Μία ακόμη από τις ατελείωτες ενημερώσεις για το πρόβλημα των πλημμυρισμένων Τεναγών έγινε το βράδυ της Παρασκευής στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, χωρίς στο τέλος να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Στην αίθουσα βρέθηκε ο πρόεδρος των αγροτών Θέμης Καλπακίδης που εξήγησε ότι προσπάθειες καταβάλλονται μεν διαδοχικά, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί οριστική λύση. Οι παρεμβάσεις γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μην αντιμετωπίζεται συνολικά.
Ο κάμπος δέχεται διαρκώς νερά που στραγγίζουν από τα γύρω υψώματα κι άρα απαιτούνται περιφερειακά έργα που θα ανακόπτουν τη ροή των νερών προς την κεντρική τάφρο. Αμέτρητες επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί σε υπουργικά γραφεία για το θέμα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα. Υπάρχει δυνατότητα εκπόνησης μελέτης και δρομολόγησης έργων για τη σταδιακή λύση φαίνεται όμως ότι επικρατεί σύγχυση αναφορικά με το πώς και από ποιους θα χρηματοδοτηθούν οι εργασίες.
Οι αγρότες έχουν κάνει τις δικές τους κινήσεις κι έχουν εντοπίσει ενέργειες που μπορούν να προγραμματισθούν, άρα είναι σε θέση να κατευθύνουν τους φορείς προς την ορθή κατεύθυνση. Έως και απαξίωση της περιοχής και του θέματος έχουν διαπιστώσει οι αγρότες γι’ αυτό και την Παρασκευή αναρωτήθηκαν εάν πραγματικά υπάρχει η βούληση για την οριστική λύση.
Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΩΤΑΪΔΗ
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων Λευτέρης Κωταϊδης, που επεσήμανε ότι πρωτίστως θα πρέπει να γίνει κατανοητό το πρόβλημα ώστε έπειτα να εξευρεθεί η λύση του. Το θέμα των Τεναγών απαιτεί διαρκή παρακολούθηση. Η έξοδος των νερών από την πλευρά της Καβάλας έχει σμικρυνθεί στη διάρκεια των περασμένων ξηρών ετών και τώρα επιβάλλεται η έξοδος να επανέλθει στα αρχικά πενήντα μέτρα. Ο κ. Κωταϊδης συμπλήρωσε ότι απαιτείται συντονισμός δήμων, αντιπεριφερειών, περιφερειών, διαφορετικά τα έργα κάποιου θα ακυρώνουν τις εργασίες του προηγούμενου.
Με μικρές παρεμβάσεις είναι δυνατόν να ενισχυθούν τα αποστραγγιστικά κανάλια και το πρόβλημα να εξομαλυνθεί. Ο κ. Κωταϊδης πρότεινε την ανάληψη του καθήκοντος από κάποιο άτομο που θα είναι διαρκώς ενημερωμένο για όλες τις νέες εξελίξεις, ώστε να τη σειρά του να ενημερώνει και τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΤΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΕ
Προσκεκλημένος στη συνεδρίαση ήταν και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης, που θύμισε ότι στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών της προεδρίας του αμέτρητες ήταν οι θεματικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για τα Τενάγη. Η λύση του προβλήματος ξεπερνά τις μεμονωμένες ενέργειες ενός δήμου ή μιας αντιπεριφέρειας κι άρα επιβάλλεται η άσκηση πολιτικής πίεσης στην περιφέρεια και στα υπουργεία για τη σύσταση ενός αρμόδιου φορέα.
Όλο το αποστραγγιστικό δίκτυο λειτουργεί βάσει υψομετρικής διαφοράς, εξήγησε ο κ. Μυστακίδης. Έως το 2020 υπολογίζεται ότι η απώλεια εισοδήματος θα ανέρθει σε εκατομμύρια ευρώ λόγω των πλημμυρών, σύμφωνα με προμελέτη που είχε εκπονηθεί το 2014. Επομένως, επιβεβλημένη είναι η ανάγκη για άμεσες ενέργειες που όμως θα βασίζονται στο συντονισμών όσων περιοχών πλήττονται από το πρόβλημα.
Το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Δημήτρης Κυριαζίδης που ομολόγησε ότι ο φορέας δε διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις για το θέμα των Τεναγών. Το πεδίο όμως είναι ένας πολύτιμος φυσικός πλούτος για την περιοχή κι επομένως θα πρέπει να διαφυλαχθεί ακόμη και σε εθνικό επίπεδο. Η ίδρυση φορέα διαχείρισης αποκλειστικά για τα Τενάγη και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων ήταν το συμπέρασμα και του κ. Κυριαζίδη. Η τελευταία μελέτη είχε εκπονηθεί το 2001 από τον κ. Πανώρα κι έκτοτε οι συνθήκες έχουν αλλάξει ραγδαία, επομένως πρέπει να υπάρξει κι επικαιροποίηση των στοιχείων. Απαραίτητο είναι κι ένα διαχειριστικό σχέδιο βάσει του οποίου να συντονίζονται όλοι οι αρμόδιοι.
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΔΗΛΩΣΑΝ
Ο Κωστής Σιμιτσής ομολόγησε ότι δεν είναι ειδικός για το θέμα αλλά λόγω πρότερης προσωπική εμπειρίας αντιλήφθηκε ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό κι έπειτα τεχνικό. Ο δήμος εξαιτίας της αμεσότητάς του με τους πολίτες είναι εκείνος που θα πρέπει να κινητοποιήσει τους υπερκείμενους πολιτικούς φορείς. Επιβεβλημένη είναι η δημιουργία ενός ενιαίου συλλογικού φορέα διαχείρισης της λεκάνης των Τεναγών ύστερα από κατάργηση των μικρών ΤΟΕΒ, αποφάνθηκε ο κ. Σιμιτσής.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος που ως πρώην περιφερειακός σύμβουλος είχε ασχοληθεί με το διαχρονικό πρόβλημα των Τεναγών, τόνισε ότι η διαχείριση θα πρέπει να εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο κ. Παπαδόπουλος συμφώνησε στη δημιουργία συλλογικού φορέα διαχείρισης, ενώ πρότεινε την επεξεργασία νέου μοντέλου αποστράγγισης των υδάτων, καθώς και τη λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων.
Ο Βαγγέλης Παππάς εκτίμησε ότι σήμερα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να απαιτηθεί η εκτέλεση ενός έργου που θα δώσει οριστική λύση. Ο κ. Παππάς διαχώρισε την ανακούφιση των αγροτών που απαιτείται άμεσα φέτος από τη δρομολόγηση ενός μεγάλου έργου εθνικής σημασίας για τη διαχείριση των Τεναγών.
Ο Άρης Βέρρος δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και διόλου εύκολο στην επίλυσή του. Σήμερα όμως η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις σε ανάλογα προβλήματα, αρκεί να εξασφαλισθεί και η πολιτική βούληση. Λύση θα δοθεί μέσω μελέτης διαχείρισης των υδάτων ενώ τα έργα θα πρέπει να εκτελεστούν σε διάφορες φάσεις, έως την οριστική τακτοποίηση του ζητήματος.
Ο Χρήστος Ποτόλιας δήλωσε πλέον μπουχτισμένος από τις συσκέψεις που εδώ και χρόνια παρακολουθεί με θέμα τα Τενάγη. Όλες αυτές οι συσκέψεις όμως μάλλον ως κοροϊδία εις βάρος των αγροτών θα πρέπει να θεωρούνται. Η αντιμετώπιση του προβλήματος πάντως αφορά στο κεντρικό κράτος και όχι στους δήμους. Άρα θα πρέπει να συσταθεί ένας κρατικός – διαπεριφερειακός φορέας που θα μελετήσει συνολικά το ζήτημα διαχείρισης των υδάτων. Άμεσες αποζημιώσεις για τις ζημιές των χωραφιών θα πρέπει επίσης να ζητηθούν υπέρ των αγροτών, κατά την άποψη του κ. Ποτόλια.
Στις 21:20 έληξε η συνεδρίαση και στην επισήμανση του Μάκη Παπαδόπουλου ότι το σώμα δε θα έπρεπε να αποσυρθεί πριν λάβει κάποια συγκεκριμένη απόφαση και πριν ορίσει κάποιο μέλος της διοικήσεως ώστε να δρομολογηθεί η σύσταση του φορέα, το προεδρείο απάντησε ότι το θέμα συζητήθηκε απλά και μόνο σε ενημερωτικό επίπεδο.