Dark Mode Light Mode

Επί ποδός πολέμου – Τα Επιμελητήρια βρίσκονται στα χαρακώματα

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, όπου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Άγγελος Τσατσούλης και ο β’ αντιπρόεδρος Γιάννης Παναγιωτίδης. Ο επιμελητηριακός κόσμος είναι αναστατωμένος λόγω του γεγονότος ότι η κυβέρνηση μεθόδευση την άρση της υποχρεωτικής καταβολής συνδρομών εκ μέρους των μελών από το 2015, κάτι που ουσιαστικά θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» για τον επιμελητηριακό θεσμό.
Οι διοικήσεις των επιμέρους φορέων και φυσικά η διοίκηση της ΚΕΕΕ όπου μετέχει ως αντιπρόεδρος και ο Άγγελος Τσατσούλης ανέμεναν τις εξελίξεις επί της τροπολογίας που προτάθηκε από τη ΔΗΜΑΡ, αναφορικά με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των συνδρομών και με τη στήριξη 200 βουλευτικών υπογραφών. Ωστόσο, ο υπουργός ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αρνήθηκε πεισματικά να υιοθετήσει την τροπολογία του νόμου με το επιχείρημα ότι πρόκειται για προαπαιτούμενο της τρόικα. Μάλιστα το συγκεκριμένο επιχείρημα υποστήριξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με το Γερμανό πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Richard Weber και τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνο Μίχαλο. Έτσι, διαπιστώθηκε και μια στροφή του πρωθυπουργού, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να πληγεί ο επιμελητηριακός θεσμός.
Η άρση της υποχρεωτικότητας για το Επιμελητήριο Καβάλας μεταφράζεται σε συρρίκνωση των υπηρεσιών που θα παρέχει στα μέλη του, ενώ σε πανελλήνιο επίπεδο μεταφράζεται σε εξαφάνιση συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως είναι η ΕΣΕΕ και η ΓΣΒΕΕ αλλά και των κατά τόπους σωματείων των περιφερειακών ενοτήτων όπως η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και ο Εμπορικός Σύλλογος. Κι αυτό διότι ένα μεγάλο ποσοστό των εισφορών καλύπτει την οικονομική ενίσχυση των σωματείων. Αυτονόητα σε κίνδυνο θα τεθεί και η λειτουργία του ιδίου του Επιμελητηρίου που κλήθηκε να στηρίξει το θεσμό του ΓΕΜΗ, μια δομή που δημιουργήθηκε προκειμένου να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι επιχειρήσεις.
Ο θεσμός του ΓΕΜΗ στηρίχθηκε με εξ ιδίων οικονομικούς πόρους, κάτι που αποδείχθηκε αρκούντως δαπανηρό. Εξάλλου, ειδικά το Επιμελητήριο Καβάλας για τη λειτουργία του ΓΕΜΗ απασχολεί τέσσερις εργαζόμενους, τις αποδοχές των οποίων καταβάλει από το ταμείο του. Το συγκεκριμένο ταμείο όμως τροφοδοτείται από τις συνδρομές των μελών αφού κρατική επιχορήγηση δεν υπάρχει.
Η απόφαση που είχε ληφθεί στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνελεύσεως της ΚΕΕΕ, που είχε πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης κι επικαιροποιήθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της 25ης Απριλίου είχε «πολεμικό» χαρακτήρα. Ζητήθηκε δηλαδή από τους συμμετέχοντες να αποσυρθούν όλοι οι υποψήφιοι επιμελητηριακοί, από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για το Ευρωκοινοβούλιο, τους Δήμους και της Περιφέρειες, εφόσον η κυβέρνηση αρνηθεί να άρει την διάταξη. Ήδη, οι πρώτες «πολεμικές» ανακοινώσεις περί αποσύρσεως διατυπώθηκαν εκ μέρους υποψηφίων στην περίπτωση κατά την οποία δεν εγκριθεί η επίμαχη διάταξη εκ μέρους της κυβέρνησης.

 

Προηγούμενο άρθρο

310 εκλογικά τμήματα στο Νομό Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Πρόταση του Γρηγόρη Τιμοσίδη - Να κηρυχθούν τα Τενάγη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης