Με την επετειακή συνάντηση στη Μεγάλη Λέσχη ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια Αδελφοποίησης Καβάλας και Νυρεμβέργης, στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2024, παρουσία των Δημάρχων των δύο πόλεων, Θόδωρου Μουριάδη και Markous Konig αντίστοιχα, πολυμελούς αποστολής από τη γερμανική πόλη, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και πλήθους κόσμου.
Το πρόγραμμα, εκτός από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς των επισήμων, περιελάμβανε τις βραβεύσεις των πρώην Δημάρχων Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα και Κωστή Σιμιτσή, των μελών της ελληνικής κοινότητας της Νυρεμβέργης, του επιχειρηματικού κόσμου και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Δήμων.
Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν μουσικά η Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας, η οποία απέδωσε μελωδίες του ελληνικού και του ξένου κλασσικού ρεπερτορίου στη Μεγάλη Λέσχη, εντυπωσιάζοντας το κοινό, και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον κορυφαίο λαϊκό συνθέτη, Βασίλη Τσιτσάνη, στον Δημοτικό Κήπο.
Ομιλία Θόδωρου Μουριάδη
“Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην επετειακή τελετή, για τα 25 χρόνια Αδελφοποίησης των πόλεων Καβάλας και Νυρεμβέργης. Πρόκειται για μια σχέση με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαίας εκτίμησης.
Σήμερα, μετά από ένα τέταρτο αιώνα, επικαιροποιούμε τους κανόνες ενσυναίσθησης, αλληλεγγύης και στενής συνεργασίας, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κοινής μας πορείας. Μιας πορείας που ξεκίνησε τον Μάιο του 1998 με την υπογραφή του Συμφώνου Πρόθεσης Αδελφοποίησης από τους αείμνηστους Δημάρχους, Λευτέρη Αθανασιάδη και Λούντβιχ Σόλτς και επισφραγίστηκε ένα χρόνο αργότερα με την επίσκεψη της 50μελούς αποστολής του Δήμου Νυρεμβέργης στην πόλη μας, για την υπογραφή της Τελικής Πράξης Αδελφοποίησης, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του πρώην Δήμαρχου Καβάλας, Στάθη Εριφυλλίδη.
Στο μεσοδιάστημα, στις 9 Αυγούστου του 1998, ιδρύθηκε ο Σύλλογος για την Αδελφοποίηση Καβάλας και Νυρεμβέργης «ΦΙΛΟΣ», προεξάρχοντος του Προέδρου του, Σωτήρη Ξώγνου, και με την καθοριστική συμβολή των εκατοντάδων μελών του Συλλόγου, της ελληνικής ομογένειας, των πολιτών άλλων εθνοτήτων και της πρώην Διευθύντριας του Ελληνικού Προξενείου, Αλίκης Αλέσικ.
Οι προαναφερθείσες επιλογές αποτελούν τη φυσική συνέχεια των προαιώνιων αδελφικών δεσμών των δύο λαών, καθώς εκτός από τη φιλοξενία στη Νυρεμβέργη του βυζαντινού κληρικού και λόγιου Βησσαρίωνα του Τραπεζούντιου το 1462, λίγους μετά την πολιορκία της πρωτεύουσας του Πόντου από τους Οθωμανούς, οι κάτοικοι της Βαυαρίας στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την ελληνική επανάσταση.
Επί εννέα συναπτά έτη, από το 1822 έως το 1831, πρόσφεραν τρόφιμα, φάρμακα, οπλισμό και πολεμοφόδια στους αγωνιστές του ‘21, μέσα από τις οργανωμένες προσπάθειες του Φιλελληνικού Συλλόγου Νυρεμβέργης.
Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου λειτούργησαν σαν φωτεινός οδοδείκτης για τους 15.000 Έλληνες που κατοικούν στη Νυρεμβέργη, καθώς και για τις αρχές και τις μεγάλες επιχειρήσεις της γερμανικής πόλης. Από το 2011 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 15 αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών προς τα σχολεία και τις συλλογικότητες της Καβάλας, με τον συνολικό αριθμό τους να ξεπερνάει μέχρι στιγμής τους 1.000.
Το ίδιο διάστημα, ενισχύθηκε οικονομικά ο Δήμος Καβάλας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, με τα έσοδα από τη διοργάνωση μιας συναυλίας, καθώς και ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Με τη συνδρομή του Συλλόγου «ΦΙΛΟΣ», έγινε η δωρεά τριών πυροσβεστικών οχημάτων το διάστημα της οικονομικής κρίσης και δρομολογήθηκε η αεροπορική σύνδεση της Καβάλας με τη Νυρεμβέργη. Παράλληλα, έγιναν αρκετές ανταλλαγές μαθητών και διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού των δύο πόλεων.
