Λίγο πριν εγκαταλείψει το υπουργείο του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως ευρωπαίος επίτροπος, αποφάσισε να βάλει την υπογραφή του σε ένα χρόνιο αίτημα της καβαλιώτικης κοινωνίας. Της παραχώρησης δηλαδή στο δήμο του στρατοπέδου Ασημακόπουλου. Κανείς δε γνωρίζει για ποιο λόγο η υπουργική υπογραφή καθυστέρησε αρκούντως, αλλά κατόπιν της αποφάσεως ο δήμος θα αποκτήσει ποσοστό 50% του στρατοπέδου. Σύμφωνα με τις απόψεις ορισμένων, το ποσοστό αυτό είναι μικρό και θα πρέπει να διεκδικηθεί η αύξησή του.
Με τη διεκδίκηση της παραχώρησης του στρατοπέδου αναμετρήθηκαν δύο διατελέσαντες δήμαρχοι στη διάρκεια των τεσσάρων αθροιστικά θητειών τους. Ο Στάθης Εριφυλλίδης και ο Κωστής Σιμιτσής. Κατόπιν της εξελίξεως και της υπουργικής υπογραφής Αβραμόπουλου, αναζητήσαμε το πρωί της Τρίτης τις απόψεις των πρώην δημάρχων για το θέμα.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Εριφυλλίδης μας θύμισε ότι από το 1999 υπήρχε πρόταση του δήμου Καβάλας που μάλιστα είχε εγκριθεί και από τον τότε υπουργό άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο. Η πρόταση που είχε κατατεθεί από τον κ. Εριφυλλίδη περιελάμβανε τη διατήρηση 16 στρεμμάτων από το σύνολο των 87 για το στρατό. Δηλαδή ο δήμος διεκδικούσε την παραχώρηση εκτάσεως 80% του στρατοπέδου. Αργότερα η διοίκηση Σιμιτσή βελτίωσε προς όφελος του δήμου την πρόταση, ζητώντας βάσει μελέτης τη διατήρηση εκ μέρους του στρατού ποσοστού 16%.
Αυτή η πρόταση, εγκεκριμένη από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, βρισκόταν στο συρτάρι του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο κ. Εριφυλλίδης μας θύμισε επίσης το νόμο Τρίτση που ισχύει για τους οικοπεδούχους του Περιγιαλίου και για το στρατό, σύμφωνα με τον οποίον εάν η έκταση των 87 στρεμμάτων ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως μεταφράζεται και σε εισφορά γης της τάξεως του 60%. Επομένως, κατά τα λεγόμενα του κ. Εριφυλλίδη, το 50% -50% δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία πομφόλυγα. Μια μεγάλη «φούσκα» δηλαδή, που δύσκολα θα εφαρμοστεί διότι θα είναι παράνομη και θα δημιουργήσει προβλήματα για το δήμο. Ο κ. Εριφυλλίδης διευκρίνισε επίσης ότι η τελική υπογραφή δε θα είναι υπουργική αλλά θα πρέπει να προέρθει από τη στρατιωτική ηγεσία. Πρόκειται για τα στελέχη της Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ), των οποίων η σύμφωνη γνώμη είναι προαπαιτούμενο για την έγκριση της παραχώρησης.
Παράλληλα, η έκταση που θα παραχωρηθεί στο δήμο δε δύναται να οικοπεδοποιηθεί, αλλά θα πρέπει να μετατραπεί σε δρόμους, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, πάρκα, εκκλησίες. Εάν επομένως κρατήσει ο στρατός του 50% τότε η υπόλοιπη έκταση δε θα είναι επαρκής ώστε ο δήμος να υλοποιήσει κοινωφελή έργα υποδομής. Ο δε στρατός στη δική του έκταση θα οικοδομήσει πολυκατοικίες τις οποίες και θα μοσχοπουλήσει. Ο Στάθης Εριφυλλίδης αναρωτήθηκε σε ποια πολεοδομική μελέτη στηρίζεται η παραχώρηση του 50% στο δήμο που υπέγραψε ο κ. Αβραμόπουλος, αφού ούτε η δική του διοίκηση την εκπόνησε, ούτε η διοίκηση Σιμιτσή την εκπόνησε και σίγουρα ούτε η νέα διοίκηση Τσανάκα πρόλαβε να την εκπονήσει. «Ιστορίες για αγρίους» τις οποίες χρησιμοποιούν για προεκλογική εκμετάλλευση έκανε λόγο ο κ. Εριφυλλίδης.
Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η καθυστέρηση της υπουργικής υπογραφής ήταν εσκεμμένη, αφού υπήρξαν παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να μην πιστωθεί την παραχώρηση ως «προεκλογική επιτυχία» η διοίκηση Σιμιτσή. Σχολιάζοντας το ποσοστό 50% – 50% ο Κωστής Σιμιτσής, το χαρακτήρισε ως «γελοίο». Συμπλήρωσε δε ότι εάν η είδηση ανακοινώνονταν σε προεκλογικό χρόνο τότε θα του προκαλούσε τεράστια πολιτική ζημιά.
«Μάλλον πρόκειται για επιπολαιότητες, είτε του κ. Αβραμόπουλου, είτε κάποιων που το ανακοίνωσαν περιχαρείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τέως δήμαρχος, ασπαζόμενος την άποψη του προκατόχου του κ. Εριφυλλίδη, ότι επιβάλλεται η ύπαρξη πολεοδομικής μελέτης. Δηλαδή, ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να υπογράψει μια πολεοδομική μελέτη την οποία οφείλει να εκπονήσει ο δήμος. Εάν το υπουργείο διαφωνούσε με την πολεοδομική μελέτη του δήμου όφειλε να στείλει τις ενστάσεις του, υπογραμμίζοντας τα σημεία που έχρηζαν διορθώσεων. Συμπερασματικά, ο Κωστής Σιμιτσής αποφάνθηκε ότι τα στοιχεία του φακέλου που τόσο καιρό βρισκόταν στο συρτάρι του υπουργού δε δικαιολογούν το ιδιόρρυθμο και μυστήριο ποσοστό του 50% – 50%. Άρα, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα θα πρέπει να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση προκειμένου να σιγουρευτεί για το πραγματικό ποσοστό, διότι όσα ανακοινώθηκαν δεν πείθουν εκείνους που έχουν ασχοληθεί εκτενέστερα με το αίτημα της παραχώρησης.