Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας ήταν ο οικοδεσπότης. Συνεργάστηκε με τον Πανελλήνιο, πραγματοποίησαν χθες στη Μεγάλη Λέσχη ενημερωτική ημερίδα.
Απευθύνονταν σε όλους τους φαρμακοποιούς από τις Σέρρες ως τον Έβρο. Με αυτήν την ευκαιρία συνομιλήσαμε με την πρόεδρο Σίσυ Ρακιτζή. Μιλήσαμε και για τα εμβόλια. Αμέσως μας εξήγησε ότι οι πολίτες πρόθυμα εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης, όχι με την ίδια ευκολία για τον κορωνοϊό. Μας ενημέρωσε επίσης ότι από τον Σεπτέμβρη τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα γίνονται και στα φαρμακεία.
Η συνέντευξη
Ερ: Εμβολιαζόμαστε οι Καβαλιώτες; Covid και όχι μόνο…
Απ: Ναι, εμβολιαζόμαστε. Κι εννοώ το αντιγριπικό εμβόλιο. Έγινε ο εμβολιασμός που προβλεπότανε στη χώρα μας και μάλιστα φάνηκε αυτό στην κοινωνία μας. Στον εμβολιασμό για τον Covid υπήρχαν άλλοι παράγοντες και άλλοι παράμετροι. Υπήρξε αυτό το πρόβλημα της άρνησης Και κακώς έγινε, γιατί όπως γνωρίζουμε οι ειδήμονες πρέπει να πούνε τι ακριβώς πρέπει να γίνει στο κάθε εμβολιασμό. Ή στο κάθε πρόβλημα εμβολιασμού. Είναι ορισμένα πράγματα βασικά, τα οποία τα ξέρουν μόνο οι επιστήμονες. Δεν μπορεί ο καθένας να παρασύρει ένα σωρό κόσμο από πίσω μας, συμπολίτες μας αν θέλετε. Εννοείται ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης το έκαναν με μεγαλύτερη ευκολία οι Καβαλιώτες σε σχέση μ’ αυτό του Covid. Έχει εγκριθεί ο νόμος και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Έτσι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα γίνονται από τον Σεπτέμβριο και από τα φαρμακεία, θα γίνονται και από τις δημόσιες δομές. Θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτό και θεωρούμε ότι οι συμπολίτες μας έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο φαρμακοποιό τους από το να πάνε απρόσωπα σε μια δομή δημόσια για να κάνουν το εμβόλιο τους. Η ένταξη των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας έχει πάρει έκταση και συνεχίζει να παίρνει. Θα γίνουμε κάτι σαν μικρά ιατρεία. Γι’ αυτό και ακολουθούμε το πρόγραμμα συνεργασιών, συστεγάσεων το οποίο είναι καλό να το καταφέρουμε, να το πετύχουμε και να γίνουμε μικρές μονάδες. Προκειμένου να προλάβουμε άλλες καταστάσεις αλλά και να εξυπηρετούμε το κοινό πολύ καλύτερα απ` ότι εξυπηρετούνται από ένα μικρό φαρμακείο.
Ερ: Η καθημερινότητα σας πως είναι το καλοκαίρι; Πως θα είναι το καλοκαίρι; Εύκολο ή δύσκολο όπως πέρσι;
Απ: Είναι δύσκολο γιατί κυκλοφορούν αρκετοί ξένοι. Έχει τουρισμό η πόλη ήδη. Πρέπει να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι αυτοί. Φανταστείτε ότι έρχονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν τα φάρμακα τους με ένα εμπορικό σκεύασμα του τόπου τους. Πρέπει να βρούμε το αντίστοιχο φάρμακο που υπάρχει στη χώρα μας για να τους εξυπηρετήσουμε. Είναι εκπαιδευμένοι όλοι και παίρνουνε τα προληπτικά τους χάπια και για τον ήλιο και για την αλλεργία και το αντιηλιακό τους από τα φαρμακεία. Δύσκολα παίρνουν εκτός φαρμακείου αντιηλιακό γιατί το θεωρούν φάρμακο. Το αντιηλιακό δεν είναι τυχαίο. Ενημερώνει τον ασθενή και είναι κάτι που άπτεται της υγείας, άπτεται του μελανώματος, του καρκίνου του δέρματος και άπτεται γενικότερα κατά της ηλιοφάνειας που κάνει κακό.