Ύποπτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας εντόπισε η κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας σε εκμετάλλευση βοοειδών στο Νέστο. Λήφθηκαν ήδη τα απαραίτητα μέτρα κι ενημερώθηκαν οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να εμβολιάσουν τα ζώα τους. Λόγω έλλειψης κρατικών πόρων, τη δαπάνη για την αγορά των εμβολίων καλούνται να την επιβαρυνθούν οι κτηνοτρόφοι. Βεβαιωμένα κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν προ λίγων ημερών στον Έβρο και στη Ξάνθη, όπου μεταφέρθηκαν από τη γειτονική Τουρκία. Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με τα έντομα και τα τσιμπούρια.
Όπως μας εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, αναμένονταν η επιβεβαίωση του ύποπτου κρούσματος της περιοχής του Νέστου. Η νέα αυτή ασθένεια είναι ζωογόνος και δεν επηρεάζει τους ανθρώπους παρόλα αυτά επιβάλλεται να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο της Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι όπου εκδηλωθεί η ασθένεια θα πρέπει να θανατωθούν τα βοοειδή. Ο εμβολιασμός είναι η μόνη μέθοδος αποτροπής των προβλημάτων. Εταιρεία της νοτίου Αφρικής παρασκευάζει το σκεύασμα του εμβολίου. Μέχρι σήμερα, όσοι κτηνοτρόφοι εμβολιάζουν τα ζώα τους αναγκάζονται να χρηματοδοτήσουν μόνοι τους τη διαδικασία. Το ποσό ανέρχεται σε 1,7 ευρώ ανά εμβόλιο και ανά ζώο. Για ορισμένες ελάχιστες περιπτώσεις κτηνοτρόφων που θα δηλώσουν οικονομική αδυναμία χρηματοδότησης των εμβολίων η περιφερειακή ενότητα θα παρέχει ένα περιορισμένο αριθμό εμβολίων για την κάλυψη των αναγκών. Άλλη αρμοδιότητα μαζικών εμβολιασμών δεν κατέχει η περιφερειακή ενότητα ούτε και ειδικό πόρο χρηματοδότησης παρόμοιων περιπτώσεων διαθέτει.
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστας Μορφίδης έσπευσε να τηλεφωνήσει στο Θόδωρο Μαρκόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει ότι επικοινώνησε με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ώστε να εξασφαλισθεί αριθμός εμβολίων. Προέτρεψε τον αντιπεριφερειάρχη να επικοινωνήσει επικουρικά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παραθέτοντας το πρόβλημα. Ο κ. Μαρκόπουλος πάντως σημείωσε και την ευθύνη που φέρουν οι κτηνοτρόφοι, κάποιοι από τους οποίους εισπράττουν αρκετές χιλιάδες ευρώ ως ενισχύσεις, άρα δε θα πρέπει να διακινδυνεύσουν την υγεία του ζωικού τους κεφαλαίου.
Το κράτος δηλώνει αδυναμία χρηματοδότησης των εμβολιασμών, κάτι που προκαλεί τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων. Ακόμη κι αν υπήρχαν όμως τα χρήματα, ο κ. Μαρκόπουλος αναρωτιέται πόσο σύντομα θα προχωρούσαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την εκταμίευση των πόρων, τη στιγμή που οι εμβολιασμοί κρίνονται αναγκαίοι. Άρα, οι εμβολιασμοί επείγουν και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να πράξουν τα δέοντα.