Το αποτύπωμα αυτής της Αδελφοποίησης φαίνεται επίσης στην ονοματοδοσία ενός κεντρικού δρόμου της Νυρεμβέργης σε «οδό Καβάλας», στην τοποθέτηση επιγραφής για τον σύντροφο του Ρήγα, Γεώργιο Μαρκίδη Πούλιο και τις δωρεές βιβλίων για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών της Νυρεμβέργης με κορυφαία πονήματα της ελληνικής λογοτεχνίας.
Για την υλοποίηση όλων αυτών των ενεργειών, ήταν αποφασιστικής σημασίας η στάση όλων των διοικήσεων του Δήμου Καβάλας, από τον Στάθη Εριφυλλίδη και τον Κωστή Σιμιτσή μέχρι τη Δήμητρα Τσανάκα, ο επαγγελματισμός των στελεχών της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, η ενεργός συμμετοχή επιχειρήσεων της πόλης μας και η ουσιαστική ανταπόκριση πολλών φορέων της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής.
Φίλες και Φίλοι, Αυτές τις πολύ στέρεες βάσεις επιθυμούμε να ενισχύσουμε με τη σημερινή δημοτική της Νυρεμβέργης. Από την πρώτη περίοδο της θητείας του κ. Κένιγκ είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, και έχουμε δρομολογήσει παρεμβάσεις και ειδικού περιεχομένου συνεργασίες, προκειμένου να προσθέσουμε νέες πρωτοβουλίες στο ενεργητικό μας.
Με την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και το ολοκληρωμένο πλαίσιο συμπόρευσης που σκιαγράφησαν οι προκάτοχοι μου και ο τέως Δήμαρχος Νυρεμβέργης, Ούλριχ Μάλι, είμαι σίγουρος πως θα ικανοποιήσουμε όλους τους στόχους της επόμενης περιόδου.
Ομιλία δημάρχου Νυρεμβέργης
“Βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την 25η επέτειο της αδελφοποίησης των Δήμων Καβάλας και Νυρεμβέργης (από την 1η Ιουνίου 1999). Μια εταιρική σχέση που παραμένει ζωντανή ακόμη και μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, με πολλές δραστηριότητες και μεγάλο ενθουσιασμό, προς όφελος των πολιτών της Καβάλας και της Νυρεμβέργης.
Στα πρώτα χρόνια αυτής της αδελφοποίησης, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε δραστηριότητες γύρω από τον τουρισμό, π.χ. η συμμετοχή της Καβάλας στην έκθεση αναψυχής της Νυρεμβέργης, ταξίδια πολιτών, ανταλλαγές νέων και τα πολιτιστικά προγράμματα βρέθηκαν στο επίκεντρο.
Αργότερα, το επίκεντρο μετατοπίστηκε: λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των κοινωνικών επιπτώσεων αυτής ιδίως στην Ελλάδα, την υποδοχή των προσφύγων και, κατ’ επέκταση την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, οι συνθήκες έγιναν πιο δύσκολες.
“Η φιλία μετράει σε δύσκολους καιρούς!”, είπε ο προκάτοχός μου στο αξίωμα, ο τότε ο Δήμαρχος Ulrich Maly. Και όπου ήταν δυνατόν, βοηθήσαμε και νομίζω ότι μπορώ να πω ότι οι κρίσεις μας έφεραν και πιο κοντά.
Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλουμε ούτε χρειαζόμαστε πλέον τις κρίσεις. Γι’ αυτό τώρα πρέπει να επικεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες στην ανάληψη προληπτικών δράσεων: Στην πολιτική, την οικονομία, στα θέματα οικολογίας και στα κοινωνικά.
Οι επέτειοι δεν είναι μόνο αφορμή να αναλογιστούμε το παρελθόν, αλλά χρησιμεύουν επίσης για να αναδειχθούν προοπτικές. Ως εκ τούτου, θα επιθυμούσαμε οι κλασικές δραστηριότητες ανταλλαγής που υφίστανται με την Καβάλα – όπως π.χ. μεταξύ των φωτογραφικών λεσχών των οποίων την έκθεση εγκαινιάζουμε αύριο – να επεκταθούν και να συνεργαστούμε πιο στενά και στοχευμένα στους τομείς του περιβάλλοντος και της προστασίας του κλίματος, την οικολογική γεωργία και δασοκομία, τον ενεργειακό εφοδιασμό και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Μπορούμε να μάθουμε τόσα πολλά ο ένας από τον άλλον. Μιλώντας για προοπτικές: σε λίγες ημέρες, η Ευρώπη θα εκλέξει νέα Ευρωβουλή. Και θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να συμμετέχετε, δηλ. να ψηφίσετε. Στις ευρωεκλογές του 2019, υπήρξε ρεκόρ συμμετοχής των νέων ανθρώπων και το 2024 χρειαζόμαστε όλους – τους νέους και τους μεγαλύτερους – για να διατηρήσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη.
