλπο μπορεί να υπάρχει μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου, έως και 200 εκατ. βαρελιών.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πλέον ελπιδοφόρες περιοχές είναι ο Πατραϊκός Κόλπος και τα Ιωάννινα. Στα Ιωάννινα υπολογίζεται ότι μπορεί να υπάρχει κοίτασμα 50-80 εκατ. βαρελιών, ενώ μικρότερες ποσότητες υπολογίζονται για το Κατάκολο, παρά τα ευρήματα σε μεθάνιο στα νερά της περιοχής, καθώς γίνεται λόγος για 4-5 εκατ. βαρέλια. Δύο κοινοπραξίες αντιπαρατίθενται για καθεμία από τις τρεις αυτές περιοχές, ενώ μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε διαφορετικές κοινοπραξίες και δύο ελληνικές εταιρείες, δηλαδή τα ΕΛ.ΠΕ και η Energean Oil. Η τελική λίστα των διεκδικητών δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά η διαδικασία δεν το επιτρέπει, κι έτσι θα ανακοινωθούν μόνο τα ονόματα των αναδόχων στο τέλος της διαδικασίας, μαζί φυσικά με τα οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας. Οι εκτιμήσεις για τα πιθανά κοιτάσματα είναι συντηρητικές, με βάση την πάγια πρακτική των Ελλήνων ερευνητών γεωλόγων, οι οποίοι προτιμούν να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία στα χέρια τους ύστερα από γεωτρήσεις. Ωστόσο οι Ελληνες γεωλόγοι γνωρίζουν από παλιά τις συγκεκριμένες περιοχές και υπάρχει πλούσιο ερευνητικό παρελθόν, το οποίο όμως δεν απέδωσε καρπούς, καθώς οι τεχνολογίες και τα μέσα ήταν περιορισμένα και οι γεωτρήσεις δεν μπορούσαν να γίνουν σε μεγάλα βάθη όπως σήμερα, ή εμπόδια, όπως ιδιαίτερα συμπαγή πετρώματα σε σημεία παλαιών γεωτρήσεων, υποχρέωναν σε εγκατάλειψη των εργασιών.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης για το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων, όπως και για τη συντηρητική προσέγγιση των ερευνητών, ειδικοί υπενθυμίζουν ότι το κοίτασμα στον κόλπο της Καβάλας, που υπολογιζόταν αρχικά ότι έκρυβε 50 εκατ. βαρέλια, απέδωσε μέχρι σήμερα 120 εκατ. βαρέλια και εξακολουθεί να παραμένει ελπιδοφόρο, κρίνοντας από τη σύμβαση που υπέγραψε το Δημόσιο με την Kavala Oil και τη διάθεση της εταιρείας να επενδύσει 120 εκατ. δολάρια για να εξορύξει πετρέλαιο σε νέες περιοχές του κόλπου, οι οποίες υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσουν περί τα 20 εκατ. βαρέλια. (Πηγή Ελευθεροτυπία)