Dark Mode Light Mode

Ενέκριναν κατά πλειοψηφία – Τη δανειοδότηση 3.000.000 ευρώ για το δήμο Καβάλας

Δεν υπάρχει άλλη χρηματοδοτική δυνατότητα για έργα οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεων, πεζοδρομήσεων, αναπλάσεων πλατειών και φωτισμού του δήμου Καβάλας πέρα από τη δανειοδότηση, αφού το ΕΣΠΑ δεν αναγνωρίζει παρόμοιες δράσεις. Αυτό επεσήμανε ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής στη διάρκεια της συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου όταν το σώμα κλήθηκε να συζητήσει την έγκριση ή μη συνομολόγησης δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Κακόπιστη δήλωσε η Δήμητρα Τσανάκα σημειώνοντας ότι δεν πείσθηκε από την εισήγηση του Δημάρχου ειδικά τρεις μόλις μήνες προ των εκλογών, συμπλήρωσε δε ότι είναι τελείως αρνητική εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια καθαρά προεκλογική κίνηση. Ο Στάθης Εριφυλλίδης θυμήθηκε έργα όπως το πάρκινγκ της Ροδόπης και αναγκαίες προσλήψεις που πάγωσαν λόγω προεκλογικών περιόδων, προκειμένου να μη δεσμευθεί η επόμενη διοίκηση. Αφήστε το θέμα του δανείου σήμερα κι επιστρέψτε στις 26 Μαΐου να το ξανασυζητήσουμε και να εγκρίνουμε τη δανειακή σύμβαση, πρότεινε ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ, διευκρινίζοντας ότι εάν η διοίκηση επιμείνει τότε εκείνος θα είναι αρνητικός κι επιπλέον ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Η αλήθεια στους δημότες ζήτησε να ειπωθεί ο Άρης Βέρρος για τη χρηματοδότηση των δήμων όπως αυτή έχει καταντήσει από την κεντρική διοίκηση, ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμπαράταξη Πολιτών ήταν αρνητική έναντι της εισηγήσεως. Ο Δήμος Ζαχαριάδης συμπέρανε ότι εξαναγκάζονται οι πολίτες για δεύτερη φορά να πληρώσουν έργα, εκφράζοντας φυσικά την αντίθεσή του στη δανειοδότηση. Ύποπτος είναι ο χρόνος που ζητείται η έγκριση του δανείου σύμφωνα με την άποψη του Βαγγέλη Παππά, έστω κι αν η ζωή δε μπορεί να σταματήσει λόγω των μνημονίων. Ο κ. Παππάς συμφώνησε με τον κ. Εριφυλλίδη προτείνοντας στη διοίκηση να επαναφέρει το θέμα προς έγκριση στις 26/5/2014.

Ο Δήμαρχος δήλωσε πως κατανοεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την προεκλογική καχυποψία, επιδεικνύοντας το ΦΕΚ βάσει του οποίου το Ταμείο Παρακαταθηκών δύναται να δανειοδοτήσει τους ΟΤΑ, με ημερομηνία Δεκεμβρίου 2013. Συμπλήρωσε επίσης ότι η δανειακή σύμβαση θα υπογραφεί από τον επόμενο Δήμαρχο Καβάλας λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε, η πρόταση της διοικήσεως εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κι έτσι θα δρομολογηθεί συνομολόγηση δανείου ύψους 3.000.000 ευρώ.

 

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Σύμφωνα με την εισήγηση της διοικήσεως το δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συνομολόγηση δανείου ύψους είτε τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000), είτε πέντε εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να πραγματοποιήσει έργα βελτίωσης του υφιστάμενου οδικού δικτύου εντός των διοικητικών του ορίων και πιο συγκεκριμένα έργα οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεων, πεζοδρομήσεων, αναπλάσεων πλατειών και δημοτικού φωτισμού.

Η κατάρτιση των όρων για τη συνομολόγηση του δανείου περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1. Η διάρκεια εξόφλησης του δανείου θα είναι μέχρι 300 μήνες από τη σύναψή του.

2. Οι καταβαλλόμενες δόσεις θα είναι τουλάχιστο τριμηνιαίες.

3. Το επιτόκιο χορήγησης θα μπορεί να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο, να μετατρέπεται, οι δε τυχόν μετ’ αυτού εισπραττόμενες προμήθειες και οι τυχόν υποχρεωτικά επιβαλλόμενες μετ’ αυτού εισφορές (Ν. 128/75) θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρονται στην προσφορά και στη δανειακή σύμβαση. Το επιτόκιο του δανείου αν θα είναι κυμαινόμενο θα βασίζεται στο εκάστοτε ισχύον Ελάχιστο Επιτόκιο Δανείων.

4. Σε περίπτωση δανεισμού από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα η ελάχιστη περίοδος χάριτος, με την παρέλευση της οποίας θα καταβληθεί η 1η τοκοχρεωλυτική δόση, θα είναι δώδεκα (12) μήνες. Ειδικά για δάνεια με σκοπό την εκτέλεση έργου η τυχόν χορηγούμενη περίοδος χάριτος δεν μπορεί να υπερβαίνει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο αυτού που προβλέπεται για την αποπεράτωση του έργου, το οποίο μπορεί να παραταθεί για ένα (1) ακόμη έτος, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το έργο.

5. Το κάθε φορά υπόλοιπο του δανείου θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό μόνο σε περίπτωση μη καταβολής τριών (3) συνεχόμενων δόσεων του δανείου. Ουδεμία άλλη συνέπεια θα επέρχεται σε βάρος του Δήμου.

6. Θα επιτρέπεται η πρόωρη μερική ή ολική αποπληρωμή του δανείου χωρίς συνέπειες.

7. Οι ασφάλειες – εγγυήσεις προς διασφάλιση της αποπληρωμής του δανείου θα είναι οι προβλεπόμενες από το άρθρο 176 παρ. 5 του Ν. 3463/2006 όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν

8. Δεν θα προβλέπονται ποινικές ρήτρες σε βάρος του Δήμου ούτε θα περιέχονται στη δανειακή σύμβαση όροι που έχουν κριθεί από τη νομολογία του δικαστηρίου παράνομοι και καταχρηστικοί.

9. Το ποσό της μηνιαίας τοκοχρεωλυτικής δόσης δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

Εγκρίθηκαν τα 8μηνα - Προσλήψεις του δήμου Καβάλας μέσω ΑΣΕΠ

Επόμενο άρθρο

Το αίτημα για την προσφορά Σώρρα - Θα εξετασθεί από ειδική επιτροπή του δήμου