Dark Mode Light Mode

Ενημέρωση για τη ΒΦΛ – Στη συνεδρίαση του Δ/Σ παραβρέθηκε ο Γ. Τσάρας

Μια πλήρη ενημέρωση για την πορεία της ΒΦΛ θέλησε να λάβει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας κι έτσι στη μεσημβρινή συνεδρίαση της Πέμπτης κάλεσε το σωματείο εργαζομένων αλλά και τον εκπρόσωπο της διοικήσεως Γιάννη Τζάρα. Ο λόγος δόθηκε πρώτιστα στον κ. Τσάρα προκειμένου να αναφερθεί στο ιστορικό της κρίσεως την οποία αντιμετώπισε η εταιρεία από το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Ο εκπρόσωπος της διοικήσεως ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν τη ΒΦΛ στο πρόβλημα ρευστότητας, στις δυσκολίες συναλλαγών με τις τράπεζες, αλλά και στις έριδες με τη ΔΕΠΑ από όπου το εργοστάσιο προμηθεύεται το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη. 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως πρέπει να καταβάλλει η εταιρεία στη ΔΕΠΑ, σημείωσε ο κ. Τσάρας, ώστε η προμήθεια με αέριο να εξελίσσεται απρόσκοπτα.

Αρκετές είναι οι εταιρείες που προμηθεύονται από τη ΔΕΠΑ φυσικό αέριο και κατά τα λεγόμενα του κ. Τσάρα, όλες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Οι υψηλότερες τιμές που χρεώνει η ΔΕΠΑ είναι ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος, εξαιτίας του οποίου γεννώνται διαρκώς νέα προβλήματα. Οι ρυθμίσεις που επιχειρήθηκαν ώστε να εξοφληθεί το χρέος προς τη ΔΕΠΑ δυστυχώς δε λειτούργησαν, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις εκδηλώθηκαν ακόμη και από πολιτικούς παράγοντες προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης της καταστάσεως δεν ευοδώθηκαν.

Παρά την κρίση που προσφάτως βίωσε η εταιρεία και το εργοστάσιο, εδώ και δέκα ημέρες αποκαταστάθηκε η παροχή του φυσικού αερίου. Έως τη Δευτέρα η ΒΦΛ θα πρέπει να καταθέσει ποσό δύο εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε ο κ. Τσάρας, συμπληρώνοντας την αισιοδοξία του για την πορεία έως το τέλος της χρονιάς. Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται σε συμφωνία με δύο εταιρείες για την πώληση προϊόντων, τα έσοδα των οποίων θα προσφέρουν οικονομική ανάσα στο εργοστάσιο. 9 – 10 εκατομμύρια ανά έτος θα πρέπει να καταβάλλει η ΒΦΛ ως τοκοχρεολύσια κι αυτό σημαίνει πως η διοίκηση θα πρέπει να ακολουθήσει πολύ σφιχτή οικονομική πολιτική. Σε συνεννόηση εργαζομένων και τοπικών φορέων και με δεδομένη τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, όλοι ευελπιστούν ότι η ΒΦΛ θα συνεχίσει να λειτουργεί. Πάντως η δικαστική υπόθεση του κ. Λαυρεντιάδη έχει πάψει πλέον να προκαλεί κωλύματα στην επιχείρηση.

 

ΝΑ ΣΚΥΨΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ακόλουθα, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Γιώργος Τσιμενίδης, που ευχαρίστησε το σώμα και πάλι για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει. Μίλησε για την ανασφάλεια που επικρατεί στις τάξεις του προσωπικού στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και η διοικούντες θα πρέπει να παραμένουν ικανοποιημένοι, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή πορεία μιας εταιρείας. Οι δύσκολες στιγμές και τα προβλήματα ρευστότητας όμως προκαλούν τη διαρκή αβεβαιότητα. Οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν με ακρίβεια ποιος είναι ο μέτοχος, αλλά όποιος κι αν είναι δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, ανέφερε ο κ. Τσιμενίδης. Στα καλέσματα των εργαζομένων για στήριξη, οι κυβερνώντες του παρελθόντος και του παρόντος, επικαλούνταν το γεγονός ότι η εταιρεία ήταν ιδιωτική. Επιχείρημα που κατέρριψε ο κ. Τσιμενίδης, χαρακτηρίζοντας τη ΒΦΛ ως εταιρεία κοινής ωφέλειας.

