Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου εκδήλωση για να παρουσιαστεί η εργασία που έκαναν τους προηγούμενους μήνες μαθητές της Β΄ τάξης του 1ου γενικού λυκείου Καβάλας και του Λυκείου Λιμένα Θάσου.
Ουσιαστικά σ΄ αυτή την έρευνα για την ιστορία της Παιδόπολης, εκτός από τους 120 μαθητές των δύο σχολείων της Β τάξης, συμμετείχαν όλοι οι υπόλοιποι μαθητές και των δύο λυκείων. Τον συντονισμό είχε η καθηγήτρια Αρετή Κώτση.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε υλικό που αναφέρεται στην ιστορία της παιδόπολης, το ρόλο που έπαιξε, τα προηγούμενα χρόνια, τις προηγούμενες δεκαετίες, τον πρώτο καιρό από την ίδρυση και λειτουργία της.
Στην είσοδο του αμφιθεάτρου αναρτήθηκαν ταμπλο με φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της παιδόπολης, όταν ο ρόλος της ήταν και διαφορετικός και η παρουσία της στην πόλη της Καβάλας περισσότερο αισθητή. Τότε οι μαθητές της Παιδόπολης, τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί, έκαναν ακόμη και παρέλαση κατά τις εθνικές εορτές και επετείους.
Στην εκδήλωση εκτός από την κα Κώτση και φυσικά τους μαθητές μίλησε κι η επικεφαλής της Παιδόπολης Μαρίνα Φιλιππίδου.
Η κα Κώτση είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Με τα παιδιά του 1ου λυκείου Καβάλας στο πλαίσιο του μαθήματος ερευνητικής εργασίας, αναλάβαμε σαν θέμα την έρευνα της Παιδόπολης από την ίδρυσή της από το 1947 μέχρι την τωρινή της δράση.
Με τα παιδιά της Θάσου εντάξαμε τη συγκεκριμένη στο πλαίσιο του μαθήματος της θρησκευτικής αγωγής και αναλύσαμε τις αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της ειλικρινούς αγάπης και το βιώσαμε έμπρακτα με επισκέψεις στην Παιδόπολη, με προσφορές, τόσο σε ρουχισμό, σε είδη πρώτης ανάγκης και σε φάρμακα ακόμη».
ΕΡ: Υπάρχουν κάποια πράγματα που η έρευνα των μαθητών έφερε στο φως πρώτη φορά ή κινηθήκατε σ΄ αυτά που είναι ήδη γνωστά;
ΑΠ: «Όχι γιατί τα παιδιά καταπιάστηκαν με πρωτογενές αρχειακό υλικό, από τα αρχεία του ελληνικού κράτους- στα αρχεία νομού Καβάλας κι ασχολήθηκαν με φακέλους που δεν είχαν με αυτούς ασχοληθεί οι ερευνητές. Σε θέματα ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, κι αυτά τα παρουσιάσαμε με αυτή την εκδήλωση. Επίσης ασχοληθήκαμε και με έρευνες που είχανε στο παρελθόν από άλλους ερευνητές».
ΕΡ: Ο στόχος επετεύχθη;
ΑΠ: «Ναι ο στόχος επετεύχθη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και θέλουμε να παρουσιάσουμε όλη αυτή την δράση στο κοινό της πόλης μας».
ΕΡ: Ταυτόχρονα η Παιδόπολη απέκτησε και νέους φίλους;
ΑΠ: «Ναι, υπολογίζοντας τα 180 παιδιά της Θάσου και ένα ολόκληρο σχολείο της Καβάλας, που έχουνε συνεχή επικοινωνία και μέσω facebook και των άλλων μέσων επικοινωνίας, έρχονται σ΄ επαφή, βγαίνουν έξω μαζί, έχουνε αποκτήσει σχέσεις φιλικές».
Η κα Φιλιππίδου είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Είμαστε χαρούμενοι που ολοένα η οικογένεια των φίλων της Παιδόπολης αυξάνεται. Αποφασίσαμε να κάνουμε μία εκδήλωση για να παρουσιάσουμε την ιστορία της Παιδόπολης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Βέβαια η ιδέα να την παρουσιάσουν τα παιδιά, ήτανε ότι καλύτερο, διότι όταν ευαισθητοποιούνται παιδιά, θεωρούμε ότι υπάρχει μέλλον όχι μόνο για τα παιδιά της Παιδόπολης αλλά και το μέλλον της κοινωνίας γίνεται καλύτερο».
—