Επί χρόνια ήταν γνωστή ως Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Καβάλας ή ως ΑΕΝΑΚ, ωστόσο το όνομά της έχει πλέον αλλάξει και θα πρέπει να τη συνηθίσουμε ως «Εργοανάπτυξη ΑΜΘ ΑΕ». Έδρα της παραμένει η Καβάλα, ενώ πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλός της είναι ο Θόδωρος Σμυρλόγλου. Η αλλαγή της επωνυμίας ήταν απαραίτητη, μας εξήγησε ο κ. Σμυρλόγλου, αφού η εφαρμογή του Καλλικράτη και η κατάργηση του θεσμού της νομαρχίας διαφοροποίησε τα προηγούμενα ισχύοντα δεδομένα. Η εταιρεία είχε φυσικά ευθυγραμμιστεί με τα νομικά πρότυπα του καλλικρατικού σχεδίου των ΟΤΑ όφειλε όμως να αλλάξει και ονομαστικά.
Σε πρακτικό επίπεδο τώρα, η «Εργοανάπτυξη ΑΜΘ ΑΕ» είναι η αναπτυξιακή εταιρείας της περιφέρειας ΑΜΘ κι άρα οφείλει να αναλάβει τον ανάλογο ρόλο. Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Τοπικό σχέδιο δράσης για την βιώσιμη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας του Νομού Καβάλας μέσα από την προώθηση ανέργων σε “πράσινα” επαγγέλματα» και στόχο την ανάδειξη νέων
αντικειμένων και ευκαιριών οικονομικής δραστηριότητας που θα βασίζονται στην
αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών (πρωτογενής τομέας) και συνδέονται με τον
δυναμικό κλάδο της «πράσινης» οικονομίας.
Η πράξη περιλαμβάνει τη συμβουλευτική, την κατάρτιση και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας επιστημόνων, ανέργων, ή εργαζομένων χαμηλού εισοδήματος. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων άρχισε στις 18 Νοεμβρίου και θα λήξει στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο γραφείο 435 της εταιρείας που βρίσκεται στον τέταρτο όροφο του διοικητηρίου. Οι ωφελούμενοι θα διέλθουν από διάφορα στάδια συμβουλευτικής κι εκπαίδευσης, ώστε είτε να προσληφθούν σε θέσεις εργασίας, είτε να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Με δεδομένη την ανεργία που μαστίζει την κοινωνία, κάθε παρόμοια προσπάθεια είναι σημαντική, παρατήρησε ο Θόδωρος Σμυρλόγλου. Μέσω της δράσης θα πρέπει να προωθηθούν νέες μορφές επιχειρηματικότητας όπως είναι οι κοινωνικές επιχειρήσεις, ο συνεταιρισμός δηλαδή ενός αριθμού ατόμων που συστήνουν τη δική τους επιχείρηση. Η Εργοανάπτυξη ΑΜΘ ΑΕ είναι ο συντονιστής εταίρος μιας γενικότερης προσπάθειας που περιλαμβάνει μια ομάδα είκοσι τοπικών φορέων.
Το πρόγραμμα εστιάζεται στις εξειδικευμένες τοπικές ανάγκες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες όπως:
•Ενίσχυση της απασχόλησης στον τομέα της αξιοποίησης του δασικού πλούτου της περιοχής παρέμβασης
•Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα των καινοτόμων γεωργικών καλλιεργειών
•Αξιοποίηση των γεωργικών υπολειμμάτων και προώθηση ειδικών ενεργειακών καλλιεργειών για την παραγωγή βιομάζας
•Ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων γύρω από την εμπορία και διάθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων
•Κατάρτιση/ επιμόρφωση στους δασικούς συνεταιρισμούς, τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τις εμπορικές επιχειρήσεις αγροτικού προσανατολισμού (εμπορία/ διάθεση αγροτικών προϊόντων, πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων)
Κλάδος αναφοράς είναι ο δυναμικός κλάδος της πράσινης οικονομίας. Ανάλογα με το είδος και τα χαρακτηριστικά των επαγγελματικών/ επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις οποίες θα εκπαιδεύονται οι ωφελούμενοι, θα προωθείται το αντίστοιχο μοντέλο απασχόλησης/ επιχειρηματικής δραστηριότητας: συνεταιριστικές συμπράξεις, ατομικές επιχειρήσεις, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, προτεραιότητα της Πράξης είναι η δημιουργία ενός (1) δασικού συνεταιρισμού εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.) και μίας (1) κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης με αντικείμενο που θα επιλέξουν οι ωφελούμενοι ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που θα αναδειχθούν από τις δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτικής.
Επί του παρόντος η Εργοανάπτυξη ΑΜΘ ΑΕ υλοποιεί ένα παρόμοιο πρόγραμμα, ενώ συνολικά μέσω και άλλων προγραμμάτων θα προωθηθούν στην αγορά εργασίας περίπου πεντακόσια άτομα. Ο κ. Σμυρλόγλου διευκρίνισε ότι η αξιοκρατία στη μοριοδότηση των προγραμμάτων είναι απολύτως εξασφαλισμένη, αφού το συγκεκριμένο τομέα τον έχουν αναλάβει ειδικοί και ουδείς άλλος εμπλέκεται σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας.