Dark Mode Light Mode
Όλα καλά με τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο
Εξηγήσεις του Θόδωρου Μουριάδη – Γιατί δεν τοποθετήθηκε το μνημείο επί διοικήσεως Σιμιτσή;
Αρχιτεκτονικός & φωτογραφικός περίπατος

Εξηγήσεις του Θόδωρου Μουριάδη – Γιατί δεν τοποθετήθηκε το μνημείο επί διοικήσεως Σιμιτσή;

Από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης ζήτησε συγνώμη από τον πρώην δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και τους συμπατριώτες του Εβραίου Καβαλιώτες, αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη για το γεγονός ότι το μνημείο δεν τοποθετήθηκε και δεν εγκαινιάσθηκε στη διάρκεια της δικής του διοικήσεως στο δήμο. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουριάδης, αν και είχε αποφασιστεί η χωροθέτηση και τοποθέτηση του μνημείου επειδή είχε αρχίσει ήδη η υλοποίηση του έργου αναπλάσεως της οδού Ερυθρού Σταυρού έκρινε ότι η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων θα έπρεπε να καθυστερήσει ελαφρώς. Η τοποθέτηση του μνημείου θα μπορούσε να κατηγορηθεί ως προεκλογική ενέργεια της προηγούμενης διοικήσεως. Δεν αποκλείεται κάποιες καθυστερήσεις και κάποιες αποφάσεις της διοικήσεως να κόστισαν στον πρώην δήμαρχο την ήττα των δημοτικών εκλογών.

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Θόδωρος Μουριάδης κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Γιώργο Γραμμένο, ότι συνεργαζόμενος με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού Μιχάλη Λυχούνας αποχώρησαν από κοινού το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης από τη συνεδρίαση του σώματος, ύστερα από την τροπή που έλαβε η συζήτηση για την τοποθέτηση του εβραϊκού μνημείου. Ο κ. Γραμμένος υπαινίχθηκε ότι κοινοί δεσμοί που διατηρούν οι δύο άντρες υπαγόρευσαν την αποχώρησή τους από τη συνεδρίαση.

Ο κ. Μουριάδης κλήθηκε να απαντήσει στις δηλώσεις του κ. Γραμμένου, έχοντας κατά νου τις εξελίξεις που ακολούθησαν και τις διορθωτικές κινήσεις που δρομολογήθηκαν από τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα. Ο κ. Μουριάδης παρατήρησε συγκεκριμένα: «Ο κ. Γραμμένος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, αλλά λόγω της θεσμικής του ιδιότητας εκπροσωπεί όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Γεγονός που τον υποχρεώνει να είναι προσεκτικός στις εκφράσεις του. Η συνομωσιολογία αρμόζει ίσως σε θαμώνες καφενείου και όχι στο άτομο που κατέχει υψηλότατη θέση στη διοίκηση του δήμου. Μακάρι το δημοτικό συμβούλιο να διέθετε πολλούς συμβούλους σαν τον κ. Λυχούνα σε μορφωτικό επίπεδο. Ίσως τότε κάποια πράγματα να ήταν διαφορετικά. Ο κ. Γραμμένος, ο κ. Λυχούνας κι εγώ έχουμε κοινό “εργοδότη” το δήμο Καβάλας και οφείλουμε να προσπαθούμε για το κοινό καλό.

Η αποχώρησή μου από τη συνεδρίαση της Πέμπτης έγινε όταν πλέον είχε ξεκαθαρίσει η τροπή του θέματος κι επειδή αγανάκτησα με το επιχείρημα της αισθητικής του μνημείου. Είχα αντιληφθεί ότι η αισθητική αφορούσε στο αστέρι του Δαυίδ. Επίσης, ο κοινός σύνδεσμος του Ιμαρέτ που μας αποδόθηκε προκαλεί γέλια. Αν αφήσουμε εκτός το άτομό μου, ο κ. Λυχούνας και οι υπόλοιποι καθηγητές πανεπιστημίου ασχολούνται με το Ινστιτούτο Μωχάμετ Άλη, ένα ίδρυμα αναγνωρισμένο από τη βουλή των Ελλήνων που προάγει την πολύ-πολιτισμικότητα των λαών, προσφέρουν σημαντικότατες υπηρεσίες».

Ο Θόδωρος Μουριάδης διευκρίνισε ότι επί του θέματος θα πρέπει επιτέλους να πέσουν οι τόνοι, διότι το κακό ήδη έγινε κι άρα επιβάλλεται η διόρθωσή του. Μάλλον εξαρχής δεν προβλέφθηκαν οι τεράστιες διαστάσεις που θα λάμβανε το θέμα και γι’ αυτό ανέκυψε ο θόρυβος για το άστρο του Δαυίδ. Κατά την άποψη του κ. Μουριάδη, δεν αναγνωρίζεται απειρία στα άτομα τα οποία αναλαμβάνουν τη διοίκηση και άρα την τύχη της πόλης. Πέραν της επιβεβλημένης τιμής στους 1.484 Εβραίους Καβαλιώτες σημασία έχει και η ορθή προβολή της πόλης. Εξάλλου, οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται, αλλά η πόλη παραμένει υπεράνω όλων.

Προηγούμενο άρθρο

Όλα καλά με τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Επόμενο άρθρο

Αρχιτεκτονικός & φωτογραφικός περίπατος