Dark Mode Light Mode
Κοπή πίτας μετά τη γενική συνέλευση
Επαναδραστηριοποίηση εταιρίας νόσου αλτζχάιμερ
Πιο κοντά Καβάλα - Ημαθία

Επαναδραστηριοποίηση εταιρίας νόσου αλτζχάιμερ

Ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Καβάλας, με θέμα τη νόσο αλτζχάιμερ. Μίλησε η καθηγήτρια νευρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Μάγδα Τσολάκη σ΄ ένα ακροατήριο που αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες, οι οποίες προσήλθαν μαζικά παρά τη χθεσινή κακοκαιρία.

Στις πρώτες σειρές των καθισμάτων ήταν ο πρώην πρόεδρος της Διευρυμένης, πρόεδρος της ιατρικής εταιρίας Καβάλας Κώστας Τάτσης, η υποψήφια βουλευτής Βάσω Παπουτσή Μήττα, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησε κι ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ξενοφών Κροκίδης. Για την ομιλήτρια μίλησε εισαγωγικά η πρόεδρος του συνδέσμου Έλλη Τσολακίδου.

Η κα Τσολάκη λόγω της κακοκαιρίας άργησε να φτάσει στο χώρο της εκδήλωσης, ήταν όμως πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα είπε.

Τόνισε ότι θα επαναδραστηριοποιηθεί η εταιρία νόσου Αλτζχάιμερ που υπάρχει στο νομό Καβάλας. Τέτοιοι σύλλογοι άλλωστε υπάρχουν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Άφησε να εννοηθεί επίσης ότι επίκειται συζήτηση για συνεργασία της τοπικής εταιρίας για τη νόσο με την ιατρική εταιρία Καβάλας.

Η κα Τσολάκη είπε στην εφημερίδα μας ότι στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται και θα εξασφαλίζεται δωρεάν ένα μικρό τεστ το οποίο θα κάνουν οι  ηλικιωμένοι για να διαπιστώσουν αν σε αυτούς εμφανίζονται ή όχι τα πρώτα σημάδια της νόσου.

Η νόσος παραμένει ανίατη, είπε στην εφημερίδα μας, η κα Τσολάκη. Η συνέντευξή της έχει ως εξής:  «Σε σχέση μ΄ εμάς, με  το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έχουμε φτιάξει ένα εικονικό περιβάλλον, στο οποίο οι ασθενείς θα μπορούν αφενός να βάζουν διάφορα στον εαυτό τους, ότι κάτι θα συμβαίνει, κάτι δεν πάει καλά, αφετέρου να κάνουν ασκήσεις με τις οποίες θα βελτιώνουν τη νευρική τους κατάσταση. Αυτό λέγεται εικονικό σούπερ μάρκετ, οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα και ψωνίζουν εκεί μέσα τα ψώνια τα οποία θέλουν κι ανάλογα με το χρόνο που κάνουν για να ολοκληρώσουν τα ψώνια τους και τα λάθη που κάνουνε στην αγορά τους μπορούμε να βγάλουμε τη διάγνωση».

ΕΡ: Αυτό θα γίνεται δωρεάν ας πούμε και σε πολίτες της Καβάλας;

ΑΠ: «Ναι. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε εταιρία Αλτζχάιμερ και εδώ στην Καβάλα και μπορούμε να το οργανώσουμε, έτσι ώστε να το προσφέρουμε δωρεάν».

ΕΡ: Υπάρχει πράγματι εταιρία της νόσου στην Καβάλα;

ΑΠ: «Ναι, υπάρχει εταιρία και γι΄ αυτό βρίσκομαι εδώ για να την ενεργοποιήσουμε και να κάνουμε πράγματα. Η Ιατρική εταιρία Καβάλας μας διαθέτει το κτήριο που έχει, έτσι ώστε να οργανώσουμε υπηρεσίες για τους ασθενείς».

ΕΡ: Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυτή η νόσος δεν θεραπεύεται. Ισχύει αυτό;

ΑΠ: «Ναι. Δεν υπάρχουν φάρμακα τα οποία να κάνουν τον άρρωστο να γυρίσει πίσω. Αλλά υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα και μπορούμε με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις να στηρίξουμε και τους συγγενείς με την εκπαίδευση αλλά και τους ασθενείς».

 

Προηγούμενο άρθρο

Κοπή πίτας μετά τη γενική συνέλευση

Επόμενο άρθρο

Πιο κοντά Καβάλα - Ημαθία