Λύση προσωρινή μπορεί να είχε δοθεί, αλλά κατά τον πρόεδρο του σωματείου, τα προβλήματα δε λύθηκαν. Εμείς θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, επεσήμανε ο κ. Τσιμενίδης, κάνοντας αναδρομή στα υπερκέρδη του πρόσφατου παρελθόντος και στο αιφνίδιο πρόβλημα ρευστότητας που ανέκυψε. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί δεν θα καλυφθούν κι άρα το πρόβλημα θα παραμείνει. Ο κ. Τσιμενίδης κάλεσε την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από την εταιρεία και να τη στηρίξει, ως οφείλει. Όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση κι αναμένουν την υποστήριξη ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Καλλιοντζής εκτίμησε ότι η παρουσία του κ. Τσάρα στη συνεδρίαση ήταν μια ευκαιρία, ώστε να τεθούν κι ερωτήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα σχετικά με τις εκπομπές ρύπων και την αποκατάσταση τμημάτων των εγκαταστάσεων, όπως είχε προβλεφθεί. Δίπλα στους εργαζόμενους τάχθηκε ο κ. Καλλιοντζής, υπενθυμίζοντας ότι οι πάντες στήριζαν και στηρίζουν το προσωπικό ανταποκρινόμενοι στα όποια αγωνιστικά καλέσματα.

Ο Άρης Βέρρος ρώτησε τον κ. Τσάρα για το κατά πόσο θα τηρηθεί η συμφωνία με τη ΔΕΠΑ ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του λουκέτο. Ο Δήμος Ζαχαριάδης ρώτησε ευθέως ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου.

Ο κ. Τσάρας απάντησε ότι το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που ακολουθεί η εταιρεία έχει την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ανά 6μηνο ελέγχεται το εργοστάσιο από την αρχή ατομικής ενέργειας, ενώ τα νερά των εγκαταστάσεων δεν απορρέουν πλέον στη θάλασσα. Όλες οι μετρήσεις δίνουν αποτελέσματα κάτω των επιτρεπτών ορίων αλλά οι εργαζόμενοι στοχεύουν στη μηδενική εκπομπή. Κανένα πρόβλημα στο περιβάλλον δεν προκαλεί επί του παρόντος ο φωσφογύψος. Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο εκπρόσωπος της διοικήσεως σημείωσε ότι θα επιχειρηθεί να τηρηθεί κατά γράμμα, αλλά εγγύηση επ’ αυτού δεν υπάρχει. Αν δεν επιβαλλόταν ο ειδικός φόρος από την κυβέρνηση, θύμισε ο κ. Τσιμενίδης, ίσως η κατάσταση της εταιρείας να μην είχε φτάσει σε τραγικό σημείο.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για τον μέτοχο της εταιρείας, δήλωσε ο κ. Τσάρας, που αναφέρθηκε πρώτα στον κ. Κυριακίδη, στο γκρουπ που διαδέχθηκε και ακόλουθα στον όμιλο Λαυρεντιάδη. Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής τόνισε πως όλοι ενδιαφέρονται για την επιβίωση της ΒΦΛ και εξήρε τις προσπάθειες που εκδηλώθηκαν προκειμένου να αποτραπεί το λουκέτο. Ωστόσο το καθεστώς ασάφειας και αβεβαιότητας θα πρέπει να παύσει, διαφορετικά οι κρίσεις θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται και στο μέλλον. Εάν η ΔΕΠΑ ιδιωτικοποιηθεί διόλου απίθανο ο νέος ιδιοκτήτης να είναι πιο ευέλικτος σε επίπεδο συμφωνίας, εν αντιθέσει με την αναλγησία που παρατηρείται σήμερα εκ μέρους της κυβέρνησης. Η κρίση καταντά κουραστική και οι πάντες προσδοκούν σε μία λαμπρή προοπτική, ανάλογη με εκείνη που είχε υποσχεθεί όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κ. Λευρεντιάδης. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Τσάρα να μεταφέρει στο μετοχικό σχήμα την αγωνία της τοπικής κοινωνίας και των αγροτών όλη της χώρας για το βιώσιμο μέλλον της ΒΦΛ.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Σε απεργία οι παίκτες του Ορφέα Ελευθερούπολης

Επόμενο άρθρο

Βαριά καμπάνα σε Εν Ντιαγιέ που αντιμετωπίζει πρόβλημα στους προσαγωγούς