Δεν πρέπει να την παραδώσουμε στους λαϊκιστές και τους εγωιστές. Ένας λόγος, για εμάς, για την αδελφοποίηση των πόλεων μας ήταν και οι πάμπολλοι πολίτες με ελληνικές ρίζες που ζούνε στην Νυρεμβέργη (πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό κοινότητα της πόλης μου – αλλά καθοριστικός παράγοντας ήταν και η δέσμευση της πρώην δημοτικής συμβούλου κ. Αλίκης Αλέσικ και των πρώην δημοτικών συμβούλων κ.κ. Theo Αγαθαγγελίδη και Franz Gebhardt καθώς και του προέδρου του συλλόγου αδελφοποίησης „Filos “, κ. Σωτήριο Ξώγνο και της κ. Αγαθής Ξώγνου, η οποία εργάζεται στο παρασκήνιο.
Στην Καβάλα, ο θεσμός της αδελφοποίησης σίγουρα δεν θα ήταν τόσο ζωντανός και δραστήριος χωρίς την εγκάρδια υποστήριξη των πρώην δημάρχων. Θα αναφέρω δύο σε αυτό το σημείο: τον κ. Κωνσταντίνο Σιμιτσή και την κ. Δήμητρα Τσανάκα. Θερμές ευχαριστίες οφείλω επίσης στην κ. Μαρία Καροφυλλίδου και στους πολυάριθμους δασκάλους, τους πανεπιστημιακούς και τις μουσικές ακαδημίες, όπως και σε όλους όσους συμμετάσχουν.
Είναι ιδιαίτερη τιμή – και αυτό δείχνει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των πόλεών μας και είναι επίσης ένα σαφές σημάδι της Ελληνογερμανικής φιλίας – ότι ο προκάτοχός μου στο αξίωμα και επί σειρά ετών Δήμαρχος, Dr Ulrich Maly ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης της Καβάλας πριν από δύο χρόνια.
Εκ μέρους ολόκληρης της αντιπροσωπείας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την υποδοχή σας, τη φιλοξενία σας και το φανταστικό πρόγραμμα που έχετε ετοιμάσει για εμάς! Είμαι βέβαιος ότι θα περάσουμε υπέροχες μέρες εδώ και θα εμβαθύνει περαιτέρω την εταιρική σχέση και τη φιλία μας”.
Τα ονόματα των βραβευθέντων
Νυρεμβέργη
Eva Angetter – δραστήριο μέλος του Συλλόγου
Andreas Angetter – δραστήριο μέλος του Συλλόγου
Jurgen Mohrenschlager – δραστήριο μέλος του Συλλόγου και Διευθυντής της εταιρείας STADTWERKE ELEKTRONIK (δώρισε περίπου 800 ηλεκτρονικές συσκευές, υπολογιστές, βιντεοπροβολείς, φορητές οθόνες και εκτυπωτές στην Καβάλα)
Αλίκη Αλέσικ – πρώην Διευθύντρια του Ελληνικού Προξενείου Νυρεμβέργης και δημοτική σύμβουλος
Αθανάσιος Παπανδρέου – πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης
Χαράλαμπος Τσακμακίδης – πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στη Νυρεμβέργη
Διονύσης Κωνσταντάτος – τέως Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας στη Νυρεμβέργη
Γιάννης Δαουράκης – πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας στη Νυρεμβέργη
Θόδωρος Αγαθαγγελίδης – πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Νυρεμβέργης
Καβάλα
Άγγελος Τσατσούλης – πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας (ενισχύσει τον Σύλλογο «ΦΙΛΟΣ» με προϊόντα της εταιρείας του στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά των Αδελφών Πόλεων επί 25 συναπτά έτη)
Μιχάλης Ξώγνος – δραστήριο μέλος του Συλλόγου «ΦΙΛΟΣ» από τη Θάσο (ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη δωρεά πυροσβεστικού οχήματος στη Θάσο και υπολογιστών στο ΚΕΠ Θάσου, στο Κ.Υ. Πρίνου και σε πολλούς συλλόγους και σχολεία του νησιού)
Αβραάμ Λιόλιος – δημοσιογράφος (εκπρόσωπος του Συλλόγου «ΦΙΛΟΣ» στην Καβάλα
Μαρία Καροφυλλίδου – πρώην εργαζόμενη στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ (πήρε μέρος σε όλες τις συναντήσεις των δύο αδελφοποιημένων πόλεων, φροντίζοντας για την άψογη διεξαγωγή των επετειακών εκδηλώσεων)
πηγή: Δήμος Καβάλας