Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Άγγελος Τσατσούλης, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή την οποία υπογράφει και η οποία απευθύνεται στον υπουργό ανάπτυξης. Ο κ. Τσατσούλης θίγει το θέμα της καθυστέρησης στην πληρωμή της επιδότησης εργασίας, αναφέρεται στο ιστορικό αυτής της καθυστέρησης, ενώ στο τελευταίο μέρος της επιστολής του κάνει αναφορά και στη διαφορά ποσοστού, όπου η επιδότηση εργασίας στη Θράκη είναι υψηλότερη, σε σχέση με την Ανατολική Μακεδονία.
Η επιστολή του Άγγελου Τσατσούλη έρχεται την κατάλληλη στιγμή, επειδή τώρα κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες όσων δικαιούνται αυτή την επιδότηση και στο νομό Καβάλας αλλά και στην υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Η επιδότηση δεν έχει πληρωθεί για τουλάχιστον 16 μήνες. Ο ΟΑΕΔ στην Καβάλα υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος να πληρώσει μόλις εξασφαλίσει τα χρήματα τα οποία πρέπει να σταλούν στον ΟΑΕΔ της Καβάλας, από την Αθήνα, πρώτα από το υπουργείο οικονομίας, στη συνέχεια από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ. Υπάρχει δηλαδή μία μεγάλη καθυστέρηση ενώ είναι παγωμένη η διεκδίκηση της Καβάλας και της Δράμας, για ίδια επιχορήγηση – επιδότηση εργασίας – σε σχέση με τους τρεις νομούς της Θράκης.
Το κείμενο της επιστολής του Άγγελου Τσατσούλη είναι το ακόλουθο:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Οι επιχειρήσεις μας ζούνε ένα παράλογο καθεστώς καθυστέρησης καταβολής της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 1767/88 (ΦΕΚ 63/Α/6-4-1988), που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 1836 (ΦΕΚ 79/Α/14-3-1989), από το 2010 μέχρι και σήμερα.
Η Διοίκηση του Επιμελητήριου Καβάλας, αισθάνεται την υποχρέωση να σας μεταφέρει τις έντονες διαμαρτυρίες και την αγανάκτηση του επιχειρηματικού κόσμου, για αυτήν την απαράδεκτη και μη κατανοητή καθυστέρηση 5 χρόνων.
Στηριζόμενες στην ευεργετική αυτή διάταξη, προγραμμάτισαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια (κοστολόγηση, ύψος παραγωγής, αριθμός εργαζομένων κ.λ.π.), τα οποία βλέπουν να ανατρέπονται, με αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η έλλειψη ρευστότητας, λόγω και της μη έγκαιρης καταβολής του επιδόματος, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπονόμευση της τοπικής αναπτυξιακής προσπάθειας. Όταν δε είναι γνωστή η ανεργία που μαστίζει τον τόπο μας, οι συνέπειες στην κοινωνική συνοχή μπορεί να είναι καταλυτικά διαβρωτικές. Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε την αδικία που υφίστανται οι επιχειρήσεις του Νομού Καβάλας έναντι αυτών της Θράκης, αφού από 1/1/2011 το ποσοστό ενίσχυσης από 12% έχει μειωθεί στο 4%. Αυτή η ενδοπεριφερειακή ανισότητα πρέπει να παύσει και όλες οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να λαμβάνουν το ίδιο ποσοστό ενίσχυσης.
Κύριε Υπουργέ, είναι απαραίτητο και κρίσιμο σε αυτή τη φάση της ύφεσης, να δώσετε άμεση λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα που μας οδηγεί σε αφανισμό και κλείσιμο επιχειρήσεων.
Παρακαλούμε για την άμεση προσωπική σας παρέμβαση, για την επίλυση του ζωτικού και δίκαιου αυτού αιτήματος. Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Άγγελος Τσατσούλης