Dark Mode Light Mode

Εν αναμονή νέων σχετικά με τη γεώτρηση στον Πρίνο

Η εβδομάδα που έρχεται είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ενεργειακή Αιγαίου και την Καβάλα Oil. Θα υπάρξουν νέα σχετικά με την εξέλιξη γεώτρησης στα παλιά κοιτάσματα του Πρίνου, γεώτρηση που φτάνει σιγά στην ολοκλήρωσή της, είναι γεώτρηση παραγωγική. Το αργότερο μέχρι το προσεχές σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου θα έχει ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα αυτής της γεώτρησης.Οι πρώτες πληροφορίες είναι ενθαρρυντικές, δηλαδή θα καταφέρουν να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή, με αυτόν τον τρόπο.

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθούν από την Ενεργειακή Αιγαίου τα αποτελέσματα μιας άτυπης διαγωνιστικής διαδικασίας, σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού. Όλα ξεκίνησαν όταν η Ενεργειακή Αιγαίου διέκοψε τη συνεργασία της με την εταιρία «Δήμητρα». Οι εργαζόμενοι αυτής της εταιρίας δούλεψαν στα πετρέλαια τελευταία φορά χθες. Από σήμερα 1 Νοεμβρίου δεν υφίσταται η συνεργασία της Ενεργειακής με τη «Δήμητρα».

Η Ενεργειακή ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 14 άτομα προσωπικό, εξηγώντας από την πρώτη στιγμή ότι έχουν μία προτεραιότητα οι παλιοί εργαζόμενοι της «Δήμητρας».

Την ερχόμενη εβδομάδα θ΄ ανακοινωθεί ποιοι θα είναι οι 14 νέοι εργαζόμενοι στην Ενεργειακή Αιγαίου, με το ενδιαφέρον να υπάρχει στο σημείο, αν θα επιλεγούν και πόσοι παλιοί εργαζόμενοι, προερχόμενοι από τη «Δήμητρα», ή αν θα είναι οι νέοι εργαζόμενοι της Ενεργειακής όλοι καινούριοι. Προβλέψεις δε μπορούν να γίνουν. Πάντως τα στελέχη της Ενεργειακής Αιγαίου υποστηρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό, αυτοί που θα επιλεγούν για να εργασθούν, θα είναι όσοι εργάζονταν ήδη στα πετρέλαια, μέσω της εργολαβικής εταιρίας του κ. Δρόσου.

Σχετικά με τη συμφωνία της Ενεργειακής Αιγαίου με την εταιρία Ocean Rig η ιστοσελίδα energy press, ανήρτησε χθες κείμενο, όπου διατύπωσε συγκεκριμένη εκτίμηση, για το πώς από τη συνεργασία τους θα βοηθηθούν κι οι δύο εταιρίες. Ένα απόσπασμα του κειμένου είναι το εξής:

 

Το deal που ανακοινώθηκε χθες και αφορά στη συνεργασία της μοναδικής εν Ελλάδι εταιρείας με δραστηριότητα στο upstream (παραγωγή πετρελαίου) της Energean Oil & Gas υπό το Μαθιό Ρήγα, με την Ocean Rig του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, δημιουργεί νέα δεδομένα για τις δύο εταιρείες και όχι μόνο. Η μεν Energean αποκτά «διαβατήριο» για τα κοιτάσματα σε βαθιά νερά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις έρευνες σε Ελλάδα, Ανατολική Μεσόγειο και Αφρική. Αλλά και η Ocean Rig που μέχρι σήμερα είχε δραστηριότητα μόνο στο κομμάτι των γεωτρήσεων, εγγράφει στο «βιογραφικό» της κοινής εταιρείας, την παραγωγική εμπειρία που έχει η Energean και η οποία αποτελεί προϋπόθεση σχεδόν για το σύνολο των διαγωνισμών για υδρογονάνθρακες ανά τον κόσμο. Διότι μπορεί μεν η Ocean Rig να έχει κύκλο εργασιών κοντά στο 1 δισ. δολάρια και να εμφανίζει ανεκτέλεστο -ακόμη και για τα πλοία που δεν έχει παραλάβει- ύψους 5,8 δισ. και να έχει διεκπεραιώσει γεωτρήσεις μεγάλου θαλάσσιου βάθους για λογαριασμό μεγαθηρίων του κλάδου όπως η Petrobras, η Conoco Philips και η Total, ωστόσο η ίδια δεν έχει καθόλου παραγωγή. Στον αντίποδα η Energean, η οποία ήδη μετρά στο ενεργητικό της ηχηρά deals όπως αυτό με τη Third Point του Daniel Loeb, εκτός από την πρόσβαση σε τεχνογνωσία γεωτρήσεων σε βάθη άνω των 1.000 μέτρων (στην Καβάλα το βάθος είναι περίπου 40 μέτρα και οι μεγαλύτερες γεωτρήσεις που έχουν γίνει ήταν οριζόντιες με μήκος 5 χλμ) αποκτά νέες δυνατότητες πρόσβασης σε δανεισμό και κεφάλαια που είναι απαραίτητα για τις επενδυτικές της δραστηριότητές.

Θυμίζουμε ότι η Energean εκτός από το επενδυτικό της πρόγραμμα για τη συνέχιση και αύξηση της παραγωγής στον Πρίνο με τέσσερις γεωτρήσεις προϋπολογισμού 60 εκατ. δολαρίων, έχει επίσης επιλεγεί στο διαγωνισμό open door για τις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, ενώ έχει παρουσία και στην Αίγυπτο όπου διαχειρίζεται παραχωρήσεις, μεταξύ άλλων στην Ερυθρά Θάλασσα.Ήδη πάντως με την ανακοίνωση της συνεργασίας, θεωρείται ότι δημιουργείται ένας ισχυρός παίκτης στην αγορά υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Προηγούμενο άρθρο

Διαρρήξεις σε κυλικεία σχολείων

Επόμενο άρθρο

Οι σχολικοί φύλακες «υποδέχθηκαν» τον αναπληρωτή υπουργό